Tukholman yliopiston uusi rehtori vieraili Helsingin yliopistossa

Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom ja Tukholman yliopiston rehtori Hans Adolfsson keskustelivat tulevaisuuden strategisista suunnitelmista. Tukholman yliopisto on Helsingin yliopiston keskeinen kumppani uuden Pohjoismaat-ohjelman käynnistämisessä.

Helsingin yliopisto ja Tukholman yliopisto ovat olleet strategisia kumppaneita jo pitkään. Yliopistot tekevät tiivistä tutkimusyhteistyötä merkittävissä hankkeissa, jotka pureutuvat muun muassa luonnon monimuotoisuuden köyhtymiseen ja ilmastonmuutokseen. Esimerkkejä yhteistyöstä ovat CoastClim- ja Arctic Avenue -hankkeet. 

Tukholman yliopiston vastikään nimitetty rehtori Hans Adolfsson vieraili ensimmäistä kertaa Helsingin yliopistossa 4. huhtikuuta ja tapasi rehtori Sari Lindblomin. Vierailulla juhlistettiin yliopistojen tähänastista yhteistyötä ja käytiin keskusteluja seuraavan vuosikymmenen strategisista painopisteistä. 

Presidentti Adolfsson ilmaisi innostuksensa vierailusta: 

– Olen erittäin tyytyväinen ja iloinen hedelmällisestä työilmapiiristä, joka vallitsee kahden yliopistomme välillä. Olen erityisen onnellinen tästä vierailusta ja siitä, että voin kehittää henkilökohtaisia suhteita Helsingin yliopiston johtoon.

Delegaatioiden yhteinen lounas järjestettiin Ruotsin suurlähetystössä Helsingissä. Isäntänä toimi Ruotsin Suomen-suurlähettiläs Peter Ericson. Tilaisuus korosti akateemisen yhteistyön taustalla olevia diplomaattisia ja kulttuurisia siteitä. 

Lounas tarjosi myös tärkeän foorumin keskustella pohjoismaisen yhteistyön lisäarvosta nykyisessä monimutkaisessa geopoliittisessa tilanteessa. 

– Yliopistoillamme on vahva yhteistyön perinne, ja olemme sitoutuneet edistämään uraauurtavaa tutkimusyhteistyötä, jolla on todellista vaikutusta globaaleihin haasteisiin, sanoi rehtori Lindblom. 

Rehtori Lindblom painotti myös Tukholman yliopiston merkitystä Helsingin yliopiston tulevassa Pohjoismaat-ohjelmassa. 

– Tukholman yliopisto on meille avainkumppani, kun käynnistämme uuden Pohjoismaat-ohjelman. Heidän asiantuntemuksensa on tärkeä, kun alamme rakentaa uudenlaista kokonaisvaltaista ja vaikuttavaa yhteistyöaloitetta.

Rehtorit keskustelivat useista tulevaisuuden painopistealueista: siemenrahoituksesta, liikkuvuudesta ja tavoista jakaa osaamista, kuten mentorointiohjelmista. Yhteisenä tavoitteena on yhdistää vahvuudet ja tarjota tämän pohjalta uusia mahdollisuuksia niin henkilökunnalle kuin opiskelijoillekin.