Rysslands-, Östeuropa- och Eurasienstudier

Alexanderinstitutet, ett riksomfattande forskningscenter för Rysslands-, Östeuropa- och Eurasienstudier, är ett mångvetenskapligt forskningssamfund som främjar kompromisslös forskning och undervisning samt slagkraftig dialog med allmänheten och beslutsfattarna.

Våra Rysslands-, Östeuropa- och Eurasienstudier fokuserar på följande fem huvudteman:

  • miljö och klimatförändring
  • säkerhet och krig
  • politik, idéer, ideologier och institutioner
  • samhälleliga förändringar: identiteter, migration och integration
  • informationsproduktion och informationssamhället.

Vid Alexanderinstitutet tillämpas mångvetenskapliga och tvärvetenskapliga angreppssätt för att forska om utvecklingsförlopp i dagens samhällen och i historien. Forskningen fokuserar på ett visst geografiskt område: Vi forskar om Ryssland, Centralasien, Kaukasus, Europeiska unionens östra medlemsländer, sydöstra Europa och Europeiska unionens grannländer i öst (Ukraina, Belarus och Moldavien).

Vi granskar dessa samhällen i ljuset av omfattande globala fenomen. Ofta förutsätter detta ett komparativt angreppssätt antingen inom ett och samma område eller genom jämförelse med andra områden samt forskning som inbegriper tvärsnittsstudier och longitudinella studier. Vi forskar också i element som är gemensamma för alla fem teman i forskningsprofilen, särskilt samhällsresiliens. Vi forskar bland annat i hur samhällen svarar på ökad otrygghet, komplexitet och sårbarhet. Vi bedriver också forskning om samhällenas förmåga att minska sårbarheten inför olika omvälvningar.