Juttu on julkaistu Yliopisto-lehdessä 1/2025
Venäjän hyökkäyssodan alussa helmikuussa 2022 Kiovan lähellä taisteltiin. Yliopistosairaala alkoi muistuttaa sotilassairaalaa, ja siviilipotilaat evakuoitiin länteen.
— Ennen sotaa leikkasimme muutamia ampumavammoja vuodessa. Äkkiä suurin osa potilaista oli vahingoittunut luodeista, räjähdyksistä ja sirpaleista, apulaisprofessori, kirurgi Tetiana Pavlychuk kuvailee.
Kotiin kirurgit eivät päässeet kahteen kuukauteen, sillä sairaalasta poistumista pidettiin liian vaarallisena.
Rintaman siirryttyä itään ja kaakkoon tilanne sairaalassa on rauhoittunut. Potilasta noin puolet on siviilejä, puolet rintamalta.
Hoidon laadusta ei tingitä. Kiovassa ei yleensä pelasteta henkiä vaan korjaillaan rintamalla syntyneiden vammojen karujakin jälkiä. Pavlychuk kertoo potilaista, joita heidän lapsensa ovat pelänneet ja ihmiset kaduilla osoitelleet.
— Potilaalta saattaa esimerkiksi puuttua koko leuka. Se pitää rakentaa uudelleen niin, että hän voi taas syödä ja puhua.
Pavlychuk kiittää Helsingin yliopistollisen keskussairaalan kirurgeja, joista ensimmäiset saapuivat opettamaan ja auttamaan Kiovaan jo kesäkuussa 2022.
— Suu- ja leukakirurgia on Ukrainassa tuore erikoistumisala, mutta Suomessa siitä on pidempi kokemus. Leuastaan paljon luuta menettäneen syöpäpotilaan kasvojen uudelleen rakentaminen on usein samanlaista kuin sodassa vammautuneen.
Kiovan lääketieteellisen yliopiston apulaisprofessori Tetiana Pavlychuk vieraili Helsingin yliopistossa osana yliopistojen suu- ja leukakirurgien yhteistyöhanketta.
Yliopisto-lehti on Helsingin yliopiston tiedeaikakauslehti, joka on sitoutunut Journalistin ohjeisiin.