Kännetecknande för kandidatprogrammet i biologi är dess mångsidighet. Under utbildningen specialiserar sig studenten på ett område inom biologi: ekologi och evolutionsbiologi, fysiologi och neurovetenskap, botanik, mikrobiologi eller genetik.
Under utbildningen lär sig studenten både de viktigaste teorierna och en omfattande uppsättning laboratoriemetoder. Organismer, deras livsmiljöer och forskningen om dem blir också bekanta på fältkurser och utflykter. Studenter vid kandidatprogrammet i biologi kan också söka till ämneslärarutbildningen och bli ämneslärare i biologi.
Helsingfors universitet har det bredaste kandidatprogrammet i biologi i Finland. Den som genomför programmet blir kandidat i naturvetenskaper (NaK). Programmet är förlagt till Campus Vik och omfattar fem vetenskapsområden: ekologi och evolutionsbiologi, fysiologi och neurovetenskap, botanik, mikrobiologi samt genetik.
Efter slutfört kandidatprogram i biologi kan studenten
Dessutom kan studenten
Kandidatexamen i naturvetenskaper (NaK) omfattar 180 studiepoäng (sp) och avläggs på tre år.
Obligatoriska studier 145 sp
Valfria studier 35 sp
Examensstrukturen i pdf-format (endast på finska)
Obligatoriska studier i biologi 118 sp
Studier i ett annat undervisningsämne 60 sp
Valfria studier 2 sp
Grund- och ämnesstudierna i biologi innehåller de viktigaste teorierna och begreppen inom de olika vetenskapsområdena samt laboratorie- och fältkurser. Undervisningen är allt mer studentorienterad, vilket innebär att studenternas egen aktivitet betonas. I praktiken betyder det att studenterna skriver fler rapporter, håller seminariepresentationer och gör grupparbete vid sidan av traditionella föreläsningar och webbkurser.
De övriga studierna inkluderar språk- och kommunikationsstudier, studier som förbereder för arbetslivet och arbetspraktik som kan vara en praktikplats eller ett arbetslivsprojekt.
De studenter som antas till ämneslärarutbildningen genomför 60 sp i sitt andra undervisningsämne som valfria studier. För biologistuderande är det andra ämnet ofta geografi, men det kan också vara kemi, fysik, matematik eller hälsokunskap.
Under grundstudierna det första studieåret väljer studenterna ett av programmets vetenskapsområden att fördjupa sig i. Kandidatavhandlingen ska skrivas om ett ämne inom det valda vetenskapsområdet.
Vi strävar efter en studentorienterad undervisning, vilket innebär att studenternas aktivitet betonas. I praktiken betyder det att studenterna skriver rapporter, håller seminarieföredrag och gör grupparbeten vid sidan av traditionella föreläsningar och webbkurser. Undervisningen är i huvudsak närundervisning, men den kombineras också med distansundervisning när det är lämpligt. Närvaropraxis för olika kurser finns i kursbeskrivningarna i undervisningsplanen.
I grundstudierna och ämnesstudierna i biologi fördjupar studenterna sig i de centrala teorier och begrepp som hör till de fem vetenskapsområden som examen omfattar, lär sig laboratorie- och fältfärdigheter och blir bekanta med de metodvetenskaper som stöder biologi, till exempel statistik, kemi och bioinformatik.
På kurserna som hör till grundstudierna fokuserar man på utvecklingen av organismer, ärftlighetens lagbundenheter och genetikens olika områden samt centrala teman inom ekologin. Artpresentationer fördjupar kunskapen om organismernas strukturer och olika anpassningar samt mångfalden i Finlands växt- och djurarter.
I ämnesstudierna utökar studenterna sin kompetens med hjälp av föreläsningar, uppgifter och olika inlärningsuppgifter inom biologins olika delområden, sätter sig in i flera metodvetenskaper och fördjupar sig i minst ett av de fem vetenskapsområden som hör till examen. Under ämnesstudierna lär sig studenterna att skriva vetenskaplig sakprosa, hålla vetenskapliga föredrag och arbeta i grupp. Dessutom lär sig studenterna om hållbarhets- och ansvarsteman, som de lär sig koppla till olika vetenskapsgrenar inom biologin.
I examen ingår varje år studieavsnitt med teman relaterade till karriärplanering och utveckling av expertis. I examen ingår också språk- och kommunikationsstudier i modersmålet, det andra inhemska språket och ett främmande språk.
Under grundstudierna det första studieåret väljer studenterna ett av programmets vetenskapsområden att fördjupa sig i. Du hittar introduktionerna till de olika vetenskapsområdena på finska på sidan Biologian kandiohjelman tieteenalat.
I kandidatexamen ingår en kandidatavhandling (6 sp) som baserar sig på den vetenskapliga litteraturen inom något av programmets fem vetenskapsområden (se Utbildningens struktur). Målet för avhandlingen är att studenten gör sig grundligt förtrogen med litteraturen om ämnet för avhandlingen och lär sig att skriva god sakprosa på sitt modersmål.
När studenterna skriver kandidatavhandlingen lär de sig att
Avhandlingen är cirka 20 sidor lång och det rekommenderas att man skriver den under tredje studieåret. Anvisningar om hur man ska söka information och skriva avhandlingen ges på kandidatseminariet.
I kandidatprogrammet i biologi finns det en separat antagning för finskspråkiga och svenskspråkiga studenter. Undervisningsspråken i programmet är finska och svenska. Första studieårets undervisning genomförs i sin helhet på svenska, och senare under kandidatstudierna kan man välja enskilda kurser på svenska. Kurserna och avhandlingen kan avläggas på svenska eller finska. Kurslitteraturen är huvudsakligen på engelska.
Inom kandidatprogrammet i biologi finns det möjlighet att avlägga examen på bägge inhemska språken (svenska och finska). I den tvåspråkiga kandidatexamen (TvEx) ska minst en tredjedel (60 studiepoäng) av kurserna genomföras på det andra inhemska språket. Svenskspråkiga studenter genomför första årets kurser på svenska, och därefter minst 60 sp på finska. Språkcentrum erbjuder språkstöd för studierna på det andra språket.
Den som studerat i enlighet med TvEx-programmet får ett omnämnande om detta i sitt examensbetyg. Dessutom får studenten ett officiellt intyg om den språkliga kompetensen på basis av ett språkprov (CEFR/C1). TvEx-programmet förbättrar den praktiska språkkunskapen i det andra inhemska språket, vilket kan leda till en bättre konkurrenskraft på arbetsmarknaden.
Vetenskapsområdena som ingår i kandidatprogrammet är mycket internationella. Studenterna kan delta i den internationella verksamheten genom att
Att studera vid Helsingfors universitet är mer än bara föreläsningar och tentamina! En av de bästa bitarna med att studera vid Helsingfors universitet är den livliga och mångsidiga studentgemenskapen. Som närvaroanmäld grundexamensstuderande är du automatiskt medlem i Studentkåren vid Helsingfors universitet (HUS). Inom HUS verkar cirka 250 olika studentföreningar. Bland dem hittar du såväl ämnes- och fakultetsföreningar som nationer och ett brett utbud av fantastiska hobbyföreningar. Juridikstuderandenas ämnesföreningsverksamhet är aktivt och mångsidigt och hjälper dig nätverka redan under dina studier. Du kan även få studiepoäng för ämnesföreningsverksamhet.
Studentföreningar: