Kolumni on julkaistu Yliopisto-lehdessä 7/2022.
Tutkimuksessa tuottoisinta, hauskinta, opettavaisinta ja vaivalloisinta on yhteistyö eri alojen ihmisten kanssa.
Tutkin pitkään aihetta, johon paneutui ryhmämme ohella noin viisi ihmistä maailmassa. Osa oli ilmiöstä jyrkästi eri linjoilla kuin me, mutta akateemisen debatin ohella tuli opittua muun muassa viskien maistelua.
Nyt teemme yhteistyötä tutkijoiden, alumnien ja yritysten kanssa eri maissa. Kokoamme aineistoja ja toteutamme analyysejä, joihin emme kykenisi omin voimin.
Iloitsen Tarton valtavista karjatiloista, upeista kollegoista ja kahviloista. Olen kiitollinen alumnille, joka valvoi kevään keräten näytteitä vastasyntyneistä varsoistaan, ja tutkimusmyönteisille tuottajille, jotka auttavat vaativan työnsä ohella. Arvostan yrityksiä, jotka julkaisevat tutkimustulokset avoimesti. Nautin erilaisten persoonien kohtaamisesta ja ajatustenvaihdosta.
Näin on, koska osaamme menetelmiä, joita moni tarvitsee. Opimme ne yhteistyökumppaneilta, jotka halusivat käyttää aikaa kanssamme, koska kiinnostuivat tutkimuksestamme. Yhteistyön valuuttaa ovat tekninen osaaminen ja kiehtovat ideat. Sitä edistävät myös avoimuus ja ystävällisyys.
Yhteistyö vaatii aikaa. Paraskaan asiantuntija ei aina tiedä, miten omaa menetelmää kannattaa soveltaa toisen tutkimukseen. Tieteiden välisessä yhteistyössä voi mennä vuosia oppia ymmärtämään toisen ajattelua ja termejä. Alussa joutuu epämukavuusalueelle, mutta uuden oivaltaminen palkitsee.
Oma lukunsa on yhteistyöhön liittyvä paperisota, jossa yliopisto joskus ampuu tykillä kärpäsiä. Kun juristimme allekirjoituttavat 11 sivua Shakespeare-englantia, jotta voimme käyttää oululaisten kumppanien dataa, on kiusaus unohtaa koko paperi. Asioista on hyvä sopia, jotta vältytään väärinkäsityksiltä, mutta se pitäisi tehdä sujuvaksi.
Yhteistyössä pätee vanha parisuhdeneuvo: älä oleta, vaan puhukaa toisillenne. Erityisen tärkeää tämä on erilaisista kulttuureista tulevien kesken, olipa kyse kansallisuuksista tai organisaatioista.
Kirjoittaja on vanhempi yliopistonlehtori, joka tutkii varhaisia isäntä-mikrobi-vuorovaikutuksia eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa.
Yliopisto-lehti on Helsingin yliopiston tiedeaikakauslehti, joka on sitoutunut Journalistin ohjeisiin.