USA:n tutkimusrahoituksen ehdoilla ei ole vaikutusta tutkimuksen vapauteen Helsingin yliopistossa

Rahoitusta ei tule hakea hinnalla millä hyvänsä, kuten poistamalla tiettyjä sanoja tutkimussuunnitelmasta, sanoo Helsingin yliopiston vararehtori Anne Portaankorva.

Mediassa on nostettu esiin USA:n liittovaltion uudet linjaukset, joiden mukaan tietyt tutkimusaiheet tai tutkimussuunnitelmissa olevat sanat voivat olla este liittovaltion rahoituksen saamiselle. Erityisesti esillä ovat olleet ilmastonmuutokseen, vihreään siirtymään, moninaisuuteen, yhdenvertaisuuteen ja inkluusioon liittyvät aiheet ja käsitteet (diversity, equity, inclusion – DEI). 

Suomen perustuslaissa on turvattu tieteen ja ylimmän opetuksen vapaus. Helsingin yliopisto painottaa, että akateemisen tutkimuksen ja vapauden kulmakivinä ovat tutkijoiden itsensä valitsemat tutkimusaiheet ja laatimansa tutkimussuunnitelmat. Tiettyjen aiheiden tai sanojen kieltäminen rikkoo näitä periaatteita.  

– Helsingin yliopiston arvoja ovat totuus, sivistys, vapaus ja yhteisöllisyys. Toimimme niiden ja akateemisen vapauden periaatteiden mukaisesti. Tutkimusrahoituksen hankkiminen on tärkeä väline tieteellisen tutkimuksen toteuttamiseksi. Rahoitusta ei kuitenkaan tule hakea hinnalla millä hyvänsä, kuten poistamalla tiettyjä sanoja tutkimussuunnitelmastaan rahoittajan tai valtion suoraan tai välillisesti esittämien vaatimusten mukaisesti, sanoo Helsingin yliopiston tutkimuksesta, tohtorikoulutuksesta ja kestävyysasioista vastaava vararehtori Anne Portaankorva. 

USA:n liittovaltiolta tuleva tutkimusrahoitus on toistaiseksi jäissä 

Yhdysvaltain nykyisen hallinnon päätöksen mukaisesti USA:n liittovaltion rahoitusta, kuten tutkimusrahoitusta, ei toistaiseksi välitetä ulkomailla.  Tilanne koskee myös Helsingin yliopistoa ja sen saamaa USA:n liittovaltion tutkimusrahoitusta. 

USA:n liittovaltion rahoitusta on kanavoitu yliopistoomme amerikkalaisten yliopistojen ja muiden yhteistyökumppaneidemme kautta ennen kaikkea sellaiseen tutkimukseen, jota tehdään yhteistyössä pohjoisamerikkalaisten tutkijoiden kanssa. Yhdysvaltain presidentin asetuksilla voi olla vaikutuksia myös Fulbright-säätiön rahoituksiin. Yhdysvaltain liittovaltiolta tuleva tutkimusrahoitus on noin kaksi prosenttia Helsingin yliopiston koko tutkimusrahoituksesta.  

Korkeatasoinen ja kansainvälinen tutkimusyhteistyö edistää tieteen ja tutkimuksen kehittymistä sekä mahdollistaa suurien haasteiden ratkaisemista. Helsingin yliopisto seuraa tilannetta ja toivoo, että USA:n liittovaltion rahoituksen tilanne kevään kuluessa selkiytyy ja rahoituksen käyttö tulee mahdolliseksi. 

***

Lisätietoja: kehitysjohtaja Ritva Dammert, p. 0294 122 292, ritva.dammert@helsinki.fi