Ylipainon ja kakkostyypin diabeteksen kehittymistä estävä proteiini löydetty

Tutkijat ovat löytäneet bakteerista proteiinin, joka estää ylipainon ja kakkostyypin diabeteksen kehittymisen hiirillä.

Helsingin yliopiston professori Willem de Vosin ja Leuvenin yliopiston professori Patrice Canin johtamat tutkimusryhmät ovat tutkimuksissaan onnistuneet pysäyttämään ylipainon ja kakkostyypin diabeteksen kehittymisen.

Tutkimuksissa mukana olleita hiiriä hoidettiin Akkermansia muciniphila -bakteerin kahdella eri valmisteella. 70 asteessa pastöroitu Akkermansia-bakteeri osoittautui kaksi kertaa tehokkaammaksi kuin elävä bakteeri. Mahdolliseksi syyksi tähän arvellaan bakteerin ulkokalvolla sijaitsevaa proteiinia, joka kommunikoi isäntänsä kanssa. Proteiini pysyy aktiivisena senkin jälkeen, kun sitä on kuumennettu 70 asteeseen. Pastörointi estää mahdollisesti haitallisten aineiden muodostumisen bakteerissa, mutta säilyttää proteiinin aktiivisena.

Kun tutkijat valmistivat proteiinia ja syöttivät sitä hiirille, proteiini toimi ylipainoa ja diabetesta vastaan hiirillä yhtä tehokkaasti kuin pastöroitu bakteeri. Proteiini esti myrkyllisten aineiden pääsyn verenkiertoon ja vahvisti suoliston immuunivastetta.

– Jos nämä menetelmät osoittautuvat tehokkaiksi myös ihmisillä, voitaisiin bakteerista kehittää tulevaisuudessa valmiste, joka auttaa ylipainon ja diabeteksen lisäksi myös verenkiertoelimistön sairauksien ja esimerkiksi stressiin, alkoholismiin, maksavaurioon ja syöpään liittyvien suoliston tulehdustilojen hoidossa, sanoo Helsingin yliopistossa tutkijana toimiva Noora Ottman.

Noora Ottmanin vuonna 2015 Hollannissa valmistuneessa väitöskirjassa selvitettiin mekanismeja, joiden avulla Akkermansia on vuorovaikutuksessa ihmisen suoliston kanssa.

Sekä proteiinin että Akkermansia-bakteerin käyttö sairauksissa on patentoitu ja niiden tuotantoa suuremmissa erissä kehitetään parhaillaan. Kliiniset tutkimukset ovat käynnissä Akkermansia-bakteerin tehokkuuden ja turvallisuuden tutkimiseksi ihmisillä.

Akkermansia muciniphila -bakteeri löydettiin kymmenisen vuotta sitten hollantilaisessa Wageningenin yliopistossa. Willem de Vosin ja Patrice Canin tutkimusryhmät osoittivat ensimmäisinä kyseisen bakteerin tärkeän roolin taistelussa ylipainoa ja kakkostyypin diabetesta vastaandiabetesta ja ylipainoa sekä suoliston tulehduksia vastaan.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Nature Medicine -lehdessä.

Hubert Plovier, Amandine Everard, Céline Druart, Clara Depommier, Matthias Van Hul, Lucie Geurts, Julien Chilloux, Noora Ottman, Thibaut Duparc, Laeticia Lichtenstein, Antonis Myridakis, Nathalie M Delzenne, Judith Klievink, Arnab Bhattacharjee, Kees C H van der Ark, Steven Aalvink, Laurent O Martinez, Marc-Emmanuel Dumas, Dominique Maiter, Audrey Loumaye, Michel P Hermans, Jean-Paul Thissen, Clara Belzer, Willem M de Vos & Patrice D Cani. A purified membrane protein from Akkermansia muciniphila or the pasteurized bacterium improves metabolism in obese and diabetic mice. Nature Medicine http://dx.doi.org/10.1038/nm.4236