Viikki Food Design Factoryn, Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan ja Blokgardenin Kaupunkiviljelijäpilotti tuo kaupunkiruokatuotannon lähemmäksi opiskelijoita ja yhteisöjä Viikissä. Se tarjoaa MMTDK:n opiskelijoille mahdollisuuden kokeilla mikroyrittäjyyttä kaupunkiviljelijöinä. Pilotti simuloi mallia, jossa opiskelijat toimivat ruoan tuottajina Viikin kampuksella käyttäen Blokgardenin viljelylaitteistoa viljelyssä saaden heiltä ohjeistusta, ja myyvät satoa paikallisille ihmisille ja ravintoloille (Unicafe Viikuna, elo-syyskuussa). Pilotissa opiskelijat pyörittävät pienimuotoista viljely-yksikköä, joka tuottaa salaattia, yrttejä ja kurkkua. Sato myydään suoraan Viikin asukkaille (ravintoloille ja/tai kotitalouksille). Pilotti testaa täysin uudenlaista liiketoimintamallia, jonka tavoitteena on luoda pohjaa kestävälle kaupunkivihannestuotannolle ja sen paikalliselle myynnille.
Etsimme pilottiin kahdesta neljään mikroyrittäjää, eli Viikin kampuksella opiskelevaa henkilöä. Toivomme, että sinulla on jonkin verran kokemusta viljelystä ja olet tiimipelaaja, jolta löytyy innovatiivista yrittäjähenkeä.
Tässä projektissa sinulla on mahdollisuus osallistua kaupunkiruokatuotantoon, ansaita rahaa ja saada opintopisteitä toimiessasi ruoan tuottajana Viikin kampuksella. Viljely tapahtuu Viikin kasvihuoneen ympäristössä.
Tuotteet: Viljele salaattia, yrttejä, kurkkuja.
Opintopisteet: Ansaitse 5–15 opintopistettä kurssikoodilla AGRI-295 tekemällä kesän alussa suunnitelman, kesän aikana oppimispäiväkirjaa ja kesän lopussa loppuraportin. Opintopisteiden määrä riippuu projektiin käytetystä ajasta.
Myynti: Tuotteet myydään suoraan paikallisille ravintoloille (Unicafe Viikuna elokuu-syyskuu) ja kotitalouksille. Kesto: Huhtikuusta syyskuuhun, noin 10 tuntia viikossa alkaen toukokuun puolivälissä, 2–4 opiskelijan osallistumisella.
Tuki: Blokgarden tarjoaa laitteet ja ohjeistuksen, Viikki Food Design Factory tarjoaa työpajoja ennen pilottia ja sen aikana. Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta tarjoaa tuotantopaikan ja opintopisteet.
Rakentaminen, suunnitelman kirjoittaminen & Kick-Off-työpaja (huhtikuu-toukokuu 2025): Rakenna viljelyyksiköt ja aloita alkuviljely. Kirjoita projektille suunnitelma, joka hyväksytetään vastuuopettajalla.
Viljely & oppimispäiväkirja (toukokuu-syyskuu 2025): Viikoittaiset tehtävät sisältävät hoidon, sadonkorjuun ja myynnin jatkuvalla tuella.
Loppuraportti (syyskuu 2025): Arvioi tulokset, oppimiskokemukset ja liiketoiminnan kannattavuus sekä raportoi mahdollisesta laajentamisesta. Tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus kehittää käytännön taitojasi mikroyrittäjänä!
Hakuprosessi: Hae Kaupunkiviljelijäksi 23. maaliskuuta mennessä täyttämällä e-lomake hakemus (HUOM! Hakemus sisältää yhden sivun motivaatiokirjeen). LInkki alla.
Infosessio: Koska tämä on uusi pilotti, järjestämme infosession, jossa kerromme projektin aikataulusta ja päätehtävistä ja jossa on mahdollisuus esittää kysymyksiä. Saat Zoom linkin ilmoittautumalla infosessioon alla olevasta linkistä.
Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä:
Isa Stucki
Isa.stucki@helsinki.fi
Pilotin projektipäälikkö
Viikki Food Design Factory,
Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta