Alumnipäivä 26.4.2018

Tervetuloa Helsingin yliopiston Alumnipäivään 26.4.2018!

Helsingin yliopiston Alumnipäivä on alumneille omistettu päivä, jolloin Helsingin yliopiston tieteen kärkijoukot ja alumnit kohtaavat innostavan keskustelun ja yhdessä tekemisen merkeissä. Tarjoamme päivän aikana yliopiston alumneille mielenkiintoisia ja ajatuksia herättäviä keskusteluita, terävää tiedesisältöä sekä mukavaa yhdessäoloa muiden alumnien kanssa.

Tämän vuoden Alumnipäivän teemana on kestävä kehitys. Ratkaisut kestävämmän tulevaisuuden kannalta eivät ole yksinkertaisia mutta tiede auttaa tekemään kestävämpiä valintoja niin itsesi kuin ympäristönkin kannalta. Alumnipäivä haastaakin jokaisen ajattelemaan ja toimimaan kestävämmin. Päivän aikana tarkastelemme aihetta monipuolisesti eri näkökulmista: puheenaiheina ovat niin kasvatus, hyvinvointi, ruoka, asuminen, lääketiede, säteily, ilmastonmuutos kuin työelämäkin. Päivän aikana saat runsaasti ideoita ja vinkkejä oman ja ympäristön hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Varaa päivä kalenteristasi, valitse itseäsi kiinnostavat sisällöt ja tule mukaan keskustelemaan ja vaihtamaan ajatuksia alumnien kanssa!

Nähdään huhtikuussa!

Mikäli et pääse paikan päälle, voit seurata Tiedekulman iltatilaisuutta verkossa klo 17 alkaen. Striimaamme Kestävä työelämä ja kestävä hyvinvointi -teemakeskustelut. Katso striimi täällä!

#alumnipäivä2018 #hyalumni #helsinkiuni

Alumnipäivä on osa Tiedekulman Hope for Globe -tapahtumasarjaa. Tieto ei lisää tuskaa, tieto lisää toivoa. Tiedekulman Hope for Globe -tapahtumissa puidaan energiapolitiikkaa, esitellään uusia tutkimusnäkökulmia ja paikallisia innovaatioita sekä tarjotaan työkaluja kestävien valintojen tueksi huippuasiantuntijoiden kanssa. Tutustu ohjelmaan ja osallistu paikan päällä tai seuraa verkossa livestriiminä tai tallenteena!

ALUMNIPÄIVÄN OHJELMA - 26.4.2018

Klo 8-10: Aamukahvitilaisuudet kampuksilla

Katso tapahtumien tarkemmat kuvaukset alta!

Klo 16-17: Opastettu kierros Helsingin yliopistomuseolla

Klo 17-19.30: Kestänkö minä, kestääkö maailma?

Alumnipäivä valtaa Tiedekulman! Tervetuloa yhteiseen iltaohjelmaan Tiedekulmaan. Aloitamme illan tilaisuuden yhdessä Stagella klo 17. Tämän jälkeen voit valita itseäsi kiinnostavat teemakeskustelut, jotka jatkuvat Stagella ja ThinkLoungessa. Tauon aikana voit virkistäytyä tarjoilujen ja hyvän seuran parissa. Ilta päätetään yhdessä Stagella.

Ilmoittaudu Alumnipäivän iltatilaisuuteen täällä! Teemakeskusteluihin ei tarvitse ilmoittautua erikseen.

 • Klo 17-17.45: Yhteinen avaus, Stage
 • Klo 17.45-18.15: Ensimmäiset teemakeskustelut, Stage & ThinkLounge
 • Klo 18.15-18.45: Tauko & tarjoilua, Fönster
 • Klo 18.45-19.15: Toiset teemakeskustelut, Stage & ThinkLounge
 • Klo 19.15: Yhteinen päätöstilaisuus, Stage

Koko iltaohjelman ajan on myös mahdollista osallistua Kestävän elämän kuntopiiriin Basementissä!

Katso alta teemakeskusteluiden tarkemmat kuvaukset!

Klo 19.30: Sustainability Master Class -finaali

Tänä vuonna opiskelijat ja tutkijat ovat pureutuneet Sustainability Master Classissa kaivostoiminnan riskienhallintaan ja sosiaalisen vastuun kysymyksiin yhdessä Outotecin kassa. Neljän kuukauden aikana tiimit ovat kehittäneet haasteisiin tiedepohjaisia konkreettisia ratkaisuja. Sustainability Master Class huipentuu finaaliin Alumnipäivän illassa Tiedekulmassa, kun tiimit pitchaavat ratkaisunsa yleisölle. Paras tiimi palkitaan!

Tapahtuma on englanninkielinen. Ilmoittaudu mukaan täällä!

Keskusta: Kestävää tulevaisuutta ympäristökasvatuksella
Aika: 
Aamiaistarjoilu klo 8. Keskustelu aloitetaan klo 8.30.
Paikka: Tiedekulma (Yliopistonkatu 4)

Yksilöiden arvot, asenteet ja motivaatio luovat keskeisen pohjan kestävälle kehitykselle. Uudet perusopetuksen opetussuunnitelmat painottavat entistä enemmän myönteisten asenteiden kehittymistä sekä oppilaiden osallistamista ympäristökasvatukseen. Ympäristökasvatuksessa keskeistä on myös koulun ja kodin välinen yhteistyö.

Tervetuloa aamukahveille keskustelemaan ympäristökasvatuksesta yhdessä asiantuntijoiden ja opettajien kanssa. Miten koulussa voidaan ottaa lapset ja nuoret mukaan ympäristökasvatukseen? Millaista on motivoiva, positiivinen ja ratkaisukeskeinen ympäristökasvatus? Miten ympäristökasvatusta voidaan toteuttaa koulun ja kodin välisenä yhteistyönä?

Puhujat:

 • Hannele Cantell, dosentti ja opettajankouluttaja, Helsingin yliopisto
 • Sirpa Tani, maantieteen ja ympäristökasvatuksen professori, Helsingin yliopisto
 • Juontaja: Justus Mutanen, tohtorikoulutettava, Bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto

Ilmoittaudu mukaan täällä!
 

Kumpula: Kestävämpää materiaalia tulevaisuuden ydinreaktoreihin?
Aika:
Aamukahvitarjoilu klo 8.30. Esittelykierros Kiihdytinlaboratoriossa klo 9-11.
Paikka: Pietari Kalmin katu 2, aula

Ionisoivaa säteilyä käytetään laajasti: syövän hoidossa, lääketieteellisten instrumenttien steriloinnissa ja tietokonesirujen valmistuksessa. Haitallista säteily on esimerkiksi ydinreaktoreissa, hiukkaskiihdyttimissä ja avaruusluotaimissa, joissa se vähitellen heikentää materiaalien ominaisuuksia.  

Tällaisia korkean säteilytason ympäristöjä varten on toivottavaa löytää materiaaleja, jotka kestävät säteilyä mahdollisimman hyvin. Eräät teräkset ja muut metallit, kuten nikkeli ja volframi, kestävät melko suuria säteilyannoksia. Kaikki ne kuitenkin haurastuvat ennemmin tai myöhemmin, ja tämän vuoksi etsitään metalleja, jotka kestäisivät säteilyn. Nyt kehitetty uusi tapa valmistaa metalleja sekoittamalla kolmesta seitsemään eri metallialkuainetta täysin satunnaisiin kidepaikkoihin. Tulokset osoittivat, että aine kestää säteilyä 2-3 kertaa paremmin kuin nykyisin käytössä olevat materiaalit.

Puhujat:

 • Kai Nordlund, laskennallisen materiaalifysiikan professori ja fysiikan osaston johtaja, Helsingin yliopisto

Tule kuulemaan suomalais-yhdysvaltalaisen fyysikkoryhmän täysin uudesta tavasta valmistaa uudenlaisia metalleja!

Tapahtuma on täynnä, mutta voit ilmoittautua varasijalle täällä
 

Meilahti: Teknologinen kehitystyö apuna lääketieteen haasteiden ratkaisussa
Aika:
Aamukahvitarjoilu klo 8 alkaen. Keskustelu aloitetaan klo 8.30.
Paikka: Terkko Health Hub (Haartmaninkatu 4)

Teknologialla on merkittävä rooli yhteiskunnan kehittämisessä sekä yksilön ja ympäristön hyvinvoinnin rakentamisessa. Teknologinen kehitystyö pystyy parhaimmillaan tarjoamaan uudenlaisia ratkaisuja ja innovaatioita arkipäivän haasteiden voittamiseksi. Kun kyseessä on oma terveys ja hyvinvointi, teknologian rooli saa kuitenkin myös miettimään teknologisen kehityksen turvallisuutta, teknologisten ratkaisujen saavutettavuutta ja eettistä hyväksyttävyyttä.  

Nykyhetkessä puhututtaa se, millä aikataululla lääketieteen teknologiset kehityshankkeet ovat läsnä terveydenhuollon arjessa. Onko keskiössä yksilön hyvinvointi, tieteen kehitys vai teknologinen innovaatio? Tule kuulemaan, millaisia ratkaisuja monitieteinen tutkimusryhmä GlucoModicum on pystynyt kehittämään Suomessakin merkittävän diabeteksen hoitoon, sekä mitä on vieridiagnostiikka ja miten se vaikuttaa taudinmääritykseen.

Puhujat:

 • Risto Vänskä, tutkimusavustaja GlucoModicum-projekti, Helsingin yliopisto
 • Jussi Hepojoki, FT, Insinööri (AMK) ja akatemiatutkija, lääketieteellisen tiedekunnan virologian dosentti, Helsingin yliopisto
 • Fasilitaattori: Tiina Naskali, yhteyspäällikkö, Helsingin yliopisto

Pääset keskustelemaan aamukahvien lomassa tutkimuksen edelläkävijöiden kanssa inspiroivassa Terkko Health Hubin miljöössä päivänpolttavista lääketieteen innovaatioista ja niiden vaikutuksesta hyvinvointiimme.

Ilmoittaudu mukaan täällä!
 

Viikki: Linnut ja muuttuva ilmasto -tiedeaamiainen ja linturetki
Aika:
Aamiaistarjoilu klo 7.45. Linturetki klo 8.30-10.
Paikka: Ravintola Tähkä (Koetilantie 7)

Ilmaston lämmetessä Suomen linnusto muuttuu keskieurooppalaisemmaksi. Lintuja havainnoimalla voidaankin tutkia ilmastonmuutoksen vaikutuksia.  Alumnipäivän tiedeaamiaisella ja linturetkellä akatemiatutkija Aleksi Lehikoinen Luomuksesta kertoo ilmastonmuutoksen vaikutuksista Suomen lintukantoihin.  Linturetkellä tarkkaillaan kevään muuttolintuja ja haetaan kestävää hyvinvointia luonnossa liikkumisesta. Tule nauttimaan annos virkistävää tiedettä ja ulkoilmaa heti aamusta!

Puhujat:

 • Aleksi Lehikoinen, akatemiatutkija  

Tiedeaamiainen Ravintola Tähkässä klo 7.45 alkaen. Linturetki Viikin lintutorneille klo 8.30-10, lähtö Ravintola Tähkän parkkipaikalta. Ota mukaan hyvät ulkoiluvarusteet ja halutessasi myös kiikarit tai kaukoputki lintujen tarkkailuun. Tarkkailuvälineitä saa myös lainaksi.

Tapahtuma on täynnä, mutta voit ilmoittaa itsesi jonotuslistalle täällä

Yliopistomuseo kulttuuriperinnön vaalijana

Helsingin yliopistomuseo tarjoaa Alumnipäivänä ilmaisen teemaopastuksen alumneille! Tapahtumaan ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Lämpimästi tervetuloa!

Museo on avoinna Alumnipäivänä klo 12-18.

Aika: 26.4. klo 16.00
Paikka: Helsingin yliopistomuseo, Ajattelun voimaa –näyttely, Fabianinkatu 33. 3. krs.

Euroopan unioni on nimennyt vuoden 2018 Kulttuuriperintövuodeksi. Vuoden kansallisena tavoitteena on edistää sekä osallistumista että lisätä kulttuuriperinnön saavutettavuutta. Tänä vuonna Yliopistomuseo järjestää teemaan liittyviä opastettuja kierroksia ja maksullisia kulttuurikävelyitä.

Kuva: Yliopiston piirustuslaitoksen maalaukset kuuluvat Yliopistomuseon kokoelmiin. Timo Huvilinna.

Klo 17-17.45: Yhteinen avauskeskustelu
Paikka: Stage, Tiedekulma

Ihmisen jokapäiväiset valinnat vaikuttavat maailman tulevaisuuteen. Omassa arjessa tehdyt valinnat vaikuttavat koko maailmaan mutta vaikutusten havaitseminen saattaa olla vaikeaa. Se ei silti tarkoita, että ne olisivat merkityksettömiä. Tutkimus tuo arkemme vaikutuksia näkyväksi ja auttaa meitä tekemään entistä kestävämpiä valintoja – niin meidän oman hyvinvointimme kuin koko maailmankin kannalta. Miten minun hyvinvointini voi olla osa kestävää tulevaisuutta?

Juontajana toimii Helsingin yliopiston alumni Joonas Turunen, joka on monipuolinen toimittaja ja työskennellyt mm. Yle Uutisissa, A-studiossa ja Helsingin Sanomissa.

Ilmoittaudu Alumnipäivän iltatilaisuuteen täällä! Teemakeskusteluihin ei tarvitse ilmoittautua erikseen.

Klo 17.45-18.15 ja 18.45-19.15: Kestääkö maailma? -teemakeskustelut
Paikka: ThinkLounge, Tiedekulma

Tiedekulman yläkerran ThinkLoungessa katsomme ympärillemme ja pohdimme kestävän kehityksen kysymyksiä laajemmasta näkökulmasta. Miten minun tekemäni arkiset ja jokapäiväiset valinnat vaikuttavat maapallon tulevaisuuteen? Etenkin ruokaan ja asumiseen liittyvillä valinnoilla voimme vaikuttaa kestävään tulevaisuuteen – ja toisaalta myös omaan hyvinvointiimme. Kestävä elämäntapa ei vaadi valintaa joko minun tai muiden välillä, vaan tekemällä kestäviä valintoja teen hyvää niin itselleni kuin ympäristöllekin.

KIo 17.45-18.15 ja 18.45-19.15: Kestänkö minä? -teemakeskustelut
Paikka: Stage, Tiedekulma

Alakerran Stagella käännämme katseen itseemme. Jokainen meistä haluaa voida hyvin ja tehdä itsellemme sopivia valintoja. Jos me voimme henkisesti huonosti, myös ympäristön kannalta kestävien valintojen tekeminen voi olla mahdotonta. Mitä kestävä hyvinvointi siis tarkoittaa? Miten minä voisin edistää omaa hyvinvointiani ilman, että muut ihmiset tai ympäristö kärsivät?

Klo 17.45-18.15: KESTÄVÄ RUOKA
Paikka: ThinkLounge

Ruoka on keskusteluaiheena ikuinen kuuma peruna. Syömämme ravinto vaikuttaa oman jaksamisemme lisäksi koko maapallon kestävyyteen. Kestävää ruokavaliota metsästäessään tutkijat pohtivat täysin uusia tapoja tuottaa ruokaa. Millainen ruoka pitää sekä ihmisen että ympäristön terveenä? Miten lautasellemme päätyvä ruoka tulevaisuudessa tehdään ja miltä lautasmalli näyttää vuonna 2040?

Puhujat:

 • Marina Heinonen, ravinnon turvallisuuden professori, Helsingin yliopisto
 • Juha Helenius, agroekologian professori, Helsingin yliopisto
 • Lauri Reuter, biotekniikan tohtori, erikoisasiantuntija, VTT
 • Fasilitaattori: Elina Ovaskainen, kestävän kulutuksen asiantuntija, Motiva
   

Klo 18.45-19.15: KESTÄVÄ KAUPUNKI
Paikka: ThinkLounge

Tiesitkö, että kiertotalouden periaatteita voidaan edistää myös kaupunkitilan käytössä, kun tyhjä toimistokolossi kokee uuden elämän ja uuden käyttötarkoituksen? Kestävää tulevaisuutta rakennetaan uusilla digitaalisilla liikkumisen, rakentamisen ja energiaratkaisuilla. Minkälainen on itseohjautuvan liikenteen kaupunki? Kestävä kaupunki on asukaslähtöinen ja yhteisöllisesti urbaani kokonaisuus, mutta miten paikallisista ratkaisuista tehdään valtavirtaa? Kuulemme innostavia esimerkkejä siitä, miten kestävä kaupunki syntyy ja toimii ympärillämme nyt ja tulevaisuudessa.

Puhujat:

 • Veera Mustonen, Forum Virium Helsingin varatoimitusjohtaja, Fiksu Kalasatama-ohjelma
 • Jussi Kangasharju, tietojenkäsittelytieteen professori, Helsingin yliopisto
 • Fasilitaattori: Rami Ratvio, maantieteen yliopistonlehtori, FT, Helsingin yliopisto 
   

Klo 17.45-18.15: KESTÄVÄ TYÖELÄMÄ
Paikka: Stage, Tiedekulma

Työ on yhä merkittävämpi osa elämäämme ja raja työelämän ja vapaa-ajan välillä on yhä häilyvämpi. Työelämän vaatimukset kovenevat entisestään. Samalla eläkeikä nousee eli työelämässä on jaksettava aina vain kauemmin. Kenellä on vastuu huolehtia työssä jaksamisesta? Sillä, että työntekijällä on mahdollisuus vaikuttaa omaan työhönsä, on merkittävä yhteys koettuun työhyvinvointiin. Miten näitä vaikutusmahdollisuuksia voidaan lisätä? Työelämä muuttuu vauhdilla. Miten tutkinnoista saadaan uusiutuvia ja koko työelämän kestäviä? Minkälaisia tulevaisuuden kestävät työpaikat ovat?

Puhujat:

 • Milma Arola, asiantuntija, Sitra
 • Annamari Heikkilä, psykologi, FT, kognitiivinen psykoterapeutti
 • Pekka Sauri, valtiotieteellisen tiedekunnan työelämäprofessori, FT ja psykologi, Helsingin yliopisto
 • Fasilitaattori: Markus Neuvonen, VTM, tietokirjailija, tutkija, strategisen ajattelun ja viestinnän asiantuntija, filosofian ja retoriikan opettaja
   

Klo 18.45-19.15: KESTÄVÄ HYVINVOINTI
Paikka: Stage, Tiedekulma

Mindfulnessia, downshiftausta ja inspiroivia voimalauseita. Meillä on jopa ähkyyn asti tarjolla vaihtoehtoja, joiden sanotaan parantavan henkistä hyvinvointiamme. Samalla kuitenkin pelko, ahdistus ja paha olo näkyvät erilaisina ilmiöinä, kuten nettikiusaamisena tai yhteiskunnallisen keskustelun polarisoitumisena. Oma hyvinvointimme on perustana myös yhteiskunnan ja ympäristön kestävyydelle. Miten voimme huolehtia hyvinvoinnistamme? Entä miten voimme omalla käytöksellämme vaikuttaa työpaikan, kodin tai muun sosiaalisen ympäristön hyvinvointiin?

Riittääkö meille kiiltokuvaelämän eläminen vai miten voisin elää itselleni merkityksellistä elämää?

Puhujat:

 • Satu Pihlaja, erikoispsykologi
 • Jukka Reivinen, FT, ohjelmapäällikkö, Suomen Akatemian ohjelmayksikkö
 • Anne-Mari Kuusimäki, jatko-opiskelija
 • Fasilitaattori: Joonas Turunen, toimittaja

Valitettavasti Lotta Uusitalo-Malmivaara joutui perumaan tulonsa.

Alakerran Basementissa alumnit pääsevät Kestävän elämän kuntopiiriin kertomaan omista valinnoistaan, miettimään hyvinvoinnin toimintatapojaan ja niiden kestävyyttä, sekä aktivoitumaan oman ja ympäristön hyvinvoinnin ylläpitämiseen myös konkretian tasolla. Mukana Unisport, Helsingin Seudun Ympäristöpalvelut sekä Sleep & Mind -tutkimusryhmä. Käy hakemassa eväitä kestävään hyvinvointiin! 

Painavatko ilmastokilot?  
Ilmastotreenissä karistat päästökiloja itsellesi tehokkaimmalla tavalla. Voit valita neljästä eri teemasta (ruoka, kuluttaminen, liikkuminen, energiatehokkuus) ja inspiroiva personal trainer valmentaa sinua kohti ilmastoystävällistä elämäntapaa. Testaa nykytilanteesi, valitse teemasi ja aloita neljän viikon ilmastotreeni!

Hyvää sinulle – hyvää ilmastolle

Ruuan ilmastovaikutukset ovat merkittävä osa hiilijalanjäljestämme. Tutustu ruokapyramidin avulla mitkä ruoka-aineet tuottavat eniten päästöjä ja mistä päästöt muodostuvat. Arkisilla valinnoilla on suuri merkitys ilmastoon – ja terveyteen.

Puristusvoima
Puristusvoima on meidän toimintakykyämme aika hyvin ennustava tai osoittava mittari. Mitä iäkkäämmäksi ihminen tulee, sen enemmän se vaikuttaa päivittäisiin toimintoihin, kotona selviämiseen, pukeutumiseen ja esimerkiksi raskaisiin esineisiin tai maitotölkkiin tarttumiseen. UniSportin pisteellä pääset testaamaan, onko puristusvoimasi suositellulla tasolla.

Kehonkoostumusmittaus
Kehonkoostumusmittaus antaa sinulle monipuolista tietoa kehosi tilasta, kuten lihaksen ja rasvan määrästä. Mittauksen tarkoitus on kannustaa sinua pitämään huolta riittävästä liikunnasta ja terveellisistä ravintotottumuksista.

Liikkuvuustestit
Kahdella helposti suoritettavalla liikkuvuustestillä saat selville, onko ylävartalosi ja alavartalosi liikkuvuus terveyttä tukevalla tasolla. Testit soveltuvat kaikille, niiden tekemiseen menee muutama minuutti eikä niitä varten tarvitse valmistautua erikseen.

Paikalla on UniSportin asiantuntija, jolta voit kysyä liikkumiseen ja terveyteen liittyvistä asioista ja vinkkejä oman terveytesi edistämiseen.

Sleep&Mind

Onko unirytmisi hyvinvointiasi edistävä ja nukutko riittävästi? Kestävän elämän kuntopiirissä kartoitamme alumniemme unitottumuksia herätellen kestäviin elämäntapavalintoihin. Tule keskustelemaan Sleep & Mind -tutkimusryhmän edustajien kanssa unirytmistäsi ja sen vaikutuksesta hyvinvointiisi. 

Sleep & Mind -tutkimusryhmä tutkii unta, kognitiota, oppimista ja mielenterveyttä monitieteisesti, yhdistellen menetelmiä ja asetelmia psykologiasta, lääketieteestä ja aivotutkimuksesta, tehden sekä pitkittäisiä seuranta- että kokeellisia tutkimuksia. Kohderyhmänä on usein lapset ja nuoret. Erityinen mielenkiinto on vuorokausirytmin säätelyssä sekä unen mikrorakenteessa.

Tutkimusryhmällä on myös kaupallistamishanke SleepCircle, jonka pyrkimyksenä on ratkaista unirytmiin ja –aikatauluun liittyviä ongelmakohtia yksilön arjessa.

Mukana Alumnipäivässä tutkimusryhmää edustamassa kehitys- ja kliinisen psykologian professori Anu-Katriina Pesonen sekä tohtorikoulutettava Liisa Kuula-Paavola

Sustainability Master Class on Helsingin yliopiston haasteperustainen projektikurssi, jossa opiskelijat ja tutkijat ratkaisevat kestävyyshaasteita yhdessä yrityskumppanin kanssa. Tänä vuonna Sustainability Master Classissa on pureuduttu kaivostoiminnan riskienhallintaan ja sosiaalisen vastuun kysymyksiin yhdessä Outotecin kassa. Neljän kuukauden aikana tiimit ovat kehittäneet haasteisiin tiedepohjaisia konkreettisia ratkaisuja. Sustainability Master Class huipentuu finaaliin Alumnipäivän illassa Tiedekulmassa, kun tiimit pitchaavat ratkaisunsa yleisölle. Paras tiimi palkitaan!

Tapahtuma on englanninkielinen.

Ilmoittaudu mukaan täällä!

Observatorio kutsuu HY:n alumnit tutustumaan avaruuden ihmeisiin!

Alumnipäivänä 26.4.2018 Observatorio tarjoaa alumneille kaksi yhden hinnalla -sisäänpääsyedun. Observatorio tarjoaa edullisemman pääsylipun. Saat edun mainitsemalla Observatorion kassalla tunnussanan "Alumnipäivä 2018".

Arkkitehti C. L. Engelin yhteistyössä professori F. W. A. Argelanderin kanssa suunnittelema, Tähtitorninvuorelle 1834 valmistunut Observatorio toimii nykyisin Helsingin yliopistomuseon tähtitieteen yleisökeskuksena. Talon vaiheisiin ja avaruuden ihmeisiin näkymiä avaava näyttely tarjoaa elämyksiä kaikenikäisille. Meridiaanisalissa pääset matkalle menneeseen aistimaan ainutlaatuisen vanhan havaintosalin ilmapiirin. Salin suuret tähtitieteelliset havaintolaitteet ovat yhä alkuperäisillä paikoillaan. Oman aurinkokuntamme ilmiöt, maailmankaikkeutemme rakenne ja sen huikea mittakaava sekä havainnot valon erilaisilla aallonpituuksilla tulevat tutuksi, kun astut matkalle valovuosien päähän tähtitieteestä kertovasta näyttelyssä. Pääset myös koskettamaan aitoa meteoriittia!

Tervetuloa Observatorioon! Observatorio on auki to 26.4. klo 12-20.

Katso lisätietoja kotisivuilta

Kuva: Yliopistomuseo

Olemme tuoneet Alumnipäivään yhteen Helsingin yliopiston eri alojen ja tiedekuntien tutkijoita ja professoreita sekä yhteiskunnallisesti vaikuttavia keskustelijoita. Tutustu päivän puhujiin täällä!