Laulu-Miehet lahjoitti Helsingin yliopiston Ukraina-keräykseen

Laulu-Miehet lahjoitti Ukrainalle omistetun kevätkonserttinsa tuoton yliopiston Ukraina-keräykseen. Akateeminen mieskuoro halusi auttaa sodasta kärsiviä ja Helsingin yliopistoon tulleita ukrainalaisia opiskelijoita ja tutkijoita. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kuoro lahjoitti konsertin tuotot hyväntekekeväisyyteen.

Helsingin yliopisto avasi Ukraina-keräyksen maaliskuussa 2022 tukeakseen Ukrainasta pakenevia opiskelijoita ja tutkijoita. Nyt jo yli 100 lahjoittajaa on tukenut keräystä yli 14 000 eurolla, josta myönnetään tukea Helsingin yliopistoon tulleille ukrainalaisille opiskelijoille ja tutkijoille.  

Yksi Ukraina-keräykseen lahjoittaneista on helsinkiläinen Laulu-Miehet-kuoro, joka muodostuu reilusta 50:stä 35–70-vuotiaasta laulajasta. Moni kuoron jäsenistä on aiemmin laulanut Ylioppilaskunnan Laulajissa ja siirtynyt sitten osaksi Laulu-Miehiä.

– Ajatus auttamisesta syntyi jo sodan alkuvaiheessa, ja mietimme kuorolle yhteisönä sopivaa tapaa auttaa, kertoo Laulu-Miesten puheenjohtaja, Helsingin yliopiston alumni Veli-Pekka Talvela.

– Helsingin yliopiston Ukraina-keräys tuntui meille luontevalta tavalta auttaa, joten päätimme käyttää kevätkonserttimme tuotot ukrainalaisten opiskelijoiden ja tutkijoiden hyväksi. 

Kuoron johtaja Matti Hyökki muodosti kevätkonsertin ohjelmiston Ukraina-teemaan sopien: esitys alkoi Ukrainan kansallislaululla, minkä alkaessa yleisö nousi seisomaan kunnioituksesta Ukrainaa kohtaan. Tunnelma vaihteli isänmaallisista lauluista riemukkaisiin vappulauluihin. Pääosassa oli kuitenkin Erik Fordell, jonka sävellykset saivat konsertissa ensiesityksensä. 

Laulu-Miesten ja muiden keräykseen lahjoittaneiden ansiosta yliopisto on voinut myöntää tukea 19 Ukrainasta tulleelle opiskelijalle, jotka opiskelevat nyt erillisopintoja Helsingin yliopistossa. Tukea tarvitaan silti yhä, koska opiskelijoita on jo saapunut Suomeen lisää. Tee lahjoitus Ukraina-keräykseen

Rohkea edelläkävijä 

Laulu-Miehet perustettiin vuonna 1914 käytännön tarpeeseen: Maan johtava suomenkielinen mieskuoro Ylioppilaskunnan Laulajat oli silloin nuorten ylioppilaiden kuoro. Opintonsa päättäneet ja varttuneeseen ikään ehtineet laulajat jäivät Helsingissä mieskuorotoiminnasta sivuun.  

Alusta asti Laulu-Miesten toimintaa on kuvastanut rohkeus ja edelläkävijyys suomalaisessa mieskuorokentässä. 

– Meillä on monia täysin unohdettuja mieskuorosäveltäjiä ja haluamme nostaa heidät ja heidän tuntemattomat teoksensa esiin. Levytimme juuri Erkki Melartinin koko mieskuorotuotannon ja seuraavaksi työstämme Erik Fordellin lauluja. 

– Tavoitteenamme on tarkentaa ja monipuolistaa kuvaa suomalaisen kuorosäveltämisen laadusta ja laajuudesta. Pidämme tätä palvelustehtävänä maan kulttuurielämälle, toteaa kuoron johtaja Matti Hyökki. 

Laulu-Miehet esiintyy ahkerasti myös yksityistilaisuuksissa sekä levyttää noin joka toinen vuosi. Ajatuksena on tuoda esiin myös ei niin tunnettuja kuorolaulujen tekijöitä.  

Kuoroon ja sen ansiokkaaseen historiaan voit tutustua tarkemmin heidän verkkosivuillaan.

Lahjoita Ukraina-keräykseen

Lahjoittamalla Ukraina-keräykseen olet mukana tukemassa Ukrainasta paenneita opiskelijoita ja tutkijoita, jotka haluavat jatkaa opintojaan tai tutkimustaan Helsingin yliopistossa.