Vetenskapsläger

Helsingfors universitet organiserar vetenskapsläger som inspirerar barn och unga till ett ökat intresse för vetenskaper. Under lägrens gång erbjuder vi medryckande aktiviteter där deltagarna får bekanta sig med olika discipliner. Målet med lägren är att allt fler barn och unga vill engagera sig i vetenskaper både inom sina studier och på sin fritid.
Vetenskapsläger 2024

Vi organiserar de populära vetenskapslägren i juni. Lägren riktar sig till barn som är intresserade av vetenskap.  En del av våra läger relaterar till en vetenskap , och en del är temaläger som överskrider vetenskapsgränser. Under sommaren 2024 ordnar vi två vetenskapsläger under de första två veckorna av juni på Gumtäkt campus (på finska) och ett på Campus Vik (på finska). Lägren riktar sig till  barn i klass 4–6, men åldersgränserna för lägren är riktgivande och flexibla från fall till fall. Längden på lägren är 5 dagar och tidpunkten för programmet är mellan kl. 9 och 15. Vi erbjuder deltagare lunch och mellanmål.

UniJunior ordnar ett svenspråkigt sommarläger Språkens synliga och osynliga världar 4-5.6.2024 som riktar sig till barn i åk 3-6.

UniJunior: Språkens synliga och osynliga världar 4-5.6.2024

Hur talar du med någon som inte talar ditt språk? Hur talar man genom bilder? Hur talar du med en dator? Hur kommunicerar du utan ord?  Språk är så mycket mera än bara ord

Upptäck språkens magi på UniJuniors årliga sommarläger i Helsingfors för barn i åk 3-6! Utforska språkens synliga och osynliga världar genom spännande och kreativa aktiviteter som utmanar ditt sätt att förstå olika språk. Under två dagar undersöker vi tillsammans många olika typer av språk och varför vi behöver andra sorters språk än bara dem vi talar. Kom med och lär dig om olika dialeketer, hundars sätt att kommunicera och hur man pratar med hjälp av kroppen. I en trygg och rolig miljö inspireras du till att se på språk med nya ögon.

När? 4-5.6.2024,10.00-16.00
Var? 4.6 Språkcentrum och 5.6 Campus Vik

Vi erbjuder barnen lunch och ett lätt mellanmål. Det finns möjlighet att ansöka om resebidrag med en övernattning i Helsingfors för dem som kommer längre ifrån. Det finns också möjlighet för flexibilitet gällande tiderna då barnen hämtas till och från lägret.

Vetenskapliga mysterier på Gumtäkt campus 3.-7.6.2024 och 10.-14.6.2024 (på finska)

På Gumtäkt campus ordnas två sommarläger 3.-7.6.2024 och 10.-14.6.2024. De avgiftsfria lägren är avsedda för barn som börjar 4:e-6:e klass på hösten.

Välkommen med  på ett oförglömligt äventyr i en värld av vetenskapliga mysterier! Är du redo att ta steget in i mystiska fenomen och vetenskapliga pussel? På lägret löser vi fascinerande vetenskapliga mysterier tillsammans med andra nyfikna. Oavsett om det handlar om mystiska experiment, pussel eller naturfenomen så har lägret något för alla blivande vetenskapspersoner. Under veckan kommer barnen att utforska ett brett spektrum av vetenskapliga ämnen och tillbringa veckan med att samla ledtrådar för mysteriet som ska lösas den sista dagen. Sommarlägret erbjuder deltagarna ett brett utbud av upplevelser som kombinerar vetenskap med nöje.

På lägerdagarna pågår programmet från kl. 9.00 till 15.00 och vi bjuder på lunch och mellanmål.

På grund av stor efterfrågan kommer vi att lotta ut platserna i år. Du kan fylla i formuläret mellan måndagen den 4 mars och onsdagen den 6 mars. Registreringsordningen spelar ingen roll. Vi kommer att meddela dem som är antagna och på väntelistan torsdagen den 7.3.

Ruoan jäljillä Viikin kampuksella 17.6. –19.6.2024

Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta järjestää Helsingin Viikissä ruokateemaisen kesäleirin juhannusviikolla 17.6. –19.6.2024. Maksuton leiri on suunnattu 2.–4. luokan syksyllä aloittaville. Ilmoittautuminen aukeaa maanantaina 4.3. kello 9.00. 

Miten ruoka päätyy pellosta pöytään, mullasta mahaan? Monitieteisellä tiedeleirillä vieraillaan niin Viikin tutkimustilan peltojen äärellä, navetassa kuin laboratoriossakin, tutkitaan ruokaa aisteilla, ja pohditaan yhdessä ruoan vaikutusta terveyteen ja ympäristöön. Luvassa on myös ulkoilua ja leikkiä.

Leiripäivinä on ohjelmaa klo 9–15 ja osallistujille tarjotaan lounas sekä välipala.

Suuren suosion vuoksi arvomme leiriosallistujat tänä vuonna. Lomakkeen voi täyttää ma 4.3. – ke 6.3. välisenä aikana. Ilmoittautumisjärjestyksellä ei ole väliä. Ilmoitamme leirille pääseville ja jonolistalla oleville torstaina 7.3.

Virtuellt vetenskapsläger

Sommaren 2020 och 2021 organiserade vi ett gratis virtuellt vetenskapsläger för barn. På det virtuella vetenskapslägret får barn utforska sin egen miljö tvärvetenskapligt genom experiment, forskning och olika uppdrag.