Helsingin yliopistolle huipputulokset tutkimusprofilointihaussa

Helsingin yliopistolle on myönnetty 30,3 miljoonaa euroa tutkimuksen profiloitumisteemoihin, joita ovat diversiteetti, terveenä ikääntyminen sekä ruoka- ja lääketurva. Kaikkia näitä läpileikkaava teema on tekoälymenetelmien kehittäminen.

Helsingin yliopisto on menestynyt erinomaisesti Suomen Akatemian järjestämässä tuoreimmassa tutkimusprofilointi- eli Profi-haussa. Profi-instrumentti tukee yliopistojen strategista profilointia tutkimuksen laadun parantamiseksi.  

Kansainvälinen asiantuntijapaneelin mukaan Helsingin yliopiston hakemus on paras kaikista yliopistojen tekemistä 13 hakemuksesta. Profi 8 -kierroksella yliopistolle on myönnetty 30,3 miljoonaa euroa.  

Profi 8:n teemat Helsingin yliopistossa ovat moninaisuus, terveenä ikääntyminen ja ruoka- ja lääketurvallisuus. Kaikkia näitä läpileikkaava teema on tekoälymenetelmien kehittäminen. Yliopiston Profi-alueet valittiin aiempien Profi-kierrosten tapaan sisäisen valintaprosessin kautta. 

Profi 8 -suunnitelmissa ovat mukana kaikki Helsingin yliopiston 11 tiedekuntaa. Suunnitelmat edistävät neljästä strategisesta teemasta kahta eli teemoja Merkityksellinen elämä, hyvinvoiva ihminen ja terve ympäristö sekä Inhimillinen ja oikeudenmukainen maailma.  

Lisäksi suunnitelmat pohtivat tieteidenvälisyyden ja avoimuuden kaltaisia monialaisia prioriteetteja sekä yhteisöllisyyttä ja muita arvoja. Lisäksi ne käsittelevät vuoden 2023 strategian päivityksiä, joissa korostuvat tekoälyn muutosvoima, kielten arvo ja yhteiskunnallinen resilienssi. 

Monitieteinen monimuotoisuuden tutkimuskeskus kehitteillä 

Diversity in Society and Life (DIVSOL) -profiloitumisaluetta johtaa humanistinen tiedekunta. Mukana ovat bio- ja ympäristötieteellinen, kasvatustieteellinen, oikeustieteellinen, teologinen, valtiotieteellinen ja matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta sekä Svenska social- och kommunalhögskolan ja Helsingin yliopiston humanistis-yhteiskuntatieteellinen instituutti.  

Alueen tavoitteena on kehittää johtava eurooppalainen monitieteisen, etnisen, kulttuurisen, kielellisen, uskonnollisen ja yhteiskunnallis-ekologisen monimuotoisuuden tutkimuskeskus. 

Varadekaani Filipe Pereira da Silva humanistisesta tiedekunnasta koordinoi DIVSOL-profialueen valmisteluja. Hän on todella innoissaan suunnitellun tutkimuksen odotetuista vaikutuksista: 

– Tämä humanististen ja yhteiskuntatieteellisten alojen johtama tieteidenvälinen tutkimusohjelma tarjoaa uutta tietoa suomalaiselle yhteiskunnalle ja kaupunkiympäristöille ominaisten moninaisten lingvististen, kulttuuristen, uskonnollisten ja biologisten moninaisuuksien luonteesta ja haasteista. Lisäksi se osallistuu monitasoisten ja kestävien, ihmisten hyvinvointia edistävien toimintaehdotusten kehittämiseen. 

Lisää terveitä ikävuosia 

Lääketieteellisen tiedekunnan, HiLIFE:n Suomen molekyylilääketieteen instituutin ja bio- ja ympäristötieteellisen, matemaattis-luonnontieteellisen ja valtiotieteellisen tiedekunnan kanssa Sustainable Wellbeing Across Lifespan (SWAN) -alue pyrkii vahvistamaan Helsingin yliopiston maailman johtavaa tutkimusta terveestä ikääntymisestä.  

Akatemiaprofessori Anu Suomalainen Wartiovaara iloitsee siitä, että jo hakemuksen valmisteluvaihe loi pohjan innovatiiviselle tieteiden ja yksiköiden väliselle yhteistyölle: 

– 65-vuotiaiden ja sitä vanhempien osuus nousee yli kolmannekseen Euroopan väestöstä vuoteen 2040 mennessä. SWAN yhdistää molekyylimekanistisen, lääketieteellisen ja väestödataa koskevan osaamisen. Tieteidenvälisen huipputiimin tavoitteena on edetä kroonisten sairauksien hallinnasta "kroonisen terveyden" edistämiseen ja lisätä väestön terveitä vuosia. 

Terveellisemmän ja turvallisemman ruoan ja lääkkeiden saatavuus varmemmaksi  

Food and Drug Security Systems (fooDrug) -aluetta johtavat yhdessä farmasian tiedekunta ja maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, ja siihen osallistuvat kasvatustieteellinen, matemaattisluonnontieteellinen, oikeustieteellinen, valtiotieteellinen, eläinlääketieteellinen ja lääketieteellinen tiedekunta sekä HiLIFE:n Biotekniikan instituutti. 

Varadekaanit Mikko Airavaara farmasian tiedekunnasta ja Mari Sandell maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta ovat todella innokkaita tutkimaan yhdessä yhteisiä elintarvike- ja lääketurvan osa-alueita: 

– Korkeat laatu-, turvallisuus-, hyväksyttävyys- ja kestävyysvaatimukset sekä uusien teknologioiden käyttöönottaminen ovat esimerkkejä yhteisistä haasteista ruokasektorilla ja lääkehuollossa, sanoo professori Airavaara.  

– Varmistamalla terveellisemmän, turvallisemman ruoan ja lääkkeiden saatavuuden tutkimuksemme on hyvin lähellä jokaisen arkea, professori Sandell lisää. 

Profi 8 -rahoitus myönnetään kuudeksi vuodeksi 1.1.2025 alkaen. Tärkeimmät rahoitettavat profiloitumistoimet ovat professoritason tehtävät, henkilöstö- ja muut senioritutkijat, varhaiset uratutkijat sekä aluekohtaiset täydentävät toimenpiteet, joissa tekoälymenetelmien ja -valmiuksien kehittäminen osuu kaikille kolmelle osa-alueelle.  

Lue lisää Profi-haun tuloksista Suomen Akatemian verkkosivuilta

Aiempien Profi-hakujen tulokset:

Profi 1: Helsingin yliopistolle myönnettiin 9 miljoonaa euroa kolmelle profiloitumisalueelle: Helsinki Institute of Life Science (HiLIFE), fysiikka ja tietojenkäsittelytiede sekä tilastotiede. 

Profi 2: Helsingin yliopistolle myönnettiin 10,5 miljoonaa euroa viidelle profiloitumisalueelle: Helsinki Centre for Digital Humanities, Learning in the Digital World, Interdisciplinary Russian Studies, Behavioural Life Science ja Global Law. 

Profi 3: Helsingin yliopistolle myönnettiin 15 miljoonaa euroa kolmelle profiloitumisalueelle: Institute for Atmospheric and Earth System Research (INAR), Helsinki Centre for Data Science (HiDATA) ja Helsinki Institute of Sustainability Science (HELSUS). 

Profi 4: Helsingin yliopistolle myönnettiin 14 miljoonaa euroa kolmelle profiloitumisalueelle: Matter and Materials, Helsinki Inequality Initiative (INEQ) and Helsinki One Health (HOH). 

Profi 5: Helsingin yliopistolle myönnettiin 14,7 miljoonaa euroa kolmelle profiloitumisalueelle: Thriving Nature, Finnish Platform for Pharmaceutical Research (FinPharma) ja Mind and Matter. 

Profi 6: Helsingin yliopistolle myönnettiin 28,6 miljoonaa euroa kolmelle profiloitumisalueelle: Understanding the Human Brain (UHBRAIN), Helsinki Institute for Social Sciences and Humanities (HSSH): Intersections of People, Institutions and Technology, ja Interdisciplinary Research for Health and Wellbeing (UHealth). 

Profi 7: Helsingin yliopistolle myönnettiin 30,1 miljoonaa euroa kahdelle profiloitumisalueelle: Resilient and Just Systems (RESET) ja Interactions of Earth Components (InterEarth). 

Profiloitumisalueiden esittelysivu (päivittyy Profi 8:n osalta)