Opiskelijayrittäjät kehittävät puhelinsovellusta, joka auttaa lääkäreitä arvioimaan syöpäpotilaiden kuntoa

Evexia uskoo keksineensä keinon, jolla lääkäri voi tehdä parempia hoitopäätöksiä potilaan kännykkään kerätyn datan perusteella. Yritysideaa hiottiin opiskelijayrittäjiä tukevassa HELSEED-ohjelmassa, ja yliopiston rahasto tuki tiimiä 30 000 eurolla.

Miten lääkäri pystyy arvioimaan syöpäpotilaan kuntoa ja tekemään sen pohjalta parhaita mahdollisia hoitoratkaisuja? Tähän kysymykseen etsivät vastausta tietotekniikan opiskelija Olli Warro ja tuotantotaloutta opiskeleva Aleksi Pauna ystävineen. He kehittävät näppärää puhelinsovellusta, johon potilas voisi tallentaa vointiaan koskevia tietoja lääkärin päätöksenteon tueksi.

Vaikka tuotteen suunnittelu ja testaus on vielä kesken, on tuoreiden yrittäjien arkeen mahtunut jo palkitsevia hetkiä – esimerkiksi lääkäreiden tiedustelut siitä, milloin sovellusta pääsisi käyttämään.

- Siinä on fiilis, että on tehty jotain ainakin tähän mennessä oikein, Warro kertoo.

Kuningasidea syntyi koodauskilpailussa

Kaikki sai alkunsa, kun viisi ystävystä osallistui vuonna 2019 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ja lääkeyhtiö MSD:n haasteeseen Ultrahackin koodaustapahtumassa. Siellä etsittiin digitaalisia keinoja syövän hoitoon.

- Juttelimme osapuolten kanssa, ja kävi ilmi, että on olemassa ECOG-luokitusta koskeva ongelma, Pauna kertoo.

Luokitus kuvaa potilaan toimintakykyä ja auttaa päättämään, minkälaista hoitoa hänelle annetaan. Lääkärin tekemää ECOG-arviota voivat vääristää ainakin kolme asiaa: arvioijan ja potilaan subjektiivisuus sekä potilaan vaihteleva kunto. Lisäksi vastaanotolla on käytettävissä vain rajallinen aika arvion tekemiseen.

Warro ja Pauna kavereineen keksivät, että pulman voisi ratkaista puhelinsovelluksella. Potilas vastailisi ennen vastaanottokäyntiä kysymyksiin, jotka kartoittaisivat esimerkiksi kipuja, nukkumista ja ruokahalua. Sovellus mittaisi myös askelmäärää käyttäjän luvalla. Lopuksi lääkäri saisi koosteen vastauksista ja ennusteen siitä, minkälaisia ECOG-arvioita kollegat antaisivat potilaalle.

HELSEED-ohjelmasta yrittäjyystaitoja ja apua lakikiemuroihin

Idea oli niin innostava, että se johti yhteistyöhön HUSin kanssa ja oman Evexia-nimisen yrityksen perustamiseen keväällä 2020. Saadakseen startup-uransa käyntiin tiimi päätti osallistua Helsingin yliopiston ja opiskelijayrittäjäyhteisö Think Companyn HELSEED-ohjelmaan, joka tukee aloittelevia yrittäjiä.

Apua saa niin liikeidean kirkastamisessa kuin osakassopimuksen laatimisessa tai sijoittajakeskusteluihin valmistautumisessa.

- Lisäksi jokaiselle tiimille annetaan palautetta heidän liiketoimintasuunnitelmastaan, kertoo yliopiston sijoituspäällikkö Marko Berg.

Taloustaitojen ohella yrittäjä tarvitsee muutakin osaamista – kuten kyvyn kertoa ideastaan ymmärrettävästi, mainitsee Think Companyn toimitusjohtaja Rosa Salmivuori. Heti aluksi on tärkeää selvittää, ratkaiseeko tuote sellaisen ongelman, että joku olisi valmis maksamaan siitä.

- On hyvä lähteä testaamaan ideaa muutenkin kuin vain kysymällä kavereilta, Salmivuori sanoo.

Evexian tiimille HELSEED-ohjelmasta oli hyötyä erityisesti lakiasioissa, kuten sopimusten laatimisessa. Yhteistyö Helsingin yliopiston kanssa on jatkunut tiiviinä myös ohjelman päätyttyä.

- Sparrailemme vähintään kerran kvartaalissa, että missä mennään, mitkä ovat suurimmat haasteet ja miten niitä voitaisiin ratkoa, Pauna kertoo.

Terveysteknologiamarkkinoille ponnistaminen vaatii pääomaa

Evexian taival HELSEED-ohjelmassa huipentui liiketoimintasuunnitelman esittelyyn tuomaristolle, jossa oli mukana yliopiston talousjohdon ja Think Companyn edustajia. Tiimi menestyi erinomaisesti ja sai 30 000 euron alkupotin Helsingin yliopiston rahastoilta.

Sijoituksesta on ollut hyötyä, sillä vahvasti säännellyllä terveysteknologia-alalla tuotekehitys on kallista. Riskinanalyyseja ja erilaista dokumentaatiota vaaditaan runsaasti.

- Meidän ei tarvitse koko ajan murehtia, voimmeko tehdä jonkin tarkistuksen. Se nopeuttaa kehittämistä, Warro sanoo.

Pian edessä ovat kliiniset tutkimukset, jotka kertovat, onko sovelluksesta hyötyä potilaille ja lääkäreille. Parhaassa tapauksessa tuotteen lanseeraus markkinoille voisi siintää jo parin vuoden päässä.

Monitieteinen tiimi on enemmän kuin osiensa summa

Eri tieteenalojen kirjo on usean menestyvän yrityksen ytimessä – niin myös Evexian, joka koostuu Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston opiskelijoista. Warro tuo tiimiin ohjelmistotuotannon ja Pauna projektinhallinnan osaamista. Otto Laitinen taitaa tuotesuunnittelun, Juuso Kylmäoja datatieteen ja Pietari Kaskela matematiikan.

- Kun katsomme asioita eri näkökulmista ja haastamme toisiamme, se auttaa, Pauna sanoo.

Evexian vahvuutena voi pitää myös sitä, että tiimiläiset suorittavat vielä kursseja yliopistolla ja viettävät aikaa oman alansa tuoreimpien ajatusten äärellä. Warro ja Pauna uskovatkin, että opiskelijayrittäjillä on yhteiskunnalle paljon annettavaa.

- Osaamme soveltaa oppimaamme ja tuoda uusia asioita liiketoimintaan mukaan, Warro kiteyttää.

Lisätiedot
FAKTA: Omasta yrityksestä haaveileville tarjolla tukea

- HELSEED-ohjelmassa opiskelijat saavat yrityksen perustamiseen apua opiskelijayrittäjäyhteisö Think Companyn työpajoista ja Helsingin yliopiston sijoitusammattilaisilta.

- Lopuksi tiimit esittelevät liiketoimintasuunnitelmansa, ja Helsingin yliopiston rahastot sijoittaa lupaavimpiin startupeihin 10 000–50 000 euroa. Toistaiseksi rahoitusta ovat saaneet Evexia ja kasvien sisäviljelyyn erikoistunut Evergreen Walls.

- Ohjelma käynnistyi vuonna 2020, jolloin siihen osallistui yli 20 tiimiä. Helsingin yliopisto teki hiljattain HELSEED-rahastoon 1,5 miljoonan euron panostuksen jatkoa varten. HELSEED-yrittäjyyskurssi löytyy nyt myös Avoimen yliopiston valikoimasta.

- Aloittelevien yrittäjien käytössä ovat lisäksi Think Companyn palvelut, kuten kampusten yhteistyöskentelytilat, ideakiihdyttämöt ja muu käytännön tuki.

Helsingin yliopiston näkemykset TKI-järjestelmän kehittämiseen

Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiojärjestelmän kehittäminen kokonaisuutena on avain tulevaisuuden hyvinvointiin. Onnistunut TKI-toiminta luo uusia yrityksiä ja uudistaa elinkeinoelämää.