Verisuonien kasvattaminen rasvakudokseen voi auttaa tyypin 2 diabeteksen hoidossa

Uusien hiusverisuonien kasvattaminen rasvakudokseen voi olla hyödyksi lihavuuteen liittyvän tyypin 2 diabeteksen hoidossa, osoittaa tuore suomalaistutkimus. Tutkijat havaitsivat, että uusien verisuonten välityksellä pystytään vaikuttamaan tyypin 2 diabeteksessa esiintyvään aineenvaihdunnan häiriöön ja kudostulehdukseen. Tutkimus on julkaistu Cell Metabolism -tiedelehdessä.

Kansainvälinen diabetesliitto (www.idf.org) on julistanut tyypin 2 diabeteksen ”maailmanlaajuiseksi hätätilaksi”, johon tarvitaan nopeasti uusia hoitomuotoja. Tyypin 2 diabetesta sairastaa lähes 400 miljoonaa ihmistä, ja potilaiden määrä on koko ajan lisääntymässä. Pääasiallinen syy tähän kasvavaan ongelmaan on liikalihavuus, ja keskeinen rooli tyypin 2 diabeteksen kehittymisessä on niin sanotulla valkoisella rasvalla.

Helsingin yliopiston ja Wihurin tutkimuslaitoksen tutkijat ovat nyt osoittaneet hiirillä tehdyssä tutkimuksessa, että liikalihavuuteen liittyvän tyypin 2 diabeteksen hoidossa voi olla hyötyä kasvutekijästä, jonka avulla rasvakudokseen voidaan kasvattaa pieniä verisuonikapillaareja, hiussuonia.

– Aluksi rasvakudos pystyy varastoimaan rasvaa tehokkaasti, mutta kun varastot ovat täynnä, rasvaa alkaa kertyä myös aineenvaihdunnan kannalta tärkeisiin kudoksiin kuten maksaan ja lihaksiin. Silloin nämä kudokset menettävät kyvyn reagoida insuliiniin, joka normaalisti auttaa verensokerin siirtymisessä kudoksiin, selittää tutkija Marius Robciuc.

Tutkijat käyttivät verisuonikasvutekijä VEGF-B:tä lisäämään pienten verisuonten tiheyttä rasvakudoksessa ja havaitsivat, että tämä johti suotuisiin muutoksiin insuliinin toiminnassa liikalihavissa hiirissä. Hiirien valkoisen rasvakudoksen toiminta muuttui niin että parhaimmillaan se alkoi käyttää sokeria ja rasvoja lämmöntuotantoon, mitä normaalisti tapahtuu vain ruskeassa rasvakudoksessa. Ihmisessä ruskeaa rasvakudosta on vain vähän.  

Hiussuonien lisääntyminen rasvakudoksissa paransi liikalihavien hiirien aineenvaihduntaa, pienensi niiden rasvakudoksen määrää ja näytti estävän myös aineenvaihduntahäiriöön liittyvää tulehdustilaa kudoksissa.

– Tulokset ovat erittäin rohkaisevia ajateltaessa uusia mahdollisuuksia hoitaa liikalihavuuteen ja tyypin 2 diabetekseen liittyviä aineenvaihdunnan häiriöitä ja tulehdusta. Lisätutkimuksia kuitenkin tarvitaan, ennen kuin hoitomuotoa voidaan yrittää soveltaa potilaisiin, Robciuc toteaa.

Lisätietoja:

FT Marius Robciuc (in English)

Puh. 02 941 25525

Sähköposti: marius.robciuc@helsinki.fi



tai



LitT Riikka Kivelä

Puh. 02 941 25516

Sähköposti: riikka.kivela@helsinki.fi

 

Viite: Marius R. Robciuc, Riikka Kivelä, Ian M. Williams, Jan Freark de Boer, Theo H. van Dijk, Harri Elamaa, Feven Tigistu-Sahle, Dmitry Molotkov, Veli-Matti Leppänen, Reijo Käkelä, Lauri Eklund, David H. Wasserman, Albert K. Groen, and Kari Alitalo: 1VEGFB/VEGFR1 induced expansion of adipose vasculature counteracts obesity and related metabolic complications. Cell Metabolism (2016) http://dx.doi.org/10.1016/j.cmet.2016.03.004