Juttu on julkaistu Yliopisto-lehdessä 9/2024.
Yliopistot ovat tänä vuonna saaneet hengähtää helpotuksesta: korkeakoulutuksesta ei leikata, tutkimukseen panostetaan.
Perusrahoituksessa Helsingin yliopistolla on edessään hetkellinen alho, sillä ministeriön uusi rahanjakomalli painottaa määräajassa valmistuvia tutkintoja. Vastalääkkeeksi tarjoamme opintojen sujuvoittamista, aloituspaikkojen lisäämistä sekä maan suosituinta koulutustarjontaa. Tehostamme myös tilankäyttöä ja palvelutuotantoa. Korjaustoimet ovat tarpeen, sillä perusrahoituksemme on vuoden 2003 tasolla.
Helsingin yliopiston tuloista jo yli 40 prosenttia kertyy täydentävästä rahoituksesta. Kasvu jatkuu, kun valtio lisää yliopistojen ja yritysten tki-tukia vuosittain 280 miljoonalla. Ensimmäinen piristysruiske on ollut 1 000 uutta tohtoripaikkaa vahvoille aloille.
Suomen Akatemialta ja erityisesti Business Finlandilta saamamme potti kasvaa, mutta perusrahoituksen vahvistamista vielä odotamme. Eri rahoitusmuotojen tasapainosta on pidettävä huolta, jotta tiedekuntamme kykenevät uusiin yhteisrahoitteisiin hankkeisiin.
Yliopistojen ja yritysten yhteistyön tavoitteena on saada kansantalous kasvuun. Helsingin kaupungin tuella yliopisto panostaa yritysyhteistyön ja kaupallistamisen palveluihin. Kymmenistä perustetuista, lupaavista yrityksistä huolimatta toiminnan pysyvä rahoitus uupuu. Voisimme ottaa mallia maailmalta: yliopistojen ympärille rakentuvat innovaatioekosysteemit ovat muualla osa valtiollista elinkeinopolitiikkaa.
Kun talous samaan aikaan kurjistuu ja kasvaa, yliopistolla on uuden oppimisen paikka. Menestys edellyttää yhteistä tilannekuvaa, yhteishenkeä, avointa mieltä ja hyviä kumppaneita. Tarpeellisen lisän tarjoaa sijoitusomaisuutemme tuotto, noin kolme prosenttia tuloistamme. Sen turvin toteutamme lahjoittajien toiveita ja satsaamme kansainvälisen tutkimuksen orastavaan nousuun.
Jotta hyvän kierre vahvistuisi, toivon päättäjiltä kahta yliopistoille korvamerkittyä rahoitusta: perustutkimukseen kanavoitua tki-rahoitusta ja kansallisesti rahoitettuja yliopistojen innovaatiotyön palveluita.
Yliopisto-lehti on Helsingin yliopiston tiedeaikakauslehti, joka on sitoutunut Journalistin ohjeisiin.