Helsinki Challenge -finalisti etsii apua nuorten unipulmiin

Helsinki Sleep Factory on yksi Helsinki Challenge -kilpailun viidestä loppukilpailujoukkueesta. Sen tavoitteena on saada maailman nuorison vuorokausirytmi kohdilleen – pelillistämisen avulla.

Nuorten unipulmat ovat maailmanlaajuinen vitsaus. Silti ratkaisuyrityksiä on liian vähän ja nekin ovat puutteellisia. Helsinki Sleep Factory etsii apua pelillisyydestä, jolla nuoret innostetaan jakamaan nukkumiskokemuksiaan yhteisölleen. Nuori voi kantaa vastuuta oman unensa laadusta, jos hänellä on saatavilla tietoa omasta vuorokausirytmistään ja tarpeistaan, uskovat Helsinki Sleep Factoryn tutkijat.

Joukkueen vetäjä, professori Anu-Katriina Pesonen uskoo, että tiimin suunnittelemalla pelillisellä uni-interventiolla voidaan ratkaista iso yhteiskunnallinen ongelma, jonka laajuutta ei ole edes täysin ymmärretty.

– Puolella nuorisoa on univaikeuksia ja arviolta 15 prosenttia nuorista kärsii merkittävistä vuorokausirytmin säätelyongelmista. Ne taas vaikuttavat koulunkäyntiin, oppimiseen, elämänhallintaan ja aikuiseksi kasvamiseen.

Pulma ei ole pelkästään nuoren, sillä väliliset vaikutukset ovat suuret. Esimerkiksi yhden koulupudokkaan hinta yhteiskunnalle on arvioitu miljoonaksi euroksi.

Yhteisöltä tukea kunnon unille

Helsinki Sleep Factory on virtuaalinen uniyhteisö, joka auttaa nuoria säätelemään itse vuorokausirytmiään. Helsinki Sleep Factory tarjoaa siihen sovelluksia ja tekniikoita, kuten uniavattaren, interaktiivisen unipäiväkirjan ja univelan laskurin sekä ruumiinlämpötilan ja valon määrän mittaamiseen liittyviä sovelluksia. Niiden avulla nuori voi opetella tunnistamaan omaa vuorokausirytmiään ja ympäristön vaikutusta siihen. Ohjelman sosiaalisten ominaisuuksien ansiosta nuori voi jakaa kokemuksensa muiden kanssa ja saada itsekin kaivattua vertaistukea.

Helsinki Sleep Factoryn interventio on suunniteltu valmiiksi, mutta rahoitus puuttuu vielä. Pesonen ilmoittaakin tiiminsä mittelevän tosissaan Helsinki Challenge -kilpailun voitosta.

– Tutkimusrahoitus ei taivu tuotteen tekemiseen, siihen tarvitaan innovaatiorahaa.

375 000 euron palkinnon voittaja tai voittajat julkistetaan 13. marraskuuta Helsinki Challenge -gaalassa. Palkintosumma on tarkoitettu joukkueen hankkeen toteuttamiseen.

Alun perin kilpailujoukkueita oli 80, joista 20 eteni semifinaalin. Kansainvälinen tuomaristo valitsi loppukilpailuun viisi joukkuetta.

Muut Helsinki Challenge -finalistijoukkueet

Safepreg

Joukkueen esittely

Lue lisää: "Salmiakki päästää stressihormonit sikiöön"

Biodiversity now

Joukkueen esittely

Lue lisää: "Uusi tapa korvata luonnolle aiheutetut tuhot"

Nemo

Joukkueen esittely

Lue lisää: "Lapsi ruudun ääressä - Onnistuuko tunteiden oppiminen?"

Moralities of Intelligent Machines

Joukkueen esittely

Lue lisää: "Kuka on syyllinen kun robotti tekee virheen"

Helsinki Challenge -tiedekilpailu