Juttu on julkaistu Yliopisto-lehdessä 3/2025.
Se että naiset elävät miehiä pidempään, ei välttämättä tarkoita, että he olisivat miehiä terveempiä, lääketieteen ja genetiikan tutkija Elisabeth Widen sanoo. Tosiasiassa onkin päinvastoin: naiset sairastavat enemmän — tauteja, jotka eivät tapa.
Lääkkeet kuitenkin räätälöidään miehille. Niitä testataan kokonaan tai etupäässä uroshiirillä ja miespuolisilla koehenkilöillä, eikä lääkkeiden tehon ja sivuvaikutusten sukupuolieroja tunneta. Myyntiin ehtineitä lääkkeitä vedetäänkin usein takaisin naisille aiheutuvien oireiden takia, kertoo McKinseyn terveysinstituutin Closing the women’s health gap -raportti.
— Sivuvaikutusten vuoksi tehdyt takaisinvedot ovat kolme ja puoli kertaa yleisempiä naisten saamien oireiden takia.
16 miljoonaa tapausta, vähän tutkimusta
Myös naisten sairauksien riskit ja syyt ovat alitutkittuja, mistä raskausdiabetes on Widenin mukaan hyvä esimerkki. Aikuisiän diabeteksen lukuisissa laajoissa tutkimuksissa sille on tunnistettu yli 700 perinnöllistä riskitekijää. Raskausdiabetes puolestaan aiheuttaa hankaluuksia vuosittain yli 16 miljoonassa raskaudessa, mutta sen genetiikasta on tehty vain muutama suppea tutkimus.
Widen kollegoineen paneutui aiheeseen Helsingin yliopiston johtamassa FinnGen-hankkeessa, jonka valtavasta potilasdatasta kertyi iso aineisto, 12 000 raskausdiabeteksen sairastanutta ja 130 000 verrokkia. Ilmeni, että taudin syntyyn vaikuttaa kaksi erilaista perinnöllisten riskitekijöiden ryhmää.
— Toisessa on samoja piirteitä kuin tyypin 2 diabeteksen taustalla, toiset taas ovat ominaisia vain raskausdiabetekselle. Tällä löydöllä avaamme latua seuraaville, tarkemmille tutkimuksille.
Helsingin yliopiston vanhempi tutkija Elisabeth Widen työskentelee varajohtajana Suomen molekyylilääketieteen instituutissa. Diabetestutkimuksen julkaisi Nature Genetics tammikuussa 2024.
Yliopisto-lehti on Helsingin yliopiston tiedeaikakauslehti, joka on sitoutunut Journalistin ohjeisiin.