Tietoa meistä

Viikki Food Design Factory vastaa tarpeeseen kehittää kestävää ruokajärjestelmää.

Osa ohjelmistamme, tapahtumistamme ja uutisistamme on vain englanniksi, joten lisää sisältöä löytyy englannikielisiltä sivuiltamme!
Mikä Viikki Food Design Factory?

Viikki Food Design Factory (VFDF) toimii Helsingin yliopiston maatalous- metsätieteellisessä tiedekunnassa tiedepohjaisten, kestävien ruokajärjestelmien innovaatioekosysteemin orkestraattorina. Verkostomme kattaa yli 130 toimijaa maatalous- ja ruokasektorilla (yrityksiä, startupeja, tutkijoita, instituutteja, rahoittajia, innovaatioekosysteemejä, paikallisia toimijoita) Suomessa ja ulkomailla.  

Fasilitoimme ruokajärjestelmäinnovaatioiden yhteiskehittämistä, yhteismuotoilua ja opetusyhteistyötä erilaisten sidosryhmien kanssa, joita yhdistää kunnianhimoinen tavoite kehittää ja kaupallistaa vahvaan kestävyyteen perustuvia ratkaisuja ruokajärjestelmissä. 

Hyödyt eri ruokajärjestelmäsidosryhmille:  

  • Uudet avaukset, yhteistyökumppanit, ja TKI-konsortioiden ja –hakemusten yhteiskehittäminen tutkijoille  
  • Tieteeseen perustuvien uusien ruokajärjestelmäratkaisuaihioiden identifiointi, kehitys ja testaus  ja kaupallistamismahdollisuudet vakiintuneille yrityksille erilaisten yhteiskehittämiseen perustuvien TKI-projektien avulla
  • Innovaatioihin liittyvät oppimismahdollisuudet Helsingin yliopiston opiskelijoille  
  • Validointi-, pilotointi-, verkostointi- ja pitchaus-mahdollisuudet startupeille erilaisten hautomo- ja kiihdyttämöohjelmien muodossa (vuonna 2025: EIT FAN yrityskiihdyttämö). 
Miksi Viikki Food Design Factory?

Ruoka- ja maataloussektorit, tarkemmin sanottuna koko ruokajärjestelmä, ovat merkittävässä käännekohdassa kestävyyden suhteen.

Seuraavan 20 vuoden aikana on kiireellinen tarve laajalle kirjolle innovaatioita, joiden avulla ruokajärjestelmä muuttuu ja alkaa tuottamaan entistä enemmän ja paremmin

  • Terveellistä ja kestävää ravitsemusta
  • Ympäristön ja ilmaston hyvinvointia
  • Tehokasta ravinteiden ja resurssien hyödyntämistä kiertotalouden avulla
  • Yhteiskuntien hyvinvointia taloudellisten ja sosiaalisten innovaatioiden avulla.

(Lähde: EU FOOD2030 Agenda) 

Uusien elintarvikkeiden ja palveluiden muotoilusta kestävien ruokajärjestelmien muotoiluun uusien elintarvikkeiden, palveluinnovaatioiden ja liiketoimintamallien kautta.
Miten Viikki Food Design Factory tekee tämän?

Tarve lisätä ruuan tuotantoa jopa +62% vuoteen 2050 mennessä (linkki julkaisuun) planetaaristen rajojen sisällä ja yhteiskuntien hyvinvointia lisäävällä tavalla vaatii radikaaleja innovaatioita. Tällaisia ratkaisuja kehitetään ja johdetaan hajautetusti innovaatio- ja arvoekosysteemeissä.

Viikki Food Design Factory fasilitoi innovaatioiden yhteiskehittämistä:  

  1. Fasilitoimalla vahvaa ekosysteemiyhteistyötä ja yhteistä arvonluontia erilaisten maatalous- ja ruokasektorin sidosryhmien välillä  
  2. Tarjoamalla syvää ymmärrystä ruokajärjestelmästä, sen riippuvuuksista ja vipuvaikutuskohdista innovaatiomahdollisuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen
  3. Tarjoamalla yhteyksiä lähteisiin koskien teknologioita, dataa ja liiketoimintamalleja, jotka mahdollistavat järjestelmätason kestävyyden ja ruokaturvan saavuttamisen
  4. Tekemällä innovaatioekosysteemin orkesterointia, mukaan lukien TKI-projektikonseptien ja rahoitushakemusten yhteiskehittämistä, sekä opetusyhteistyötä.