Vegaaniruokavalio muokkaa merkittävästi pikkulasten aineenvaihduntaa: D- ja A-vitamiinitasot vaativat erityishuomiota

Helsingin yliopiston tutkimusryhmien yhteistyöprojekti on kansainvälisesti ensimmäinen kartoitus täysin vegaanisen ruokavalion vaikutuksista päiväkoti-ikäisten lasten aineenvaihduntaan. Vegaaniruokavaliota noudattaneilla lapsilla havaittiin sekaruokaa syöviin lapsiin verrattuna merkittävästi muuttunut aineenvaihdunta ja alhaisemmat D-vitamiinitasot. Myös lasten A-vitamiinitasoista kertovat merkkiaineet olivat alentuneet.

Tutkimuksessa havaittiin, että vegaaniruokavalio muuttaa laaja-alaisesti lapsen aineenvaihduntaa. Verinäytteistä mitattavat A- ja D-vitamiinitasoja kuvaavat merkkiaineet, kolesterolimuodot ja välttämättömien aminohappojen pitoisuudet ovat vegaanilapsilla sekaruokaa syöviin ikäverrokkeihin nähden merkittävästi alemmat. Dokosaheksaeenihappoa vegaaniruokavaliosta ei saa lainkaan.

Tutkimustulokset julkaistiin arvostetussa kansainvälisessä EMBO Molecular Medicine -lehdessä.

Vegaanisen ruokavalion suosio kasvaa jatkuvasti erityisesti nuorten keskuudessa ja perheiden valintojen kautta ruokavalio yleistyy myös pikkulapsilla. Taustalla vaikuttavat ekologiset, eettiset ja terveydelliset syyt: vegaaninen ruokavalio ei sisällä lainkaan eläinperäisiä tuotteita.  Vegaaniruokavaliota noudattaville suositellaan säännöllistä B12- ja D-vitamiini- sekä jodilisää sekä yksilöllisesti harkiten mm. kalsium-, B2-vitamiini, rauta- ja sinkkilisää.

Tutkimuksessa ei havaittu eroja B12-vitamiinin, D-vitamiinin tai jodin saannissa ruokavalioryhmien välillä. Kaikki tutkimukseen osallistuneet vegaanilapset söivätkin säännöllisesti B12-vitamiinilisää ja yhtä vaille kaikki D-vitamiini- ja jodilisää, mikä kertoo suomalaisten vegaaniperheiden perehtyneisyydestä vegaaniruokavalion aiemmin tunnettuihin ravitsemuksellisiin vaatimuksiin.

Nykyiset lasten vegaaniruokavaliota koskevat ravitsemussuositukset perustuvat kuitenkin aikuistutkimuksiin, ja aiempaa tutkimustietoa lasten vegaaniruokavalion aineenvaihdunnallisista vaikutuksista ei ole.

Juuri julkaistussa tutkimusartikkelissaan lääketieteen lisensiaatti Topi Hovinen ja yliopistonlehtori Liisa Korkalo ja monialainen työryhmä akatemiaprofessori Anu Suomalainen-Wartiovaaran ja ravitsemustieteen dosentti Maijaliisa Erkkolan johdolla tutki 40:n terveen helsinkiläisen lapsen ravinnonsaantia ja aineenvaihduntaa laaja-alaisesti. Lapset seurasivat päiväkodeissaan vegaani-, kala/kasvis- tai sekaruokavaliota perheen valinnan mukaan. Heidän ravinnonsaantinsa, aineenvaihduntansa ja mikroravintoainetasonsa tutkittiin laaja-alaisesti.

Täysin vegaanista ruokavaliota noudattaneilla lapsilla havaittiin sekaruokaa syöviin lapsiin verrattuna merkittävästi alhaisemmat D-vitamiinitasot siitä huolimatta, että lapset söivät D-vitamiinilisää ja näytteet otettiin kesän lopulla. Yllättäen myös A-vitamiinitasoja kuvaavat merkkiaineet olivat alentuneet. Kolesterolimuodot, välttämättömien aminohappojen ja näköjärjestelmän kehitykselle keskeisen DHA-rasvahapon tasot, veressä olivat alhaiset ja folaattitasot vegaanilapsilla huomattavan korkeat.

Uudet löydökset motivoivat tutkijoiden mukaan laajoja jatkotutkimuksia vegaanidieetin terveysvaikutuksista pikkulapsilla.

– Tutkimuksemme osoittaa, että tiukkojen ruokavalioiden terveysvaikutuksia pikkulapsilla ei voi ennustaa aikuistutkimusten perusteella. D-vitamiiniin lisäksi myös vegaanilasten A-vitamiinitasoihin sekä monipuoliseen proteiininsaantiin tulee kiinnittää huomiota, kertoo Topi Hovinen.

– Vegaaniperheiden osallistumisaktiivisuus tutkimukseen oli suurta. Tämä on tärkeää, koska ilman perheiden vapaaehtoista panosta tällaista tutkimusta on mahdotonta tehdä, korostaa Liisa Korkalo.

 

Alkuperäisartikkeli: Topi Hovinen, Liisa Korkalo, Riitta Freese, Essi Skaffari, Pirjo Isohanni, Mikko Niemi, Jaakko Nevalainen, Helena Gylling, Nicola Zamboni, Maijaliisa Erkkola, Anu Suomalainen. Vegan diet in young children remodels metabolism and challenges the statuses of essential nutrients. EMBO Molecular Medicine (2021) e13492. DOI: doi.org/10.15252/emmm.202013492

Tutustu biolääketieteen tutkimusohjelmaan ohjelman verkkosivuilla.

Uutista on päivitetty 4.2.2021. Uutiseen on lisätty tieto, että tutkimuksessa ei havaittu eroja B12-vitamiinin, D-vitamiinin tai jodin saannissa ruokavalioryhmien välillä.