Yliopisto päätti poistaa luvattoman mielenilmauksen Porthanian edestä

Poliisi pyydettiin tyhjentämään yli kuukauden Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen piha-alueella ollut mielenilmausleiri keskiviikkona 12.6.

Yliopiston edustaja kehotti mielenosoittajia purkamaan leirin maanantaina 10.6. ja uudestaan tiistaina 11.6., mutta mielenosoittajat eivät poistuneet pyynnöistä huolimatta. Yliopisto joutui siksi turvautumaan poliisin apuun telttojen ja mielenosoittajien poistamisessa. 

Mielenosoittajat olivat leiriytyneet luvattomasti alueelle ilman kiinteistönhaltijan eli yliopiston lupaa. Yliopiston tiloja ulkoalueineen ei ole tarkoitettu majoittumiseen.  Mielenilmaus sai kuitenkin jatkua niin kauan, kun se sujui rauhallisesti eikä häirinnyt kohtuuttomasti yliopiston normaalia toimintaa. 

Yliopisto päätti poistaa luvattoman mielenilmauksen kokonaisturvallisuusarvion perusteella. Pitkän kestonsa aikana mielenilmaus oli laajentunut ja hankaloittanut yliopiston toimintaa liikaa. Niin yliopistoyhteisön jäseniltä kuin palveluntarjoajilta oli tullut tästä negatiivista palautetta. Mielenosoittajat alkoivat myös tehdä ilkivaltaa ja häiritä yliopiston henkilökuntaan kuuluvia työtehtävissä.