Vetenskapsläger

Helsingfors universitet organiserar vetenskapsläger som inspirerar barn och unga till ett ökat intresse för vetenskaper. Under lägrens gång erbjuder vi medryckande aktiviteter där deltagarna får bekanta sig med olika discipliner. Målet med lägren är att allt fler barn och unga vill engagera sig i vetenskaper både inom sina studier och på sin fritid.

Vi organiserar de populära vetenskapslägren i juni. Lägren riktar sig till barn som är intresserade av vetenskap.  En del av våra läger relaterar till en vetenskap , och en del är temaläger som överskrider vetenskapsgränser. På sommaren 2023 ordnar vi två vetenskapsläger under de första två veckorna av juni på Gumtäkt campus. Lägren är inriktade för barn i klass 4–6, men åldersgränserna för lägren är riktgivande och flexibla från fall till fall. Längden på lägren är 5 dagar och tidpunkten för programmet är mellan kl. 9 och 15. Vi erbjuder deltagare lunch och snacks.

UniJunior ordnar ett svenspråkigt sommarläger Den gröna planeten den 6-7.6.2023 som är inriktad till barn i åk 3-6.

Anmälningen öppnar 1.3.2023. kl.9.00

Elektrifierande energi 5.6.-9.6.2023 & 12.-16.6.2023 på finska

Vad är energi, hur man använder den, var kommer den ifrån? På sommarlägret, tillsammans med Oukka och Riikkinen, undrar vi över energi i världen och hur energi förändrar världen. Varje dag på lägret löser vi uppgifter kring energi med Oukka och Riikkinen. På det multidisciplinära lägret utforskar vi energi från olika perspektiv och vi diskuterar energiproduktion, energi i våra liv och energins effekter på världen. Oukka och Riikkinen är karaktärerna i Jukka Laajarinne och Mari Luomas barnboksserie. Den senaste boken Hämästyttävä härveli — Tarina energiasta kom ut i februari 2023 (Gaudeamus). Boken kom till i samarbete med Helsingfors universitets vetenskapsfostran

UniJunior: Den gröna planeten 6-7.6.2023

Har du stannat upp en vacker sommardag i en park och tänkt på hur underbart det är med allt det gröna kring oss? Träd med gröna blad, blommor av olika slag och en riktigt grön gräsmatta. Har du på vintern kollat på den mörka marken och träden utan blad och önskat att det skulle bli vår? Har du haft picknik på en torr bränd gräsmatta och önskat att den snart skulle vara grön och mjuk igen? Har du då lyft din blick mot himlen och önskat att du skulle se moln, riktigt mörka moln som kunde regna ner och få gräsmattan att bli grönskande igen. Har du sett hur regnet får det nya livet att veckas upp gång på gång? Som ett mirakel. Rymden är stor, men inga andra gröna planeter har hittats kring oss. Vad är det som är unikt med förhållandena på jorden och vad vet vi om hur livet fick sin början? Har du funderat på vad vi människor kan och borde göra för att bevara den underbara biologiska mångfalden på vår unika planet?

Under det här sommarlägret får barnen lära sig om den gröna planeten i en autentisk miljö ifrån flera olika vetenskapliga infallsvinklar inom geologi, biologi, meteorologi och filosofi.

När? 6-7.6.2023,10.00-16.00
Var? 6.6.2023 Naturhistoriska museet och Kajsaniemi botaniska trädgård 
Var? 6.7.2023 Campus Gumtäkt och Gumtäkt botaniska trädgård

Vi erbjuder barnen lunch och ett lätt mellanmål. Det finns möjlighet att ansöka om resebidrag med en övernattning i Helsingfors för dem som kommer längre ifrån. Det finns också möjlighet för flexibilitet gällande tiderna då barnen hämtas till och från lägret.

Virtuellt vetenskapsläger

Sommaren 2020 och 2021 organiserade vi ett gratis virtuellt vetenskapsläger för barn. På det virtuella vetenskapslägret får barn utforska sin egen miljö tvärvetenskapligt genom experiment, forskning och olika uppdrag.