Bongaa promootiokulkue! 

Touko–kesäkuussa Helsingissä on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä seuraamaan peräti neljän Helsingin yliopiston tiedekunnan promootiokulkuetta. Vaatteista ja asusteista voi päätellä, missä roolissa kukin osallistuja kulkueessa on. 

Helsingin yliopistossa vietetään tänä vuonna promootion riemuvuotta, sillä vuorossa on filosofisen tiedekunnan sadas promootio. Samalla tulee kuluneeksi 380 vuotta Turun akatemian ensimmäisestä promootiosta. Touko–kesäkuussa järjestetään kaikkiaan neljän tiedekunnan – eläinlääketieteellisen, filosofisen, oikeustieteellisen ja teologisen – promootiot.  

Promootio on monipäiväinen akateeminen valmistujaisjuhla, johon osallistumalla maisterit saavat oikeuden käyttää maisterinseppelettä ja -sormusta ja tohtorit tohtorinhattua ja -miekkaa. Lisäksi promootiossa ovat mukana tiedekunnan kunniatohtorit ja siihen voivat osallistua myös 50 vuotta sitten promovoidut, joita kutsutaan riemumaistereiksi ja -tohtoreiksi. Osa promootioista on tarkoitettu yksinomaan tohtoreille. 

Promootion tapahtumista kaupunkikuvassa näkyvin on promootiokulkue, jonka osallistujamäärä nousee yleensä satoihin henkilöihin. Kulkue matkaa Helsingin yliopiston päärakennuksesta joko Tuomiokirkkoon tai tunnustuksettomaan tilaisuuteen ja tilaisuuksien jälkeen takaisin päärakennukseen.  

Vaatetus ja asusteet roolin mukaan 

Parhaita paikkoja seurata kulkuetta on Senaatintorin Unioninkadun puoleinen osa, sillä kaikki kulkueet tulevat ulos yliopiston päärakennuksen torin puolelta.  

Päärakennuksesta poistuttaessa kulkueen kärjessä kulkee juhlamenojen ohjaaja, jonka tunnistaa myös punaisesta nauhasta. Hänen jälkeensä tulee promoottori, joka on promootion korkein arvohenkilö ja yleensä tiedekunnan virkaiältään vanhin professori. Seuraavaksi marssivat riemutohtorit, kunniatohtorit ja tohtorit, jotka kaikki voi tunnistaa tohtorinhatuista ja -miekoista. Heidän perässään kulkevat seppelepäiset riemumaisterit ja maisterit.  

Frakkiin pukeutuneet tohtorit ja maisterit voi erottaa vain asusteiden perusteella. Leninkiin pukeutuneilla tohtoreilla puku on musta, maistereilla kokovalkoinen.  

Yliopiston henkilöstön osuutta kulkueesta johtaa kaksi taivaansinisiin viittoihin pukeutunutta pedelliä, jotka kantavat yliopiston hopeavaltikoita. Heidän jälkeensä tulevat kansleri, rehtori punaisessa viitassaan, vararehtorit, yliopistokollegion ja hallituksen puheenjohtajat, hallintojohtaja ja tiedekuntien dekaanit.  

Seuraavaksi kulkueessa marssivat yliopiston hallituksen jäsenet, nykyiset professorit, ylikirjastonhoitajat ja eläköityneet professorit, yliopistopalveluiden toimialajohtajat, dosentit ja viimeisenä muu henkilöstö. 

Kulkueen kolmatta osiota johtaa sininauhainen yliairut. Häntä seuraavat yleinen seppeleensitoja ja hänen aiemmat kollegansa, joilla usein on kukkia kädessään. Seuraavaksi tulevat riemumaistereiden seppeleensitojat, seppeleensitojat ja riemu- ja kunniatohtoreiden sekä tohtoreiden seuralaiset. Kulkueen viimeisinä kulkevat kutsuvieraat ja muu juhlayleisö.  

Tervetuloa mukaan seuraamaan promootiokulkuetta! 

Katso eri henkilöiden roolit ja rituaalit tarkemmin yliopiston sivuilta

 

Promootioaktien aikataulut 

Promootiokulkue on osa promootioaktia. Kulkueen lähtöaika yliopiston päärakennuksesta riippuu siitä, miten kauan juhlasalissa järjestettävä tilaisuuden osa kestää, joten aivan tarkkaa aikaa ei voida ilmoittaa. Jumalanpalveluksen tai tunnuksettoman tilaisuuden jälkeen kulkue palaa yliopistolle. 

Promootioaktien päivittyvät aikataulut löytyvät kunkin promootion verkkosivuilta. 

Eläinlääketieteellisen tiedekunnan promootioakti 19.5. klo 12 alkaen.  

Kulkue kulkee noin kello 13.50–14.00 Helsingin tuomiokirkkoon/Kansalliskirjastoon ja noin kello 15.00 takaisin yliopistolle.  

Filosofisen tiedekunnan promootioakti 26.5. klo 10 alkaen  

Kulkue kulkee Helsingin tuomiokirkkoon tai Ritarihuoneelle klo 13 jälkeen niin, että jumalanpalvelus ja tunnustukseton laakerijuhla alkavat kello 13.30. Promootioaktin juhlasalissa tapahtuva osuus striimataan. 

Teologisen tiedekunnan promootioakti 9.6. kello 12 alkaen 

Promootioaktin juhlasalissa tapahtuva osuus striimataan. 

Oikeustieteellisen tiedekunnan promootioakti 16.6. kello 10 alkaen Promootiojumalanpalvelus/tunnustukseton tilaisuus järjestetään Helsingin tuomiokirkossa/Kansalliskirjastossa kello 12–13.