Professori Kaarle Hämeri sai aerosolialan arvostetun palkinnon

Hämeri tunnetaan erityisesti aerosolifysiikan, kaupunki-ilman ja ilmanlaadun sekä sisäilman alan tutkimuksesta.

Aerosolitutkimuksen kansainvälinen kattojärjestö IARA, International Aerosol Research Assembly, on myöntänyt Helsingin yliopiston fysiikan professori Kaarle Hämerille arvostetun palkintonsa International Aerosol Fellow Award 2016. Se myönnetään ansioista tutkimuksessa, teknologiassa, koulutuksessa ja palvelussa alan hyväksi.

- Tutkin kaupunkien ilmanlaatua ja miten ulkoilman pienhiukkaset kulkeutuvat sisätiloihin, hän kertoo.

- Sisällä on paljon pienhiukkaslähteitä. Nyt ajankohtaista on esimerkiksi kolmiulotteinen tulostus, sen päästöt huonetiloihin. Koska hiukkasilla on suuri vaikutus ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin, pitää ymmärtää, mistä hiukkaset tulevat ja miten erilaiset päästöt vaikuttavat.

Palkinnon jakoperusteluissa korostetaan Hämerin ansioita alan monipuolisena kehittäjänä sekä Suomessa että kansainvälisesti. Hän onkin aktiivinen ja kiitetty opettaja, joka on useilla kansainvälisillä kursseilla kouluttanut yli 300 alan nuorta tutkijaa eri puolilta maailmaa.

Kaarle Hämeri on julkaissut yli 120 vertaisarvioitua tieteellistä julkaisua. Hän on myös aktiivinen konferenssien järjestäjä ja tieteellisten julkaisusarjojen toimittaja.

International Aerosol Fellow Award on aerosolialan arvostetuimpia palkintoja. Se jaetaan joka toinen vuosi. Vuodesta 1990 se on myönnetty 13 kertaa kaikkiaan 20 tutkijalle.

Tänä vuonna Kaarle Hämerin ohella palkinnon saa professori Junji Cao (Institute of Earth Environment, Chinese Academy of Sciences).

Yhteystiedot: Professori Kaarle Hämeri, 040 568 4487, kaarle.hameri@helsinki.fi