Minkälainen ruoantuotanto on maapallolle ja ihmisille hyväksi? Tätä kysymystä voivat pohtia perheen pienimmätkin, ajattelevat ravitsemustieteen professori Maijaliisa Erkkola ja väitöskirjatutkija Riikka Pajulahti. Heidän teoksensa
- Tiedettä tehdään pääosin julkisilla varoilla. Olisi väärin ajatella, että kohdeyleisönä olisi vain aikuisväestö, Erkkola toteaa.
Helsingin yliopiston tiedekustantamo Gaudeamus ryhtyi julkaisemaan
50-sivuinen kuvakirja sisältää painavaa asiaa ravitsemustieteestä, ruoan ilmastovaikutuksista ja biologiasta. Mukana on myös herkullisia ruokalajeja, joiden ohjeet on koottu verkkoon. Erkkola ja Pajulahti ovat selvittäneet, miten lasten ruokailutottumukset poikkeavat suosituksista. Esittelyyn pääsevät muun muassa palkokasvit, jotka eivät tutkimusten perusteella ole lasten suosikkeja.
– Kun ne tulevat tutuiksi kirjan kautta, niitä uskaltaa maistaa rohkeammin myös ruokailutilanteessa, Pajulahti kuvailee.
Gaudeamuksen lastenkirjoista lapset oppivat lähdekritiikkiä ja tiedon etsintää, mutta myös sen, että tutkijatkaan eivät tiedä kaikkea. Kun professori ei osaa varmuudella kertoa leiriläisille, kasvattaako särki järkeä, hän neuvoo heitä ottamaan yhteyttä asiasta paremmin perillä olevaan dosenttiin.
Tutkimustiedon popularisoija ja klassikkokäännösten julkaisija
Yli 50-vuotias Gaudeamus tunnetaan laadukkaista tiede- ja tietokirjoistaan sekä filosofian klassikkojen, kuten Aristoteleen ja Michel Foucault’n, käännöksistä. Kustantamo julkaisee myös eri tieteenalojen perusteoksia ja oppimateriaaleja ja tukee näin yliopiston opetusta ja tutkimusta.
– Tutkittu tieto on johtotähtenä kaikessa, kustannustoimittaja Sanni Tengvall kiteyttää.
Julkaistava kirjallisuus on tieteellisesti kunnianhimoista. Gaudeamuksen tiedekirjat käyvät läpi tiukan
– Gaudeamus sijoittuu Julkaisufoorumin kirjakustantajien tasoluokkaan 2, eli johtavalle tasolle yhdessä kansainvälisten yliopistokustantamojen kanssa.
Kustannustoimittajat hiovat käsikirjoituksia kirjailijoiden kanssa huolellisesti. Tengvallin mukaan toimivassa tietokirjassa faktat ovat ojennuksessa ja ne esitetään ymmärrettävästi ja kiinnostavasti. Tekstin rakenne on tasapainossa ja kirjallinen ilmaisu sujuvaa. Myös teosten ulkoasu suunnitellaan tarkasti kirjasimia ja palstanleveyttä myöten, jotta lukijan on helppo oppia uutta.
– Hyvä tietokirja voi olla nautinnollinen lukuelämys.
Taustoittavat teokset antavat aineksia yhteiskunnalliseen keskusteluun
Totuus, sivistys ja muut Helsingin yliopiston arvot ohjaavat Gaudeamuksen työtä. Kustantamo edistää avointa julkaisemista vastaamalla yhdessä yliopiston kirjaston kanssa
– Tämäntyyppiset teokset auttavat pitämään yllä suomen kieltä tieteen kielenä, Tengvall muistuttaa.
Kustantamo on myös vahvasti mukana äänikirjamarkkinoilla yleistajuisilla teoksillaan. Toinen uusi avaus ovat
Gaudeamus kerääkin vuosittain useita palkintoja ja ehdokkuuksia: esimerkiksi J. Sakari Salosen
Ideat uusiin teoksiin kumpuavat ajankohtaisista ilmiöistä ja siitä, mikä kullakin tieteenalalla on uutta ja merkityksellistä. Tengvall muistuttaa, että hitaana julkaisumuotona kirja antaa mahdollisuuden perusteelliseen argumentointiin ja pohdiskeluun.
– Voimme tarjota aineksia laadukkaaseen yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Voit tutustua Gaudeamuksen kirjoihin kustantamon