Viikki Food Design Factory (VFDF) toimii Helsingin yliopiston maatalous- metsätieteellisessä tiedekunnassa tiedepohjaisten, kestävien ruokajärjestelmien innovaatioekosysteemin orkestraattorina. Verkostomme kattaa yli 130 toimijaa maatalous- ja ruokasektorilla (yrityksiä, startupeja, tutkijoita, instituutteja, rahoittajia, innovaatioekosysteemejä, paikallisia toimijoita) Suomessa ja ulkomailla.
Fasilitoimme ruokajärjestelmäinnovaatioiden yhteiskehittämistä, yhteismuotoilua ja opetusyhteistyötä erilaisten sidosryhmien kanssa, joita yhdistää kunnianhimoinen tavoite kehittää ja kaupallistaa vahvaan kestävyyteen perustuvia ratkaisuja ruokajärjestelmissä.
Ruoka- ja maataloussektorit, tarkemmin sanottuna koko ruokajärjestelmä, ovat merkittävässä käännekohdassa kestävyyden suhteen.
Seuraavan 20 vuoden aikana on kiireellinen tarve laajalle kirjolle innovaatioita, joiden avulla ruokajärjestelmä muuttuu ja alkaa tuottamaan entistä enemmän ja paremmin
(Lähde: EU FOOD2030 Agenda)
Tarve lisätä ruuan tuotantoa jopa +62% vuoteen 2050 mennessä (linkki julkaisuun) planetaaristen rajojen sisällä ja yhteiskuntien hyvinvointia lisäävällä tavalla vaatii radikaaleja innovaatioita. Tällaisia ratkaisuja kehitetään ja johdetaan hajautetusti innovaatio- ja arvoekosysteemeissä.