Opiskelijaelämä Helsingin yliopistossa

Mistä kaikesta koostuu opiskelijaelämä opintojen ohessa? Monet tahot Helsingin yliopistossa tarjoavat opiskelijan arkea ja sen laatua tukevia sisältöjä. Tutustu myös Helsingin yliopiston opiskelijoiden kokemuksiin opinnoista, opiskelusta ja vapaa-ajasta eli opiskelijaelämästä.
Opiskelijaedut- ja palvelut

Kaikki Helsingin yliopiston opiskelijat ovat myös Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) jäseniä. Tämä tarkoittaa, että opiskelijat pääsevät nauttimaan lukuisista palveluista ja eduista, jotka helpottavat heidän jokapäiväistä elämäänsä.

Opiskelijoiden saatavilla ovat muun muassa perusterveydenhuolto, opiskelija-asunnot, liikuntapalvelut (UniSport) ja edulliset opiskelijahintaiset lounaat. Lisäksi alennusta saa esim. kulttuuritapahtumista ja julkisen liikenteen lipuista.

Opiskelijan selviytymisopas

Tutustu HYY:n opiskelijan selviytymisoppaaseen, josta voit lukea lisää yllä mainituista eduista ja palveluista.

Opiskelijatoimintaa

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan alla toimii 250 opiskelijajärjestöä, joista voi löytää ystäviä, harrastuksia, toimintaa että tapahtumia oman kiinnostuksen mukaan:

  • Osakunnissa pääse tutustumaan eri alojen opiskelijoihin, joita yhdistää muun muassa sama kotiseutu.
  • Aine- ja tiedekuntajärjestöissä voi toimia yhdessä samaa koulutusalaa opiskelevien tai oman tiedekunnan henkilöstön kanssa.
  • Valiokunnissa pääsee mukaan kehittämään yliopistoyhteisöä sekä mukaan HYY:n yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.
  • Kulttuurinnälkäisille löytyy muun muassa teatteri-, kuoro- ja orkesteritoimintaan keskittyviä harrastejärjestöjä.
  • Liikunnasta, uskonnoista, kansainvälisyydestä ja politiikasta kiinnostuneille löytyy myös järjestötoimintaa yliopistolta.

Palkitsevaa ja omannäköistä opiskelijaelämää voi viettää myös näiden järjestöjen ulkopuolella - itsellesi sopivan tavan viettää opiskelijaelämää löydät kokeilemalla.

Opiskellen ja vapaalla kampuksilla

Neljä kampusta ja yksitoista tiedekuntaa

Helsingin yliopisto toimii neljällä kampuksella: keskustassa, Kumpulassa, Meilahdessa ja Viikissä. Lisäksi yliopistolla on tutkimusasemia Suomessa ja ulkomailla.

Opiskelu- ja ryhmätyöskentelytiloja

Kampuskirjastot löytyvät kaikilta kampuksilta. Ne palvelevat kyseisen kampuksen tiedekuntien edustamia aloja. Kirjastoista löytyy tietokoneluokkia, ryhmätyöskentelytiloja sekä rauhallista luku- ja oleskelutilaa.

Helsingin yliopiston pääkirjasto sijaitsee Kaisa-talossa, joka palvelee keskustakampuksen humanistisia, kasvatustieteellisiä, oikeustieteellisiä, teologisia ja valtiotieteellisiä aloja. Kirjastoista löytyy myös opiskelutiloja.

Minervan ja Aleksandrian oppimiskeskukset sijaitsevat Keskustakampuksella. Aleksandrian tiloissa voi opiskella myös viikonloppuisin ja iltaisin.

Tiedekulmaan ovat tervetulleita opiskelijoiden ohella myös kaikki kaupunkilaiset ja vierailijat. Tiedekulmassa pääsee kuuntelemaan, katselemaan ja kokemaan yliopistossa tehtävää tutkimusta ja opetusta. Tiedekulma tarjoaa myös opiskeluun ja ryhmätyöskentelyyn yhteiskäyttötiloja kolmessa kerroksessa.

Yrittäjyysyhteisö Helsinki Think Company (HTC) on paikka opiskelijalle, jolla on esimerkiksi jokin yritysidea, jonka jatkojalostamiseen hän haluaa saada apua. Helsinki Think Companylla on toimitilat jokaiselle kampuksella.

Opiskelijaravintolat

Kaikilta kampuksilta löytyvissä opiskelijaravintoloissa on tarjolla edullista ja monipuolista ruokaa. Yhtä tärkeää kuin ruokailu on kurssikaverien sekä muiden ystävien tapaaminen ja kuulumisten vaihtaminen. Hiljaisempina aikoina pöytiin jäädän myös yhdessä opiskelemaan.

UniCafén opiskelijaravintoloissa voit halutessasi kompensoida lounasannoksesi hiilijalanjäljen, tai ostaa Leftover -lounaan mikäli ruokaa on jäänyt jäljelle varsinaisen lounasajan jälkeen.

UniSportin liikuntapalvelut

Yliopistoyhteisö kokoontuu liikkumaan myös yhdessä. Supersuosittuja yksilö- ja ryhmäliikuntapalveluja Helsingin yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle tarjoavan UniSportin löydät kaikilta Helsingin yliopiston kampuksilta.

Opiskelijatarinoita