Vetenskapsläger
Helsingfors universitet organiserar vetenskapsläger som inspirerar barn och unga till ett ökat intresse för vetenskaper. Under lägrens gång erbjuder vi medryckande aktiviteter där deltagarna får bekanta sig med olika discipliner. Målet med lägren är att allt fler barn och unga vill engagera sig i vetenskaper både inom sina studier och på sin fritid.
Vetenskapsläger 2022

Vi organiserar de populära vetenskapslägren i juni. Lägren riktar sig till barn som är intresserade av vetenskap.  En del av våra läger relaterar till en vetenskap , och en del är temaläger som överskrider vetenskapsgränser.

På sommaren 2022 kommer vi att ha fem vetenskapsläger under de första två veckorna av juni på Gumtäkt campus. Lägren är inriktade för barn i klass 4–6, men åldersgränserna för lägren är riktgivande och flexibla från fall till fall.

Längden på lägren är 5 dagar och tidpunkten för programmet är mellan kl. 9 och 15.Vi erbjuder deltagare lunch och snacks.

Obs. Lägren är på finska.

Anmälan öppnar den 23 av mars kl.9.00.

Upptäcka rymden 6 juni–10 juni 2022 och 13–17 juni 2022

Vad är en galax? Vad är rymdresor? Kan växter odlas i rymden?

På Upptäcka rymnden -lägret får du prova på rymdutforskning tillsammans med Silmu, som brinner för att utforska rymden tillsammans med dig! På lägret kommer vi att utforska rymden, bygga raketer och robotar samt syssla med rymdodling. Rymdturism kombinerar bland annat kemi, biologi, geografi och programmering. På lägret kommer du att lära dig om dessa saker genom en mängd olika spel och andra aktiviteter. Så hoppa in i din rymdfarkost, spänn fast ditt säkerhetsbälte, sätt på dig astronauthjälmen och följ med på en spännande upptäcktsfärd av rymden tillsammans med Silmu!

Notera att vi under lägret möjligen gör en utflykt utanför Kumpula campus med kollektivtrafik.

Miljöforskare 6 juni–10 juni 2022 och 13–17 juni 2022

Kom till universitetet som forskare för att lösa olika vetenskapliga mysterier relaterade till vår miljö! På Miljöforskare -lägret lär vi oss om hållbar utveckling, människor, robotik och vatten. Du får även se kemin i maten och självklart förbereda och äta dessa delikatesser! Det blir intressant forskning, nya vänner och en trevlig sommar att syssla med vetenskap, så kom med!

Kemiklassen Gadolin: Underbar miljö 6 juni–10 juni 2022

Vilken typ av värld lever vi i? Hur förhåller sig kemi till allt omkring oss? Dyk in i kemins underbara värld genom roliga och spännande aktiviteter! Under Underbar miljö -lägret får du lära känna både vardagliga kemiska fenomen och moderna teknik samt kemiska forskning. Lägret består av utforskande laboratoriearbete, spektakulära illustrationer och utsökta molekylära gastronomiska uppleverlser.

Virtuellt vetenskapsläger

Sommaren 2020 och 2021 organiserade vi ett gratis virtuellt vetenskapsläger för barn. På det virtuella vetenskapslägret får barn utforska sin egen miljö tvärvetenskapligt genom experiment, forskning och olika uppdrag.