Viikki Food Design Factory on uudenlaisen ruokainnovaatiotoiminnan koti Viikin kampuksella. Se kokoaa yhteen ruoka- ja innovaatio-osaajat ja fasilitoi uusien ruuan alkutuotantoon, jalostamiseen, jakeluun ja kuluttamiseen liittyvien innovaatioiden synnyttämistä ja jalostusta ja niihin liittyvää koulutusta ja tutkimus- ja testausprojekteja.
Tarvitaan ruokainnovaatioita, joiden avulla järjestelmä muuttuu, tuottaen nykyistä paremmin:
(Lähde: EU:n FOOD2030 Agenda)
Innovatiivisia ratkaisuja tulee kehittää ruokajärjestelmän kokonaisuus huomioiden: alkutuotannosta jalostukseen, jakeluun, kuluttamiseen ja kierrätykseen.
Viikin kampus kokoaa biotieteiden tutkimuksen ja opetuksen ja mahdollistaa uusien innovatiivisten ratkaisuiden tuottamisen kestävyyshaasteisiin.
Kampuksella on 6 000 opiskelijaa, 3 000 tutkijaa/henkilöstön jäsentä ja huippuluokan tutkimus- ja testausinfrastruktuurit.
Viikki Food Design Factory on ensimmäinen innovaatioekosysteemi Viikki Innovation Platformissa.
Vuoden 2021 alussa käynnistynyt Viikki Innovation Platform kehittää koko Viikin kampuksen innovaatiotoimintaa ja vastaa uusien temaattisten innovaatioekosysteemiaihioiden tunnistamisesta sekä koordinoi Viikin kampusalueen innovaatiokehitystä ja -strategiaa.
Platformin kautta voidaan synnyttää elinkeinoperustaa luovia yhteishankkeita sekä kehittää innovaatioekosysteemejä ja yritysyhteistyön toimintamalleja yritysten tuotekehitystä ja TKI-toimintaa edistäen. Platform luo rakenteen ja prosessit Viikin ekosysteemeille, identifioi yritysten tarpeita ja tuo proaktiivisesti uusia yrityksiä mukaan toimintaan.
Platform on koko Viikin innovaatiotoiminnan sisäinen, kansallinen ja kansainvälinen kontaktipiste.