Sivistys auttaa asettumaan toisen asemaan

Sivistystä pitää käyttää aktiivisesti, rehtori Sari Lindblom kirjoittaa Yliopisto-lehden pääkirjoituksessa. Kriisien maailmaa on pakko muuttaa.

Pääkirjoitus on julkaistu Yliopisto-lehdessä 6/2022. 

Elämän epävarmuus näkyy meille nyt konkreettisemmin kuin aikoihin. Samalla kun ilmastonmuutos edellyttää ihmiskunnalta isoja ratkaisuja, lähialueillamme käydään sotaa, ja meitä koettelee maailmanlaajuinen pandemia. Epävarmuus näkyy niin yhteiskunnassa kuin yksittäisen ihmisen elämässä.  

Murroskohdissa yliopistoilla on tärkeä tehtävä toivon tuojina. Tutkitun tiedon voimalla voimme vaikuttaa tulevaisuuden suuntaan. Ratkaisumme on sivistys. 

Sivistys on sekä yksi Helsingin yliopiston neljästä arvosta että tehtävämme. Sivistys on eettisen omatuntomme pohja, jatkuvuuden tuoja ja avarakatseisuuden kasvattaja. Se on elävää kulttuurista ja historiallista ymmärrystä — ja empatiaa. Jotta voimme ymmärtää esimerkiksi poliittisten järjestelmien kestävyyttä, monikulttuurisuutta tai ilmastokriisiä, tarvitsemme kykyä asettua toisen asemaan. 

Uusi tutkittu tieto muokkaa maailmankuvamme. Siksi sivistyskin elää ajassa ja vaatii toimintaa. Sivistys on tieto- ja taitovaranto, jonka pohjalta osaamme toimia ja ratkaista ongelmia. Kartutamme tätä varantoa kouluttamalla tulevia maailman muuttajia.

Sivistys on jatkuvaa oppimista, uteliaisuutta ja oman osaamisen kehittämistä. Tämä kaikki on mahdollista yliopistoissa niin korkeakoulututkintoaan suorittavalle opiskelijalle kuin osaamistaan päivittävälle alanvaihtajalle.  

Yliopisto vaalii tutkimuksen itseisarvoa sekä sen tuottamaa sivistyksellistä pääomaa. Teemme tutkimusta, joka auttaa ymmärtämään ja ratkomaan paikallisia ja yleismaailmallisia haasteita.

Kun tutkijamme tekevät työtä kaupunkien ilmanlaadun parantamiseksi tai professorimme osallistuvat oikeudenmukaisen lainsäädännön valmisteluun, sivistys on aktiivisessa käytössä. Sivistys vaikuttaa yhteiskunnassamme, kun tutkija osallistuu julkiseen keskusteluun, on tekemisissä päättäjien kanssa tai puhuu tieteen puolesta. 

Tarvitsemme sydämen sivistystä nyt enemmän kuin aikoihin. Sivistys on sekä pääomaa että tekoja, joita jokainen voi tehdä maailman parhaaksi. 

Kirjoittaja on Helsingin yliopiston rehtori.

 

Yliopisto-lehti on Helsingin yliopiston tiedeaikakauslehti, joka on sitoutunut Journalistin ohjeisiin.