Yli miljoonan euron rahoitus koronaviruksen ja uusien eläinperäisten virusuhkien tutkimiseen

Jane ja Aatos Erkon säätiö on myöntänyt yli mijoonan euron rahoituksen professori Olli Vapalahdelle yhdessä apulaisprofessori Tarja Sirosen tutkimusryhmän kanssa.

Professori Olli Vapalahden tutkimusryhmä on saanut 1 142 000 euron avustuksen yhdessä apulaisprofessori Tarja Sirosen tutkimusryhmän kanssa Jane ja Aatos Erkon säätiöltä.

Yli miljoonan euron rahoitus on tarkoitettu kolmivuotiseen tutkimukseen. Tutkimuksen tavoitteena on uusien työkalujen löytäminen koronaviruspandemiaa sekä uusia eläinperäisiä virusuhkia vastaan.

– Koko ihmiskunta toivoo paluuta jonkinlaiseen normaaliin arkeen, mutta tähän tarvitaan uusia ja tehokkaita välineitä tartunnan taudin hallintaan. Osana suomalaista COVID-19-tutkijayhteisöä kehitämme välineitä erityisesti viruksen muuntumisen seuraamiseen, diagnostiikkaan ja hoitoon. Pidemmällä tähtäimellä seulomme ja pyrimme tunnistamaan uusia virusuhkia, Olli Vapalahti sanoo.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan uudet infektiotaudit on yksi ihmiskunnan suurimmista uhkista tällä vuosisadalla.

Tutkimuksen tavoitteena on paitsi SARS-koronavirus-2:n, ylipäänsä uusien zoonoottisten taudinaiheuttajien ja lajisiirtymien ymmärtäminen.

– Ymmärtämällä taudinaiheuttajien kirjoa ja ominaisuuksia, joiden avulla taudinaiheuttajat tarttuvat ihmiseen, pystymme kasvattamaan valmiuksia ja varautua tuleviin uusiin uhkaaviin infektiotauteihin, Tarja Sironen kertoo.

Jane ja Aatos Erkon säätiö myöntää avustuksia korkeatasoiselle tutkimukselle, taiteelle ja kulttuurille. Vuoden ensimmäisistä avustuksista 12,1 miljoonaa euroa kohdistui lääke- ja luonnontieteisiin, 16:lle tutkimusryhmälle. Säätiö jakoi avustuksia nyt yhteensä lähes 21 miljoonaa euroa.