Kaupunkimaantieteilijä Milla Kallion tie yrittäjäksi alkoi opiskelijana vuonna 2015 Helsinki Think Companyn monitieteisessä 4UNI-yrittäjyysohjelmassa. Aikaisemmin yrittäjyys oli tuntunut kaukaiselta, mutta ohjelmassa hän ymmärsi, että se on tapa vaikuttaa itselle tärkeisiin asioihin.
– Kun omassa lähipiirissä ei ollut yrittäjyystaustaa, toiminta auttoi näkemään yrittäjyyden yhtenä vaihtoehtona. Kirkastui, että voitontavoittelun lisäksi on muita tapoja tehdä yrittäjyyttä, maailman muuttaminen askel kerrallaan omalla osaamisella.
4UNI-ohjelmassa toisilleen tuntemattomat osallistujat kehittävät ratkaisun ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen haasteeseen. Ohjelman aikana osallistujat oppivat yrittäjyyden perustaitoja kuten luovaa ongelmanratkaisua, idean testaamista ja pitchaamista. Kallio pääsi käyttämään akateemista osaamistaan käytännössä, mikä tuntui merkitykselliseltä.
– Työpajat ja yhteistyöskentelyosuudet oli todella hyvin järjestetty. Yliopistolla ei silloin ollut paljoa yhteiskehittämiseen perustuvia juttuja, joten oli todella inspiroivaa ja ajatuksia herättävää, että tällaistakin oppiminen voi olla.
Yrittäjyysyhteisön toiminnassa voi laittaa akateemisen osaamisen käytäntöön
Helsingin yliopiston yrittäjyysyhteisö Helsinki Think Company järjestää temaattisia viikonloppuhaasteita sekä ideakilpailuja, joissa opiskelijat ja tutkijat kehittävät ratkaisuja yrittäjyyden ja tieteen rajapinnasta. Toiminta on ilmaista, ja mukaan voivat hakeutua kaikki, jotka ovat kiinnostuneita laittamaan akateemisen osaamisensa käytäntöön. Työpajoissa ja tapahtumissa osallistujat oppivat hyödyntämään vahvuuksiaan ja saavat ammatillista itseluottamusta sekä rohkeutta yhteiskunnallisen muutoksen edistämiseen.
4UNI-ohjelmassa Kallio tutustui toiseen kaupunkimaantieteen opiskelijaan Efe Ogbeideen, ja Helsinki Think Companyn oppien siivittämänä he perustivat osallistavaan kaupunkikehittämiseen erikostuneen FEMMA Planning -yrityksen.
Ohjelma oli kummallekin käänteentekevä kokemus. Ohjelma antoi arvokkaita oppeja yrittäjyydestä ja yhteiskehittämisestä. Nimenomaan yhdessä suunnittelu ja erilaisten ihmisten tarpeiden huomioiminen on tärkein ajatus FEMMA Planningin taustalla. Kaupunkikehittämisessä molempia kiehtoo se, että työn tulokset vaikuttavat kaupunkiympäristöön jopa satoja vuosia.
”Ihania ihmisiä, joilla oli palo ratkaista yhteiskunnallisia ongelmia”
Mahdollisuus lisätä tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta sai yliopistotutkija ja dosentti Julian Honkasalon hakemaan SÄRÖ/FRACTURE -yrittäjyysohjelmaan.
Honkasalo on tutkinut muun muassa verkkovihaa, sananvapautta sekä trans- ja muunsukupuolisten oikeuksia. Hän haluaa, että akateeminen tieto ei jää vain tutkijapiireihin, vaan sitä käytetään ihmisten arjen parantamiseksi. Yrittäjyysohjelmaan hän haki ajatuksenaan puuttua vihapuheeseen.
– Suomessa on tehty paljon korkealaatuista tutkimusta verkkovihasta, mutta tiedon tulisi tavoittaa sitä tarvitsevat tahot. Akateemisesta tiedosta on tehtävä käytännönläheistä ja yleistajuista. Tässä näen yrittäjyyden potentiaalit.
Honkasalo kertoo suhtautuneensa yrittäjyyteen epäillen ja kriittisesti. Siinä tuntui olevan jotain epäilyttävää ja jopa ahnetta. Mutta ohjelma tarjosikin hänelle lämpimän ja vastaanottavaisen yhteisön, jollaista hän oli jo pidempään kaivannut.
– Ihania ihmisiä, joilla on palo ratkaista yhteiskunnallisia ongelmia. Oli mahtavaa olla kaksi kuukautta intensiivisesti ihmisten kanssa, jotka uskovat siihen, että asioita voi muuttaa omien ideoiden kautta.
Yrittäjyysohjelma laajensi tuplatohtorin ajattelua
Honkasalo kokee, että akateemisessa yhteisössä mieliala on usein apea ja vakava. Rahoitusta on vaikea saada, kilpailu on kovaa, rekrytointien läpinäkyvyys on heikkoa ja ihmisten loppuun palamisen riski on suuri, hän listaa. Akateemisen maailman raadollisuus voi jopa kaventaa ajattelua, koska paineet ovat kovat. Yrittäjyysohjelma puolestaan laajensi ajattelua, sillä tunnelma oli elämäniloinen ja valoisa.
– Lapsenomainen into tehdä asioita. Usko, että keksitään ja tehdään jotain ihan kreisiä. Tämä on mahdollista ja minä haluan toteuttaa tämän! Se usko, palo ja draivi eikä vain halu tehdä rahaa, kuvailee Honkasalo, joka on tehnyt tohtorin tutkinnon politiikantutkimuksesta ja sukupuolentutkimuksesta.
Tällä hetkellä Honkasalo jatkokehittää palveluaan Helsinki Incubatorsin TREMOR-ohjelmassa. SÄRÖ/FRACTURE ohjelma nojasi Helsinki Think Companyn osaamiseen, mutta järjestettiin Helsinki Incubatorsin alla vuonna 2023.
Lue yliopistotutkija Julian Honkasalon yrittäjyyteen liittyvät opit, jotka ovat hyödyllisiä akateemisen tutkimuksen tekemisessä, sekä Milla Kallion ajatuksia yrittäjyydestä.