Tervetuloa uudet opiskelijat

Onneksi olkoon! Olet saanut opiskelupaikan laadukkaasta tiedeyliopistosta ja voit aloittaa opiskelusi ja tutkinnon suunnittelusi syksyllä 2024. Tutustu rehtorimme tervehdyksen ohella seikkoihin, joista sinun on hyvä olla tietoinen ja hoitaa kuntoon ennen opintojen alkua. Voit tutustua myös opiskelijoihimme ja uuteen kotiyliopistoosi.
Rehtori Sari Lindblomin tervehdys

Onneksi olkoon! Olet tehnyt erinomaisen päätöksen valitessasi Helsingin yliopiston opiskelupaikaksi. Olen sekä onnellinen että otettu siitä, että voin toivottaa sinut tervetulleeksi akateemiseen yhteisöömme.

Yliopisto-opinnot tähtäävät heti kandiopinnoista lähtien tieteellisen ajattelutavan ymmärtämiseen, omaksumiseen ja soveltamiseen. Sinusta tulee oman alasi asiantuntija, jolla on kyky käsittää laajoja aihekokonaisuuksia. Lisäksi osaat jäsentää asioiden monitahoisia keskinäisiä suhteita ja niiden vaikutuksia. Koulutuksesi ei kuitenkaan tarvitse rajoittua pelkästään kirjaoppimiseen. Sivistys, yksi tärkeimmistä arvoistamme, käsittää henkisen kypsyyden, ennakkoluulottomuuden ja empatian ulottuvuudet. Sivistys tarkoittaa sitä, että osaa tuntea muita kohtaan myötätuntoa ja arvostaa heitä.

On myös tärkeää, että pidät huolta omasta terveydestäsi ja hyvinvoinnistasi. Muista hakea aina apua, jos et pääse mistä tahansa haasteesta yksin eteenpäin. Tätä varten yliopistolla panostetaan suunnitelmallisesti opintojen ohjaukseen ja opiskelijan hyvinvointiin. Rohkaisen sinua myös vahvasti ottamaan osaa lukuisten opiskelijajärjestöjen toimintaan, koska opintojen ulkopuoliset mahdollisuudet ovat myös tärkeä osa opiskelukokemustasi. Muun muassa tätä kautta hankit uuden vuosituhannen perustaitoja: uteliaisuutta, sosiaalisia taitoja ja halua tehdä yhteistyötä, sisukkuutta sekä resilienssiä eli joustavutta ja selviytymiskykyä. 

Maailman huippuyliopistojen joukkoon kuuluvan Helsingin yliopiston tavoitteena on, että sinä saat hankittua taitoja ja rohkeutta, joita tarvitaan kestävien ratkaisujen löytämisessä. Kestävyys on välttämätöntä niin yksilön hyvinvoinnille kuin ympäristölle. Yliopistolla on tarjolla kaikille opiskelijoille avoin, monitieteinen kestävyyskurssi. Kurssi antaa sinulle välineitä vastuulliseen päätöksentekoon sekä oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen. Kestävyysopetustarjonta on täydentynyt myös uusilla, tieteenalakohtaisilla kestävyyskursseilla.

Helsingin yliopisto ja sen yliopistoyhteisö on rakentanut tulevaisuutta ja muuttanut maailmaa yli 384 vuoden ajan – jatketaan tätä matkaa yhdessä!

Tervetuloa Helsingin yliopiston!


Lämpimin terveisin,

Sari Lindblom, rehtori

Uuden opiskelijan tarkistuslista

Muista hoitaa seuraavat asiat kuntoon ennen orientaatioviikon alkua (orientaatiosta voit lukea lisää Sinua odotetaan yliopistolla –kohdasta alla): 

 1. Ota vastaan sinulle tarjottu opiskelupaikka Oma Opintopolku -palvelussa viimeistään 11.7.2024 ennen klo 15.00.
 2. Toimita vaaditut asiakirjat määräaikaan mennessä, jos sinut on hyväksytty ehdollisesti. Tutustu ehdollisuutta koskeviin ohjeistuksiin.
   
 3. Ilmoittaudu yliopistoon läsnä- tai poissaolevaksi. Tee tämä mahdollisimman pian, jotta pääset aktivoimaan käyttäjätunnuksesi ja saat opiskelijakortin. Lukuvuosi-ilmoittautuminen täytyy tehdä viimeistään 2.9.2024.
 4. Maksa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu Kelalle. 
 5. Tutustu uudelle opiskelijalle koottuihin ohjeisiin Opiskelu-palvelussa.
 6. Aktivoi käyttäjätunnuksesi, kun olet ilmoittautunut läsnäolevaksi ja opiskelijatietosi ovat tallentuneet opiskelijarekisteriin (saat tästä ilmoituksen sähköpostitse).
 7. Laita opiskelijakorttihakemuksesi vireille. Voit hankkia opiskelijakorttisi 1.8. alkaen.
 8. Aloita asunnon etsintä.
 9. Tutustu opiskelijan digitaitoihin ja mielellään myös suorita opintojakson ensimmäinen osa, DIGI-A (2 op) ennen orientaatioviikon alkua.
Sinua odotetaan yliopistolla!

Osallistu orientaatioon

Orientaatioviikko alkaa lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijoilla 12.8. ja kaikilla muilla 26.8.2024. Oma opiskelijatuutorisi on sinuun yhteydessä ennen tätä. Orientaation aikana saat perehdytystä yliopiston tärkeimpiin toimintoihin ja tutustut yliopistoon. Löydät tarkemmat tiedot oman tiedekuntasi orientaatioviikon ohjelmasta Orientaatio ja tuutorointi -sivulta Opiskelijan ohjeista.

Ask me! 

Toivomme, että kynnyksesi kysyä meiltä sinua mietityttävistä asioista on mahdollisimman matala. Ensimmäisen opiskeluviikkosi aikana pinkki Ask me- logo ohjaa sinut kysymyksissäsi avun äärelle! Tätä varten kannamme yliopiston lukuvuoden avajaisviikon ajan eli 2.–6.9.2024 pinkkejä Ask Me! –rintamerkkejä. Kampanja näkyy myös yliopiston Instagram-tilillä @universityofhelsinki, jossa mm. Kaisa-talon opiskelijaneuvonta on vastaamassa opiskelijoiden kysymyksiiin opintojen alussa. 

Opiskelijaneuvonnan palvelupisteiden henkilökunta ohjaa ja neuvoo kaikkia opiskelijoita ympäri vuoden.

Osallistu tapahtumiin 

Yliopiston avajaiset ja avajaiskarnevaalit järjestetään heti lukuvuoden alussa 2.9.2024.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) järjestää uusille opiskelijoille Fuksiseikkailun 18.9, jonka tarkoituksena on mahdollistaa fuksien tutustumisen HYY:n toimintaan, opiskelijajärjestöihin ja yliopiston toimijoihin helposti ja turvallisesti – hauskanpitoa unohtamatta!

Tutustu opiskelijoihimme ja opiskelijaelämään

Haluatko tietää, mitä mieltä opiskelijamme ovat opiskelusta Helsingin yliopistossa? Tai millaista opiskelijaelämä tai asuminen on Helsingissä? 

Helsingin yliopisto pähkinänkuoressa
Tieteen voimalla - maailman parhaaksi

Suomen vanhimmalla yliopistolla, Helsingin yliopistolla, on ollut vuodesta 1640 merkittävä rooli suomalaisen kulttuurielämän ja hyvinvointiyhteiskunnan kehittämisessä. Tänä päivänä etsimme yhdessä ratkaisuja meitä kaikkia koskeviin ongelmiin.

Maailman huippuyliopistojen joukkoon kuuluvana yliopistona uskomme ajattelun voivan muuttaa asenteita, ihmisiä ja ihmiskuntaa – maailman parhaaksi.

Tutustu myös Helsingin yliopistoon numeroina ja yliopistovertailuista.

Ydinarvomme
Englanninkielisten kandi- ja maisteriohjelmien uusille opiskelijoille

Oletko aloittamassa opintosi englanniksi Bachelor's Programme in Science -kandiohjelmassa tai yhdessä kansainvälisistä maisteriohjelmistamme? Siinä tapauksessa löydät juuri sinulle suunnattua tietoa seuraavilta sivuilta: