Liika istuminen on pahasta, mutta työpöydän ääressä seisomisessakin on haittansa – mitä siis pitäisi tehdä?

Työpäivän jälkeen liikkuminen ei kompensoi paikallaanolon haittoja, työterveyden professori sanoo.

Juttu on julkaistu Yliopisto-lehdessä 2/2025.

Istuminen tekee sairaaksi ja jopa tappaa. Mantraa on toisteltu pitkään. Onko uhkakuva tosi, työterveyden professori Kari Reijula Helsingin yliopistosta?

— Istumatyön riskit terveydelle ovat edelleen hyvin totta. Tuntikausien yhtäjaksoinen istuminen on haitallista, vaikka myös liikkuisi paljon työpäivien ulkopuolella.

Konttorilaiset ovat tunnollisesti opetelleet seisomaan työskennellessään, mutta Turun yliopiston marraskuussa julkaistun tutkimuksen mukaan seisoskelu on vielä istumistakin vaarallisempaa. Miten tässä nyt sitten pitäisi olla?

— Seisominen työpöydän ääressä paikallaan ei ole ihmiselle tyypillinen tapa olla, joten sekään ei tosiaan tee hyvää. Veri pakkautuu alaraajoihin ja verenpaine nousee, kun elimistö kompensoi tilannetta.

Mutta onhan meillä paljon ammatteja, joissa seistään. Esimerkiksi opettaja seisoo usein luokan edessä.

— Kyllä, mutta opettaja on harvoin paikallaan tuntikausia. Hän ottaa oppilaita ohjatessaan askelia. Elimistön kannalta se on ihan eri juttu kuin näyttöpäätteen ääressä aloillaan seisoskelu.

Miten koneella sitten pitäisi olla? Maata röhnöttäen?

— Sanoisin, että istuu tai seisoo, viisainta olisi ottaa pieniä taukoja työstä ja kävellä muutama askel aina silloin tällöin.

Olisiko tupakkatauon pitäminen siis terveysteko?

— Tupakointi ei tietenkään ole hyvästä. Sen sijaan parvekkeella piipahdus ja raittiin ilman haukkaaminen on. Tai voi vaikka hakea välillä lasin vettä tai kupin kahvia, ainakin jos kahvin juonti pysyy kohtuudessa eikä verenpaineen kanssa ole ongelmia.

Turkulaisten tutkimus kuitenkin osoittaa, että töissään liikkumaan joutuvat ovat itse asiassa huonommassa kunnossa kuin pöytiensä ääressä pysyvät. Eikö tämä ole ristiriitaista?

— Tässä kohden tulokset kaipaavat hieman tulkintaa. Tutkimus ei sano, että liikunta itsessään on pahasta. Töissä vaadittava liike voi kuitenkin olla elimistölle kuormittavaa tai yksipuolista.

— Lisäksi näyttäisi siltä, että töissään liikkumaan joutuvat eivät jaksa liikkua niin paljon työn ulkopuolella kuin toimistotyötä tekevät. Niinpä ero liikkumisen määrässä päivän mittaan ei lopulta olekaan niin iso kuin voisi olettaa.

Miten töissä kannattaa olla, jos toivoo elävänsä pitempään?

— Istu tai seiso, mutta tauota työtä ja kävele välillä. Kuuntele kehoasi. Nuku riittävästi, syö terveellisesti ja liiku virallisten liikuntasuositusten mukaan. Nämä ovat ihan samoja ohjeita, joita meiltä lääkäreiltä aina saa.

Yliopisto-lehti on Helsingin yliopiston tiedelehti joka on sitoutunut Journalistin ohjeisiin.