Hyvästit korkealle kolesterolille? Moncyte Oy kehittää ratkaisua

Tuoreen spinout-yhtiön tavoitteena on auttaa ihmisiä saavuttamaan hyvä kolesterolitaso mahdollisimman nopeasti. Innovaatio perustuu Helsingin yliopistossa tehtyyn tutkimukseen.

Kolesterolia alentavat lääkkeet ovat maailman yleisimmin määrättyjä lääkkeitä, mutta useimmat korkeasta kolesterolista kärsivät eivät saavuta hyviä kolesteroliarvoja – ainakaan nopeasti. Tämä johtuu siitä, ettei ole nopeaa tapaa selvittää, ketkä tarvitsisivat tehokkaampaa lääkehoitoa. 

Tilanteeseen on löytymässä ratkaisu, sillä Helsingin yliopiston tuore spinout-yhtiö Moncyte Oy on kehittänyt menetelmän, joka tuottaa potilaskohtaista tietoa kolesterolia alentavien lääkkeiden tehokkuuteen vaikuttavista solumekanismeista. 

Patentoitu menetelmä eroaa merkittävästi muista veren kolesterolipitoisuutta mittaavista diagnostisista testeistä. Innovaatio perustuu siihen, miten kolesteroli kulkee ja muokkautuu ihmissoluissa. Koska tärkeimmät kolesterolia alentavat hoidot toimivat nimenomaan solutasolla, tämäntyyppinen tutkimus on välttämätöntä, jotta voidaan löytää keinoja kehittää uusia lääkkeitä ja yksilöllisiä hoitoja korkean kolesterolitason alentamiseen.

− Moncyten matka yliopiston tutkimusprojektista biotekniikkayritykseksi on ollut jännittävä, ja uskomme, että ainutlaatuinen testimme voi todella vaikuttaa niiden potilaiden terveyteen, joilla on korkeat kolesteroliarvot, sanoo yrityksen toimitusjohtaja Tamara Alagirova.

Hyvät kolesterolitasot pienentävät sydän- ja verisuonitautien puhkeamisen riskiä

Moncyten teknologia vähentää myös erilaisten kokeilujen tarvetta, minkä ansiosta entistä useammat saavat nopeammin tehokasta lääkehoitoa. Ihmiset voivat näin saavuttaa henkilökohtaiset kolesterolitasotavoitteensa lyhyemmässä ajassa, ja riski sydän- ja verisuonitautien puhkeamiseen pienenee. Tämä säästää lopulta henkiä ja kustannuksia.

Moncyten ratkaisua voidaan soveltaa sairaaloissa, terveyskeskuksissa, kliinisissä tutkimuksissa ja tutkimuskeskuksissa.

− On ollut innostavaa tukea Moncyten tiimiä heidän kehittäessään tutkimuspohjaista keksintöään uudeksi kaupallistettavaksi tekniseksi ratkaisuksi ja lopulta spinout-yritykseksi. Seuraamme innolla tämän kunnianhimoisen tiimin taivalta markkinoille ja toivotamme yritykselle onnea ja menestystä heidän matkallaan yritysmaailmassa, sanoo Helsingin Innovaatiopalvelut Oy:n väliaikainen toimitusjohtaja Kajsa Kajander.

Helsingin yliopiston spinout-yrityksen Moncyte Oy:n ovat perustaneet Helsingin yliopiston anatomian osaston tutkimusryhmän johtaja Simon Pfisterer, joka toimii yrityksen tieteellisenä johtajana, sekä toimitusjohtaja Tamara Alagirova, jolla on laaja kokemus lääketeollisuudesta, lääkinnällisistä laitteista, kirurgisista istutteista sekä diagnostiikasta. 

Helsingin yliopiston rahastot on yksi Moncyten perustajista, ja se on tehnyt tiivistä yhteistyötä Helsingin Innovaatiopalvelut Oy:n kanssa uuden spinoutin perustamiseksi. Helsingin Innovaatiopalvelut on yliopiston omistama teknologiansiirtoyritys. Yhteistyössä enkelisijoittajan ja perustajatiimin kanssa Helsingin yliopiston rahastot tarjosivat yrityksen ensimmäisen alkuvaiheen esisiemenrahoituksen. Moncyten myötä Helsingin yliopistoon on perustettu 24 spinout-yritystä sitten vuoden 2015.

Lisätietoja

Tamara Alagirova, toimitusjohtaja, Moncyte Oy, ta@moncyte.com

Moncyte Oy

Moncyte Oy:n tekninen ratkaisu tarjoaa lääkeyrityksille ainutlaatuista tietoa. Moncyte analysoi, miksi jotkut ihmiset reagoivat eri tavoin kolesterolia alentaviin lääkkeisiin tulkitsemalla ja kvantifioimalla solumekanismeja perusteellisesti. Tämä tekee hoidosta entistä vaikuttavampaa ja avaa samalla avaa uusia tapoja yksilöllistetylle lääketieteelle. 

Helsingin Innovaatiopalvelut Oy

Helsingin Innovaatiopalvelut Oy on Helsingin yliopiston omistama teknologiansiirto- ja kaupallistamisyritys. Se tukee yliopiston huippututkimusryhmiä muuttamaan tieteeseen perustuvia keksintöjään kaupallisesti menestyväksi liiketoiminnaksi. Innovaatiopalveluiden asiantuntijat arvioivat yliopistolla tehtävien tutkimuksessa syntyneiden ideoiden ja keksintöjen kaupallista potentiaalia ja merkitystä ja auttavat tutkijoita mm. kaupallistamisrahoituksen hankkimisessa, teknologioiden lisensoinnissa, patenttisuojan varmistamisessa sekä spinout-yritysten perustamisessa. Innovaatiopalvelut toimii lisäksi sillanrakentajana spinout-yritysten ja sijoittajien välillä ja tukee spinout-yritysten organisaation muodostamisessa.