Tilaisuus alkaa Tuomiokirkon kellojen soitolla ja minuutin hiljaisella hetkellä. Kynttilöiden laskun kirkon portaille aloittavat tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova, pääministeri Sanna Marin (sd.) sekä järjestäjätahojen edustajat Helsingin pormestari Juhana Vartiainen, Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki ja Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom.
Kynttilän laskevat myös pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r.), työministeri Tuula Haatainen (sd.), ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.), perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ja maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.)
Tämän jälkeen kaikki paikalle saapuvat pääsevät osoittamaan myötätuntoaan ukrainalaisille sytyttämällä kynttilän Tuomiokirkon portaille. Halutessaan kynttilän voi hankkia itse ja kirjoittaa siihen tervehdyksensä, mutta kynttilöitä on varattu osallistujille veloituksetta myös järjestäjien toimesta yhteensä 2 000 kappaletta. Tilaisuuden päätteeksi Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry kerää kynttilät ja toimittaa ne Ukrainaan rintamalle, jossa niiden steariinia hyödynnetään energia- ja valolähteenä.
Tuomiokirkon kellot soivat tilaisuuden aikana toistamiseen kello 18, jolloin Helsingissä myös muut kirkot yhtyvät soittoon. Esimerkiksi ortodoksinen ja katolinen seurakunta ovat mukana kellojen soitossa. Samaan aikaan kodeissa voidaan sytyttää ikkunalle kynttilä Ukrainan itsenäisyydelle.
Senaatintorille voi saapua itselle sopivana aikana. Alkuillasta noin kello 18.05 torilla voi kuulla Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kuoron esittämänä kappaleet "Plyve kacha" ja "Prayer for Ukraine". Heidän jälkeensä Ylioppilaskunnan Laulajien vahvistettu kvartetti esittää Finlandia-hymnin.
Valoa Ukrainaan – sodan uhrien muistotilaisuuden järjestävät Helsingin kaupunki, Helsingin seurakuntayhtymä ja Helsingin yliopisto yhteistyössä valtioneuvoston kanslian ja Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kanssa. Tilaisuudessa on mukana myös Ukrainan suurlähetystö.
Ukrainaan lähtee jälleen myös konkreettista apua
Senaatintorilla järjestettävän tilaisuuden päivänä, 24. helmikuuta, julkistetaan pääkaupunkiseudun Generators of Hope -kampanjan keräystulos. Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit osallistuivat EU-parlamentin ja Eurocities-verkoston käynnistämään ”Generators of Hope” -kampanjaan, jonka aikana kerättiin uusia ja käytettyjä sähkövirran tuotantoon ja lämmitykseen tarkoitettuja generaattoreita ja laitteita Ukrainaan. Keräysaika pääkaupunkiseudulla päättyi 10. helmikuuta.
Samana päivänä julkaistaan myös Helsingin kaupungin humanitaarinen lisäavustus Ukrainaan.
Senaatintorilla järjestettävän tilaisuuden aikana on mahdollisuus tehdä lahjoitus Ukrainaan Kirkon Ulkomaanavun lipaskerääjien kautta. Ukrainaa ja ukrainalaisia voi auttaa myös lahjoittamalla kansainvälisten keräysten kautta muun muassa seuraavien organisaatioiden välityksellä: Punainen Risti, Unicef, Pelastakaa Lapset, SOS Lapsikylä, Plan International, UN Women, World Vision ja Fida, Kirkon Ulkomaanapu ja Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry (autaukrainaa.fi).
Lisäksi voi auttaa vapaaehtoistoiminnan ja esimerkiksi vaate- ja tavaralahjoitusten avulla. Tietoa erilaisista auttamisen tavoista on kootusti sivustolla: Ukrainan humanitaarinen kriisi – auttamisen mahdollisuudet pääkaupunkiseudulla.
Valoa Ukrainaan -tilaisuuden ohjelma
Kello 16
Tilaisuus alkaa Tuomiokirkon kellojen soitolla ja minuutin hiljaisella hetkellä.
Tilaisuuden kutsuvieraat ja järjestäjätahojen edustajat sytyttävät ensimmäiset kynttilät.
Kello 18
Tuomiokirkon ja koko kaupungin kirkkojen kellot soivat eri kirkkokuntien liittyessä soittoon.
Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kuoro esiintyy: "Plyve kacha" ja "Prayer for Ukraine".
Ylioppilaskunnan Laulajien vahvistettu kvartetti esiintyy: Finlandia-hymni.
Samaan aikaan kodeissa voidaan sytyttää ikkunalle kynttilä Ukrainan itsenäisyydelle.
Kello 20
Tilaisuus päättyy.
Näyttely muistaa opiskelijoita
Kesken jääneet -näyttely kertoo nuorten ukrainalaisopiskelijoiden elämästä, joka katkesi Venäjän hyökkäyssotaan.
Myöntämättä jääneiden tutkintotodistusten kautta näyttely kertoo 30 sodassa kuolleen ukrainalaisopiskelijan tarinan. Nämä opiskelijat uhrasivat koulutuksensa, tavoitteensa, toiveensa, unelmansa ja elämänsä maansa hyväksi.
Kesken jääneet avautuu Porthanian aulassa 24. helmikuuta. Se muistuttaa Ukrainassa käytävästä sodasta ja siitä hinnasta, jonka Ukrainan kansa maksaa päivittäin.
Näyttelyn järjestävät nuoret ukrainalaisaktiivit yhteistyössä kanadanukrainalaisten opiskelijoiden SUSK-järjestön ja Helsingin yliopiston kanssa. Näyttely avautuu samanaikaisesti yli 45 yliopistossa eri puolilla maailmaa, ja sinne ei ole pääsymaksua.
Paikka: Porthanian aula, Helsingin yliopisto, Yliopistonkatu 3, 00100 Helsinki
Aukioloajat: 24.2.–3.3.2023, ma–ti 7.45–20.00, pe 7.45–18.00, la 25.2. klo 9.00–14.00.
Lisätietoja: opiskelijat Mariia Fursina mariia.fursina@helsinki.fi ja Yevheniia Kuznetsova yevheniia.kuznetsova@helsinki.fi .
Viestintäpäällikkö Hannamaija Helanderin kautta saa Mariia Fursinan puhelinnumeron sekä näyttelyssä esillä olevien valokuvien korkearesoluutiokuvia.