Plaströr

Polyetenrör av medeldensitet, som används som vattenledningsrör, dvs.

PE-MD-rör (tidigare PEM-rör) visade sig vara ett fungerande aktivitetsobjekt för grisar i mellanuppfödning. För slaktsvin eller gödsvin kan plaströr inte rekommenderas, eftersom deras bitstyrka är så stor att det småningom kan lossna rördelar som hamnar i utgödslingssystemet.

Plaströr

Plastslang med diameter 2,5 eller 3,2 cm och 3 mm kedja lämpar sig för grisar i mellanuppfödning. De mest lämpliga modellerna enligt detta försök är ett kors upphängt i taket och ett vågrätt rör som är fäst i mellanväggarna. Kors har länge använts i Mellaneuropa. Den vågräta modellen utvecklades under detta projekt. Det innebär att man drar en metallkedja genom en 60–100 cm lång rörstump och fäster båda ändarna i boxens mellanväggar. Dessutom kan man fästa 20 cm långa rörstumpar i ändarna. De kan fästas genom att man borrar ett hål genom ändan på det korta röret och trär kedjan genom hålet. (Detta är lättare med rör av diametern 3,2 cm än 2,5 cm, men å andra sidan är 2,5 cm en lämplig dimension för munnarna hos grisar i den här åldern.)

Föremål av plaströr fästs på området med spaltgolv, inte på området med fast golv, eftersom det kan samlas urin och avföring kring dem.