Guidningar för grupper

På den här sidan kan du bekanta dig med guidningsutbudet vid Naturhistoriska museet samt Kajsaniemi och Gumtäkt botaniska trädgårdar. Du hittar också anvisningar för att boka en guidning.

Guidningar bokas via den elektroniska bokningskalendern. Skriv in gruppens specialbehov i punkten för tilläggsuppgifter. 

I oklara situationer kan du be om råd per e-post: opastukset@luomus.fi eller per telefon på numret 02941 28855, måndagar kl. 14–15.

Priser

Läroanstalter
Priser för guidningar är 80 € under vardagar och 120 € under veckoslut. Inträdesavgifterna ingår i priset för guidningen. Gäller grupper inom småbarnspedagogiken, grundskolan och andra stadiet.

Övriga grupper
Priser för guidningar är 80 € under vardagar och 120 € under veckoslut. Därutöver debiteras inträdesavgifter enligt prislistan. Gruppledarens inträde är gratis.

Barngrupper 3–17 år.
Priser för guidningar är 80 € under vardagar och 120 € under veckoslut. Dessutom uppbärs inträdesbiljett för deltagarna 3 €/pers. Gruppledarens inträde är gratis.

Som betalningssätt fungerar kontanter, bankkort, kreditkorten Visa, Visa Electron och MasterCard, Smartums kombinerade motions- och kultursedel på fem euro, SmartumPay, mobilapparna EazyBreak och Epassi samt Museikortet.

Du kan också förnya eller köpa ett Museikort vid museets kassa.

Grupper kan även betala inträdesavgifterna med en faktura. Fakturan fylls i på plats. För faktureringen behövs faktureringsuppgifterna, inklusive FO-nummer ifall fakturan adresseras till en registrerad förening eller ett företag. Faktureringstillägget är 8 euro

Kan egen matsäck ätas på Naturhistoriska museet? 

På trappavsatsen på Naturhistoriska museets 4:e våning finns ett matställe där du kan äta egen matsäck. Plats finns för cirka 20 personer. Matstället kan inte bokas på förhand och det är inte i bruk under gratisdagar. Utanför museet på innergården finns bord där du kan äta matsäck.

Kan guidningen betalas med en faktura? 

Ja, det går bra. För faktureringen behöver vi kundens faktureringsuppgifter och FO-nummer (om inget FO-nummer finns, behövs betalarens födelsedatum). Faktureringsblanketten får du i kassan, dit den ifyllda och undertecknade blanketten också returneras. Städernas och kommunernas skolor kan ta med sig en beställningsblankett med motsvarande uppgifter. Fakturan skickas i efterhand och faktureringstillägget är 8 euro.

Vilken momssats gäller för guidningar och inträdesavgifter? 

Guidningar och inträdesavgifter har nollskattesats, det vill säga priserna inkluderar moms 0 %.

Vilken eller vem är den fakturerande parten i fråga om besök och guidningar vid Luomus besöksmål? 

På fakturorna är den fakturerande parten Helsingfors universitet, FO-nummer: 0313471–7. Faktureringen sker i efterhand, eftersom faktureringsblanketten ifylls i samband med besöket. Kom ihåg att ta med faktureringsuppgifterna!

Får jag en bekräftelse på en nätbokning? 

Ja. För guidningsbokningar som görs via nätet skickar vi en bekräftelse per e-post. Bekräftelsen skickas dock inte automatiskt, utan först efter att vi hunnit behandla bokningen. Vanligtvis skickas bokningen senast nästa vardag efter bokningen. Obs! Bokningsbekräftelsen innehåller viktiga anvisningar som gäller museibesöket. Läs gärna igenom bekräftelsen. Om flera dagar går utan att du får en bekräftelse, kontakta guidningsbokningen!

Varför kan en guidning vid Naturhistoriska museet inte bokas under skolornas semestertider (jullov, vinterlov och höstlov)? 

Under museets livligaste besökstider under skolornas semestertider kan vi på grund av de stora kundmängderna inte ordna guidningar. Enligt vår erfarenhet är det under dessa tider mycket krävande både att följa med och att leda en guidad rundtur. Grupper och privatpersoner är dock välkomna att besöka museet på egen hand under alla årstider.

Ordnar ni födelsedagspaket? 

Vi ordnar inte särskilda födelsedagsguidningar och erbjuder eller hyr inte ut lokaler för till exempel tårtservering. Om ni vill kan ni naturligtvis boka en av våra vanliga guidningar och äta födelsedagsdelikatesser på 4:e våningens matställe. Matstället kan dock inte bokas på förhand.

Guidningar vid Naturhistoriska museet
Kajsaniemi växthusguidning

I växthusen bekantar vi oss med växternas metoder att anpassa sig till olika miljöer. För alla åldrar (55 min.)

Guidning vid Gumtäkt botaniska trädgård

Under guidningen i Gumtäkt uteträdgård gör vi en jordenruntresa och beundrar kulturväxternas färgprakt. För alla åldrar (55 min.)