Tiedekulman Think Loungessa (2. krs) pääsee kuulemaan helmikuussa puolueiden näkemyksiä siitä, mikä on tutkimuksen, koulutuksen ja tieteen asema seuraavalla hallituskaudella. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia. Tutustu tilaisuuksiin alla, tiedot päivittyvät.
Ti 7.2. klo 16–17 Vasemmistoliiton paneelikeskustelu
Vasemmistoliitto järjestää opiskelijoiden mielenterveyteen ja toimeentuloon keskittyvän paneelikeskustelun. Keskustelussa puhutaan muun muassa inflaation ja talouskriisin vaikutuksista opiskelijoiden elämään. Alku- ja loppusanat kuullaan puolueen puheenjohtajalta Li Anderssonilta.
Paneelissa mukana:
-
Li Andersson; opetusministeri, vasemmistoliiton puheenjohtaja
-
Jenny Kasongo; sosiologian opiskelija, Suomen ylioppilaskuntien liiton hallituksen jäsen, joka vastaa sosiaalipolitiikasta
-
Miila Halonsaari; nuorisolääkäri
-
Pertti Honkanen; taloustieteilijä
Ke 8.2. klo 9–10 Jatketaan korkeakoulupolitiikan suunnanmuutosta - Keskustan tavoitteet
Aluksi tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkosen ajankohtaiskatsaus lakihankkeista. Tämän jälkeen moderoitu keskustelu Keskustan koulutus-, tiede- ja tutkimuspoliittisista tavoitteista kansanedustaja Hilkka Kempin ja Jouni Ovaskan lyhyen alustuksen pohjalta.
Tilaisuuden ohjelma:
Ministerin puheenvuoro - tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen
Keskustan tavoitteet koulutuksessa, tieteessä ja tutkimuksessa - kansanedustaja Hilkka Kemppi ja Jouni Ovaska
Keskustelu - juontajina eduskuntavaaliehdokkaat Sonja Lautamatti ja Tuomas Meriniemi
Yleisökysymyksiä
Ma 13.2. klo 12–14 Yhdessä eteenpäin – RKP:n koulutus-, tutkimus- ja innovaatiopoliittiset tavoitteet
Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz esittelee RKP:n koulutus-, tutkimus- ja innovaatiopoliittiset tavoitteet. Tämän jälkeen käydään moderoitu paneelikeskustelu yhdessä RKP:n eduskuntavaaliehdokkaiden kanssa Helsingistä ja Uudeltamaalta, jonka jälkeen yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä. Lopuksi on mahdollisuus keskustella vapaasti ehdokkaiden kanssa pienen purtavan äärellä.
Tilaisuuden ohjelma:
- Tervetuloa
- Tavoitteiden esittely
- Paneelikeskustelu
- Yleisökysymyksiä
- Vapaata keskustelua, pientä purtavaa
Ti 14.2. klo 12–14 Osaamispolku 2030: SDP:n haluaa nostaa Suomen koulutuksen kärkimaaksi
Suomi tunnetaan maailmalla koulutuksesta. SDP on linjannut, että tällä vuosikymmenellä meidän on jälleen otettava paikkamme koulutuksen kärkimaana. Suomen menestys ja globaali rooli rakentuvat koulutuksen, tutkimuksen ja uusien innovaatioiden varaan. Se on tärkeää paitsi Suomelle itselleen, myös siksi että kestävän kehityksen yhteiskuntien rakentamisen kannalta osaaminen ja sivistys on aivan keskiössä. Ne kuuluvat kaikille.
SDP:n Osaamispolku 2030 on pidemmän aikavälin visio koulutuksen ja sivistyksen kehittämiseksi Suomessa. SDP haluaa nostaa kaikkien suomalaisten osaamistasoa, parantaa koulutuksen tasa-arvoa ja rakentaa yhteiskuntaa, jossa jatkuva oppiminen on aidosti mahdollista kaikille. SDP uskoo, että kaiken päätöksenteon tulee pohjautua tutkittuun tietoon.
Tilaisuudessa alustajina ovat muun muassa liikenne- ja viestintäministeri, kansanedustaja Timo Harakka, apulaispormestari Nasima Razmyar, SDP:n koulutuspoliittisen työryhmän puheenjohtaja, dosentti Pilvi Torsti, sekä professori emeritus, kansanedustajaehdokas Jukka Kekkonen.
Keskustelemassa mukana ovat Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren, Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom, Helsingin yliopiston apulaisprofessori Venla Bernelius, opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen, jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen johtaja Kirsi Heinivirta sekä Elinkeinoelämän keskusliiton osaamisen ja innovaatioasioiden johtaja Riikka Heikinheimo.
Ke 15.2. klo 11–12 Kokoomuksen tilaisuus
Kokoomus esittelee tuoretta ohjelmaansa erityisesti korkeakoulutuksen ja tutkimuksen näkökulmasta.
Tilaisuuden ohjelma:
11.00 Tilaisuuden avaus ja Kokoomuksen koulutuspoliittiset linjaukset erityisesti korkeakoulutuksen näkökulmasta. Kansanedustaja Sari Multala
n. 11.20 Kommenttipuheenvuorot (n. 5-10 min)
- Suomen Ylioppilaskuntien liiton puheenjohtaja Lotta Leinonen
- Sivistystyönantajat Heikki Kuutti Uusitalo
- Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom
n. 11.40 Yleistä keskustelua ja kommentteja
12.00 Tilaisuuden päätös
To 16.2. klo 9–10 Vihreät: Tutkimuksella ja osaamisella kestävää kasvua
Puolue julkaisee tilaisuudessa elinkeinopoliittisen ohjelmansa ja keskustelee osaamisen, koulutuksen ja tutkimuksen merkityksestä kestävälle taloudelle ja hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudelle. Tilaisuudessa on mahdollisuus antaa myös konkreettia syötteitä vihreään tiedepolitiikkaan. Tilaisuuden puhujina ovat Atte Harjanne (Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja, parlamentaarisen TKI-työryhmän jäsen) ja Mari Holopainen (Vihreiden elinkeinopoliittisen työryhmän puheenjohtaja, eduskunnan tutkijoiden ja kansanedustajien verkoston Tutkaksen puheenjohtaja).
To 16.2. klo 16–17 Kristillisdemokraatit esittelevät koulutuspoliittisia eduskuntavaalitavoitteitaan
Keskustelun teemoja ovat muun muassa koulutuksen rahoitus yli hallituskausien, koulutuksen kestävä perustus ja riittävä tuki oppijoille. Esittelyn vetävät puolueen koulutuspoliittisen ohjelmatyön ja KD Naisten puheenjohtaja Sari Kumin sekä Helsingin piirin puheenjohtaja Markus Hekkala.
Pe 17.2. klo 14–15.30 Perussuomalaisten tilaisuus
Puolue esittää lyhyitä klippejä puheenjohtaja Riikka Purran esityksestä liittyen puolueen koulutuspoliittiseen ohjelmaan. Puhujina Nina Strandén (varhaiskasvatuksen opettaja, luokanopettajaopiskelija) ja Marleena Isomaa (Ympäristöasiantuntija, FT). He kommentoivat ja keskustelevat klipeistä samalla esitellen juuri julkaistua Pelasta suomalainen koulu -julkaisua, jossa esitetään perussuomalaisia näkökulmia peruskoulun ja ammatillisen koulutuksen korjaamiseksi. Keskustelussa aiheina ovat koulun ongelmat, inkluusio, erityisopetus, vanhempien rooli ja kasvavat oppimistason erot sekä tietenkin myös se, mitä asioille pitäisi tehdä.