Uudet antibiootit voivat pelastaa miljoonia infektioilta

Jos antibiootteja ei kehitetä, vuonna 2050 10 miljoonaa ihmistä kuolee infektioihin vuosittain, sanoo farmaseuttisen biologian professori Päivi Tammela.

Mitä tutkit? 

Tutkimukseni tavoitteena on etsiä uusia mikrobilääkkeitä erityisesti luonnosta peräisin olevista materiaaleista tai luonnonaineiden pohjalta kehitetyistä johdannaisista.

Minä ja kollegani keskitymme erityisesti uusien, tehokkaampien työkalujen ja menetelmien kehittämiseen mikrobilääkekehityksen edistämiseksi. Tutkimme myös bakteereissa olevia uusia vaikutuskohteita, joihin voisimme lääkkeillä vaikuttaa.

Mi­hin ja mi­ten oman tut­ki­muk­se­si aihe vai­kut­taa?

Bakteerien kyky vastustaa olemassa olevia antibiootteja lisääntyy kiihtyvällä tahdilla. Moniresistenttien, eli monia hoitoja vastustavien, bakteerien aiheuttamat infektiot ovat arkipäivää terveydenhuollossamme jo nyt. Kun resistenssi leviää infektioita aiheuttavissa bakteereissa, hoito vaikeutuu ja pitkittyy.

Jos emme reagoi välittömästi, tulevaisuudessa infektiotilanne tulee olemaan ennusteiden mukaan katastrofaalinen. Jos pahimmat arviot toteutuvat, vuonna 2050 resistenttien bakteerien aiheuttamiin infektioihin kuolee 10 miljoonaa ihmistä vuodessa.

Toivoa tulevaisuuteen voivat luoda esimerkiksi mikrobilääkkeiden nykyistä harkitumpi käyttö ja uusien mikrobilääkkeiden kehittämiseen panostaminen.

Mikä alallasi inspiroi sinua erityisesti juuri nyt?

Bakteerien hämmästyttävät ominaisuudet. Huolimatta siitä, että ne ovat yksisoluisia ja periaatteessa yksinkertaisia organismeja, ne ovat vertaansa vailla muuntautumis- ja sopeutumiskykynsä takia ja kykenevät jopa kommunikoimaan.

 

Päivi Tammela on farmaseuttisen biologian professori farmasian tiedekunnassa.

Katso Päivi Tammelan uuden professorin tervetuliaisluento 4.12.2019.

Tutustu muihin uusiin professoreihin.