Usein kysytyt kysymykset

Tältä sivulta löydät usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia liittyen kansainvälisten maisteriohjelmien hakuprosessiin.
Hakeminen

Hakulomakkeen voi täyttää vain hakuajan puitteissa. Lomake löytyy täältä: Hakulomake

Ennen hakulomakkeen täyttämistä tutustuthan hakukohteena olevan koulutusohjelmasi valintaperusteisiin Opintopolku.fi -palvelussa.

Tutustu huolellisesti myös liitteitä koskeviin vaatimuksiin sekä kielitaidon osoittamisen eri tapoihin.

Voit hakea, jos et ole suorittanut tutkintoasi hakuajan päättymiseen mennessä. Tällöin sinun ei tarvitse toimittaa tutkintotodistustasi hakuaikana. Jos sinut valitaan maisteriohjelmaan, valintapäätös on ehdollinen ja sinun on valmistuttava ja toimitettava tutkintotodistuksesi elokuun loppuun mennessä.

Sinun on kuitenkin toimitettava opintosuoritusote tai sen virallisesti oikeaksi todistettu jäljennös niistä opinnoista, joiden perusteella haluat hakea. 

Emme voi tehdä ennakkoarvioita siitä, voitko tulla valituksi kiinnostuksen kohteenasi olevaan ohjelmaan.

Kaikki hakemukset, jotka ovat toimitettu hakijapalveluihin ajallaan, ja sääntöjen mukaisesti, arvioidaan hakukohteena olevan koulutusohjelman toimesta. Arviointi tapahtuu ennalta määriteltyjen valintakriteereiden mukaisesti.  Ohjelmakohtaiset valintakriteerit ovat julkaistuna Opintopolku.fi -palvelussa

Voit hakea alemmalla korkeakoulututkinnolla, ylemmällä korkeakoulututkinnolla ja tohtorintutkinnolla. . Jos sinulla on suoritettuna jokin muu tutkinto, jolla aiot hakea, arvioi Helsingin yliopisto tutkintosi kelpoisuuden maisteriohjemiin hakemiseen hakemuksen jättämisen jälkeen. 

Hakemuksesi arvioidaan aina sen koulutusohjelman valintaperusteiden mukaisesti mihin haet. Omat pisteesi voit tarkistaa sivulta Hakijakohtaiset pisteet.

Koulutusohjelmakohtaiset valintaperusteet löytyvät Opintopolku.fi -palvelusta.

Liitteet

Sinun tulee toimittaa virallisesti oikeaksi todistetut kopiot kaikista asiakirjoista, joiden perusteella haet opiskelupaikkaa.

Lue tarkasti liitteitä ja niiden toimittamista koskevat ohjeet verkkosivuiltamme.

Kielitaidon todentamiseen liittyvä ohjeistus löytyy omilta sivuiltaan.

Tietyissä maissa suoritettuja korkeakoulututkintoja koskee maakohtainen erityisvaatimus. Lue maakohtaisista erityisvaatimuksista omilta sivuiltaan.

Hakukohdekohtaisista liitteistä löydät tiedot kunkin hakukohteen valintaperusteista Opintopolku.fi -palvelussa.

Et voi lähettää hakemuksesi liitteitä sähköpostitse.

Katso ohjeet sähköisten asiakirjoijen toimittamiseen sähköisten asiakirjojen toimittamisen ohjeista.

Mikäli liitteesi saapuvat myöhässä tai niissä on puutteita, joita ei korjata täydennysaikana, hakemuksesi hylätään.

Toimita liitteesi hakuajan päättymiseen mennessä. Jos et ole toimittanut liitteitä vaaditulla tavalla hakuajan päättymiseen mennessä on sinulla 3 viikon täydennysaika, jolloin sinun tulee toimittaa liitteesi vaaditulla tavalla. Emme myönnä lisäaikaa liitteiden toimittamiseen. Jos liitteesi eivät saavu ajoissa ja ohjeiden mukaisesti hakemuksesi hylätään.

Emme palauta meille toimitettuja liitteitä. Tästä syystä pyydämme asiakirjoista virallisesti oikeaksi todistettuja kopioita, emmekä esim. alkuperäisiä tutkintotodistuksia.

Virallisen kääntäjän tekemä käännös

Virallisen käännöksen mistä tahansa asiakirjasta saat viralliselta kääntäjältä. Suomessa virallisia kääntäjiä ovat henkilöt, joilla on lain 1231/2007 mukainen oikeus toimia auktorisoituina kääntäjinä. Opetushallituksen ylläpitämästä rekisteristä voit tarkistaa, ketkä Suomessa ovat virallisia kääntäjiä. Jos et ole Suomessa, voit hankkia virallisen käännöksen myös oleskelumaassasi viralliselta kääntäjältä.

Asiakirjan myöntäneen oppilaitoksen tekemä käännös

Hyväksymme asiakirjan myöntäneen oppilaitoksen tekemän käännöksen. Jos oppilaitos myöntää asiakirjan suoraan suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, erillistä käännöstä ei tarvita.

Kyllä, sinun täytyy toimittaa käännös koulutustaustadokumentistasi ellei se ole täysin suomen-, ruotsin- tai englanninkielinen.

Kaikkien hakijoiden on toimitettava hakuohjeissa mainitut vaaditut liitteet. Jos et toimita hakemuksesi liitteeksi opintosuoritusotetta, hakemuksesi hylätään.

Seuraa sen maan maakohtaisia erityisvaatimuksia, jossa tutkintosi myöntänyt korkeakoulu sijaitsee.

Esimerkiksi, jos opiskelit Pakistanissa, mutta koulutustausta-asiakirjasi on myönnetty Englannissa sijaitsevassa korkeakoulussa, tulee sinun seurata Englannin maasääntöä.