Alumnipäivä 2019: Algoritmin rytmiin

Tervetuloa Helsingin yliopiston Alumnipäivään 26.2.2019!

Alumnipäivä on Helsingin yliopiston alumnien vuoden tärkein tapahtuma. Se on tieteen ikiliikkujien ja jatkuvan uudistumisen päivä. Alumnipäivässä Helsingin yliopiston tieteen kärkijoukot ja alumnit kohtaavat innostavan keskustelun ja yhdessä tekemisen merkeissä. Tarjolla on terävän tiedesisällön lisäksi rentoa yhdessäoloa muiden alumnien kanssa.

Verkostoidu, opi tutkimuksesta, jaa osaamistasi ja päivitä tietosi maailmasta.

Alumnipäivä 2019: Algoritmin rytmiin

Tekoäly ja algoritmit ohjaavat elämäämme töissä, kotona ja arjessa. Helsingin yliopiston Alumnipäivässä tekoälyn asiantuntijat, ihmismielen tutkijat ja sosiaalisen vuorovaikutuksen ammattilaiset keskustelevat kanssasi siitä, miten vastaamme parhaiten tekoälyn haasteisiin. Tervetuloa mukaan tieteen ikiliikkujien ja jatkuvan uudistumisen päivään.

Nähdään helmikuussa!

Jos et pääse iltatilaisuuteen paikan päälle, voit seurata tilaisuutta striimin kautta Unitubessa.

Katso iltatilaisuuden striimi Unitubessa klo 17 alkaen

#alumnipäivä2019 #helsinkialumni #helsinkiuni

Klo 8-10: Aamukahvitilaisuudet kampuksilla - kaikki tilaisuudet ovat täynnä, mutta voit halutessasi ilmoittautua jonoon!

Katso tarkemmat kuvaukset alta!

Klo 12-15: Piirustussalin avoimet ovet alumneille

Helsingin yliopiston Piirustussali, Porthania, 7. krs (Yliopistonkatu 3)

Klo 15: Yleisöopastus Yliopistomuseossa: Kuraattorin kierros – miten näyttely tehdään?

Yliopistomuseo, Helsingin yliopiston päärakennus, 3. krs (Fabianinkatu 33)

Klo 16: Pre­si­dent­ti Tar­ja Ha­lo­nen: Mik­si tie­de - mik­sei tai­de­kin?

Yliopistomuseo, Helsingin yliopiston päärakennus, 3. krs (Fabianinkatu 33)

Klo 17-19.30: Meillä on suhde. Ihmisen ja tekoälyn vuorovaikutus

Paikka: Tiedekulma, Stage

Alumnipäivän illassa keskitytään ihmismielen vahvuuksiin ja heikkouksiin – siihen, mikä tekee ihmisestä ihmisen. Mikä on tunteiden, moraalin, vuorovaikutuksen ja tietoisuuden merkitys tekoälyn aikakaudella? Robotti voi hoivata sinua tai keskustella kanssasi, mutta voiko robotti korvata ihmisen? Lisäksi keskustelemme siitä, kuinka kone opetetaan eettiseksi ja kuka koneen kehityksestä vastaa. Voiko tekoäly oppia tulevaisuudessa rajattomasti?

Katso tarkemmat tiedot alta!

Ilmoittaudu iltaohjelmaan täällä!

Iltatilaisuus striimataan myös suorana, joten voit halutessasi seurata keskustelua kotoa käsin ja osallistua keskusteluun Twitterissä käyttämällä tunnusta #alumnipäivä2019. Katso iltatilaisuuden striimi täällä klo 17 alkaen!

Kaikki aamutilaisuudet ovat täynnä, mutta voit halutessasi ilmoittautua jonoon.

Kumpula: Keisarin uudet vaatteet vai jotain hienompaa – Mitä oppiminen on nyt ja tulevaisuudessa?

Aika: Aamukahvit klo 9. Luento alkaa klo 9.30
Paikka: Kumpulan tiedekirjaston 2. kerroksen uudet tilat (Physicum, Gustaf Hällströmin katu 2)

Kumpulan aamukahvitilaisuudessa tarkastellaan oppimista, oppimisanalytiikkaa sekä tekoälyn hyödyntämistä oppimisen tukena. Puhujana aamupäivässä on kaikille avoimia tietojenkäsittelytieteen verkkokursseja (MOOC) tarjoavan Agile Education Research -ryhmän Arto Hellas.

TAPAHTUMA ON TÄYNNÄ.

Think & Lead: Tekoäly johtajuuden kehittäjänä?

Aika: Klo 8-10
Paikka: Runeberg-sali, päärakennus, 2. krs (Fabianinkatu 33)

Think & Lead on ohjelma sinulle, Helsingin yliopiston alumni, joka haluat urallasi edetä asiantuntijasta johtajaksi, tai haluat kehittää valmiuksiasi toimia esimiehenä. Ohjelman kautta pääset jakamaan omia kokemuksiasi, opit ja saat tukea muilta alumneilta sekä saat uusia näkökulmia johtamiseen akateemisen tutkimuksen ja yritysmaailman huipulta.

Alumnipäivän aamutilaisuudessa keskustelemme tekoälyn kehityksen merkityksestä johtamiselle. Antaako tekoälyn laajempi hyödyntäminen lisää tilaa aidolle johtajuudelle? Mitä johtotehtävissä tulisi tietää tekoälystä ja sen kehittämisestä?

Tilaisuudessa mukana Nokian teknologia- ja palveluliiketoiminnan johtajana tunnetuksi tullut Silo.ai tekoäly-yhtiön toimitusjohtaja Tero Ojanperä sekä akatemiatutkija, apulaisprofessori Arto Klami Helsingin yliopistosta.

TAPAHTUMA ON TÄYNNÄ.

Viikki: Koneistus tänään ja tulevaisuudessa – koetilavierailu ja aamupala

Aika: Klo 8-10
Paikka: Viikin opetus- ja tutkimustila (Koetilantie 5)

Viikin aamutilaisuudessa pääsemme tutustumaan Viikin opetus- ja tutkimustilaan sekä perehtymään koneistuksen tulevaisuuteen tilan johtajan Tapani Jokiniemen johdolla. Koetilavierailun jälkeen jatkamme tilaisuutta ravintola Tähkän kabinetissa aamupalalla. Aamupalan lomassa kuulemme tutkijan puheenvuoron ja pääsemme keskustelemaan koneistuksesta ja koneistuksen tulevaisuusvisioista.

Koetilan navetta on moderni, pitkälle automatisoitu ja koneistettu tutkimusnavetta. Lypsäminen tapahtuu lypsyrobotilla ja rehuseos jaetaan lehmille automaattisilla rehunjakovaunuilla. Navetassa on RIC-ruokintakuppijärjestelmä, jonka avulla voidaan seurata yksittäisten lehmien syöntiä, sekä lypsyrobotin yhteyteen asennettu GreenFeed-järjestelmä märehtijöiden reaaliaikaisten metaanipäästöjen mittaamiseen. 

TAPAHTUMA ON TÄYNNÄ.

Keskusta: Tekoäly ja yksilön perusoikeudet - tuleeko olla huolissaan?

Aika: Aamupala tarjoillaan klo 8. Keskustelu alkaa klo 8.30
Paikka: Fönster, Tiedekulma, 1. krs (Yliopistonkatu 3)

Teknologiset innovaatiot ja tekoäly vaikuttavat väistämättä myös oikeusjärjestelmäämme. Minkälaisia haasteita tai mahdollisuuksia kehitys luo yksilön näkökulmasta?

Data on tekoälyn raaka-aine ja sen laadulla on merkitystä. Mitä on laadukas data, missä sitä on saatavilla ja kenellä siihen on oikeus? Meistä on tietoja niin yrityksillä kuin viranomaisillakin. Kuinka viranomaiset käyttävät dataa eettisesti ja hyväksyttävästi kansalaisten näkökulmasta? Tietoja voidaan käyttää myös yhteiseksi hyväksi. Onko olemassa eurooppalaista datapolitiikkaa?

TAPAHTUMA ON TÄYNNÄ.

Puhujat:

 • Jenni Hakkarainen, tohtorikoulutettava, Helsingin yliopisto
  Minkälaisia haasteita ja mahdollisuuksia tekoäly tuo oikeusjärjestelmälle?
 • Jussi Mäkinen, Pääjuristi, digitalisaatio, Teknologiateollisuus
  Miten dataa jaetaan yksityisten ja julkisten toimijoiden kesken?
 • Mikko Huuskonen, Teollisuusneuvos, ryhmäpäällikkö, Työ- ja elinkeinoministeriö
  Eurooppalainen datapolitiikka – Onko sellaista?

Piirustussalin avoimet ovet alumneille

Aika: Klo 12-15
Paikka: Helsingin yliopiston Piirustussali, Porthania, 7. krs (Yliopistonkatu 3)

Alumnipäivänä Helsingin yliopiston Piirustussalin ovet ovat avoinna alumneille klo 12–15! Tervetuloa tutustumaan Piirustussalin tiloihin ja toimintaan piirustusmestari Vappu Rossin johdolla. Halutessasi pääset myös kokeilemaan piirtämistä kipsimallien mukaan!

Kuva: Päivi Rainio

Yleisöopastus Yliopistomuseossa: Kuraattorin kierros – miten näyttely tehdään?

Aika: Klo 15
Paikka: Yliopistomuseo, Helsingin yliopiston päärakennus, 3. krs (Fabianinkatu 33)

Ajattelun voimaa -näyttely kertoo yliopiston 375-vuotisen tarinan 418 neliön kokoisessa tilassa päärakennuksen uuden puolen kolmannessa kerroksessa. Näyttelyn valmisteluun ja toteutukseen tarvitaan lähes 15 eri ammattilaisen työpanosta. Yliopistomuseon näyttelypäällikkö Pia Vuorikoski avaa näyttelyn tekemisen saloja Alumnipäivän yleisöopastuksessa 26.2. klo 15.00. Mistä kaikki alkoi? Millaisia ongelmia oli ratkaistavana? Miten näyttelyprosessi eteni?

Kuva: Timo Huvilinna

Pre­si­dent­ti Tar­ja Ha­lo­nen: Mik­si tie­de - mik­sei tai­de­kin?

Aika: Klo 16
Paikka: Yliopistomuseo (Fabianinkatu 33, 3. krs)

Helsingin yliopiston hallituksen puheenjohtajan, presidentti Tarja Halosen puheenvuoro Ajattelun voimaa -näyttelyssä. Tieteen tekeminen, tutkimus ja opetus ovat yliopiston ydintehtäviä, mutta mikä rooli on taiteella ja kulttuurilla yliopistossa? Tarja Halonen valmistui oikeustieteen kandidaatiksi vuonna 1968. Mistä presidentti Halosen opiskeluaikana käytiin yhteiskunnallista keskustelua?

Kuva: Lasse Keltto

Meillä on suhde. Ihmisen ja tekoälyn vuorovaikutus

Aika: klo 17-19.30
Paikka: Tiedekulma, Stage, 1. krs (Yliopistonkatu 4)

Alumnipäivän illassa keskitytään ihmismielen vahvuuksiin ja heikkouksiin – siihen, mikä tekee ihmisestä ihmisen. Mikä on tunteiden, moraalin, vuorovaikutuksen ja tietoisuuden merkitys tekoälyn aikakaudella? Robotti voi hoivata sinua tai keskustella kanssasi, mutta voiko robotti korvata ihmisen? Lisäksi keskustelemme siitä, kuinka kone opetetaan eettiseksi ja kuka koneen kehityksestä vastaa. Voiko tekoäly oppia tulevaisuudessa rajattomasti?

Illan paneeleissa keskustellaan johtavien tekoälyn asiantuntijoiden, ihmismielen tutkijoiden ja sosiaalisen vuorovaikutuksen ammattilaisten kanssa, kuinka tekoäly muokkaa meitä ja tulevaisuutta.

Ilmoittaudu iltatilaisuuteen täällä!

Paneeli: Tulevaisuuteen ei mennä eilisen opeilla

Illan ensimmäisessä paneelissa keskustellaan ihmismielen vahvuuksista ja kehittyvän teknologian ja oppimisen suhteesta. Miten kasvamme ajattelevaksi ihmiseksi tekoälyn aikakaudella? Voiko opettajan korvata tulevaisuudessa robotilla tai tekoälyllä? Mitä menetämme, jos menetämme inhimillisyyden?

Kone oppii sellaiseksi kuin se opetetaan. Myös verkko oppii itsestään ja kehittyy koko ajan älykkäämmäksi. Sen sisään on rakentumassa tietokoneiden käytettäväksi tarkoitettu verkko, joka yhdistää tietoja ja käsitteitä toisiinsa. Kaikki ei ole meidän nähtävissämme. Mikä on hallittavissamme?

Puhujat:

 • Kirsti Lonka, kasvatuspsykologian professori
 • Henriikka Mustajoki, kehittämispäällikkö, TSV
 • Eero Hyvönen, se­mant­ti­sen me­dia­tek­nii­kan pro­fes­so­ri ja HEL­DIG joh­ta­ja
 • Anna-Mari Rusanen, kognitiotieteen yliopistonlehtori

Paneeli: Tekoälyn valta - valtaa ilman vastuuta?

Illan toisessa paneelissa syvennymme keskusteluun siitä, mitä valta, moraali ja empatiakyky tarkoittavat tekoälyn valtakaudella. Tekoälyllä vaikutetaan jo nyt politiikkaan ja maailman tapahtumiin. Rakennammeko tekoälyratkaisujen avulla dystopiaa vai utopiaa? Missä olemme nyt tai viiden vuoden päästä?

Tekoäly poikkeaa aiemmista teknologioista. Miten voimme varmistaa, että tekoälyn avulla tuotetut ratkaisut ovat turvallisia ja eettisiä?

Erilaiset älykkäät järjestelmät keräävät jo nyt meistä valtavia datamääriä ja vaihtavat tietoa keskenään. Kuka tiedon omistaa ja kuka siitä hyötyy?

Puhujat:

 • Kimmo Pentikäinen, liiketoiminnan kehitysjohtaja, Elisa Oyj
 • Sasu Tarkoma, professori ja tietojenkäsittelytieteen osaston johtaja
 • Michael Laakasuo, FT, post-doc tut­ki­ja, vas­taa­va tut­ki­ja: Mo­ra­li­ties of In­tel­li­gent Mac­hi­nes
 • Hanna Hagström, te­ko­ä­ly­lii­ke­toi­min­nas­ta vas­taa­va joh­ta­ja, Reak­tor

Iltatilaisuus striimataan myös suorana, joten voit halutessasi seurata keskustelua kotoa käsin ja osallistua keskusteluun Twitterissä käyttämällä tunnusta #alumnipäivä2019.

Katso iltatilaisuuden striimi Unitubessa klo 17 alkaen!

Tutustu demoihin klo 19.15 alkaen Tiedekulmassa!

Futurice: Bocca della Verita (Totuuden suu)

Bocca della Verita (Totuuden suu) demossa robotti pitää esitelmän robotiikan nykytilasta ja maalaa tulevaisuuden visioita robotin ja ihmisen suhteesta.

Reaktor: Konenäkö

Viime vuosien AI ja deep learning kehityksen myötä konenäköön perustuvat teknologiat ovat ottaneet valtavia harppauksia eteenpäin. Tämän päivän ratkaisut mullistavat maailmaa mm. itseajavien autojen ja erilaisten kasvontunnistukseen perustuvien sovellusten myötä. Esityksessään Reaktor kertoo omista, konenäköön perustuvista projekteista ja demoistaan.

Helsingin yliopisto: Ilmanlaadun mittaaminen

Ihmiset elävät aina vain isommissa kaupungeissa ja kärsivät saastuneesta ilmasta, jonka on osoitettu vähentävän ihmisten kognitiivisia kykyjä. Ilmanlaadun mittaaminen on siten aina vain tärkeämpää. Ilmanlaatua mitataan hyvin tarkoilla instrumenteilla, mutta kyseisten instrumenttien hinnan ja huoltotarpeen vuoksi näitä instrumentteja sijoitetaan vain avainpaikkoihin kaupungeissa. Tällä tavoin ei saada tarkkaa kaupungin kattavaa kuvaa ilmanlaadusta. Parempi kattavuus voidaan saavuttaa halvemmilla sensoreilla, mutta tällöin myös mittaustarkkuus kärsii.

Tässä demossa esitämme arkkitehtuurin joka mahdollistaa skaalautuvan ja kattavan ilmanlaadun tarkkailun. Järjestelmässä käytetään tekoälyä parantamaan instrumenttien mittaustarkkuutta.

Unisport: Alumni – tule UniSportin maksuttomaan hyvinvointikatsastukseen!

UniSportin hyvinvointikatsastuksessa saat kolmella nopealla testillä selville useita terveyteesi ja toimintakykyysi vaikuttavia asioita. Hyvinvointikatsauksen löydät Tiedekulman Basementistä.

Puristusvoima: Puristusvoima on meidän toimintakykyämme ja kokonaisvaltaista lihaskuntoamme hyvin ennustava mittari. Mitä iäkkäämmäksi ihminen tulee, sitä enemmän lihaskunto vaikuttaa päivittäisiin toimintoihin, kotona selviämiseen, pukeutumiseen ja esimerkiksi raskaisiin esineisiin tai maitotölkkiin tarttumiseen. UniSportin pisteellä pääset testaamaan, onko puristusvoimasi suositellulla tasolla.

Kehonkoostumusmittaus: Kehonkoostumusmittaus antaa sinulle monipuolista tietoa kehosi tilasta, kuten lihaksen ja rasvan määrästä. Mittauksen tarkoitus on kannustaa sinua pitämään huolta riittävästä liikunnasta ja terveellisistä ravintotottumuksista.

Liikkuvuustesti: Upouusi älykeppi kertoo sinulle asteen tarkkuudella, mikä on selkärankasi kiertoliikkuvuus. Saa myös tietää, mikä olisi terveyden kannalta suositeltava asteluku.

Kaikki testit soveltuvat kaikille, niiden tekemiseen menee muutama minuutti eikä niitä varten tarvitse valmistautua erikseen. Paikalla on UniSportin Personal Trainereita, joilta voit kysyä liikkumiseen ja terveyteen liittyvistä asioista ja vinkkejä oman terveytesi edistämiseen.

Olemme tuoneet Alumnipäivään yhteen Helsingin yliopiston eri alojen ja tiedekuntien tutkijoita ja professoreita sekä yhteiskunnallisesti vaikuttavia keskustelijoita. Tutustu päivän puhujiin täällä!