Tiedekulman Terveys nyt -tapahtumasarjassa tutkittua tietoa aivoista, geeneistä ja naisten terveydestä

Miten geenit ja sukupuoli vaikuttavat terveyteen? Entä mitä meidän tulisi ymmärtää aivoista? Ja mitä kaikkien pitäisi tietää vaihdevuosista? Tervetuloa Helsingin yliopiston Tiedekulmaan kuulemaan, mitä tuorein tutkimus kertoo terveydestä. Terveys nyt -tapahtumasarja järjestetään 9.–23.4.2024.

Tiedekulman Terveys nyt -tapahtumasarjassa kuullaan tutkittua tietoa ajankohtaisesta terveyden ja lääketieteen tutkimuksesta. Sarjassa perehdytään kolmessa eri tapahtumassa uusimpaan tietoon aivojen toiminnasta, naisten terveydestä sekä geenien vaikutuksesta terveyteen. Sarjan päättää suosittu koko perheen työpajatapahtuma Päiväni lääkärinä.

Tapahtumissa ovat äänessä terveyden huippuasiantuntijat Helsingin yliopistosta ja muualta. Tervetuloa kuulemaan ja kokemaan, mitä viimeisin tutkimus kertoo terveydestä! 

Naisten terveyden ilta 9.4. klo 17–19: tutkittua tietoa synnyttämisestä ja vaihdevuosista

Miksi synnyttäminen on Suomessa maailman turvallisinta? Entä mitä kaikkien pitäisi tietää vaihdevuosista? Sukupuoli vaikuttaa terveyteen ja sairauksien hoitoon monin tavoin. Mitä tuhansien suomalaisten naisten terveystutkimuksesta paljastui? 

Tule Tiedekulmaan tiistaina 9.4. klo 17–19 kuulemaan tuoreinta tutkittua tietoa naisten terveydestä. Ilta koostuu kolmesta erillisestä haastattelusta, jotka juontaa Satu Sirkiä.

Illan ohjelma:

Miten sukupuoli vaikuttaa terveyteen? Akatemiatutkija Taru Tukiainen (Helsingin yliopisto) ja kliininen opettaja, erikoislääkäri Kaisu Luiro-Helve (Helsingin yliopisto ja HUS Helsingin yliopistollinen sairaala)

Millaista on synnyttäminen Suomessa? Kätilö, tutkija Mikko Tarvonen (HUS Helsingin yliopistollinen sairaala) 

Mitä kaikkien pitäisi tietää vaihdevuosista? Dosentti, osastonylilääkäri Hanna Savolainen-Peltonen (Helsingin yliopisto ja HUS Helsingin yliopistollinen sairaala)

Lisätietoja tapahtumasta, striimi ja tallenne. 

Mitä geenit kertovat terveydestä? 11.4. klo 17–18.30

Sama lääke tai ruokavalio ei sovi kaikille. Miten vauhdilla karttuva geenitieto auttaa räätälöimään sairauksien ennaltaehkäisyä ja hoitoa? Moni on tehnyt DNA-testin tai luovuttanut näytteensä biopankkiin. Miten geenitietoa voidaan hyödyntää terveydenhoidossa? 

Tervetuloa Tiedekulmaan torstaina 11.4. klo 17–18.30 kuulemaan, miltä tulevaisuuden yksilöllisempi hoito näyttää.

Geenien vaikutuksesta terveyteen keskustelevat vanhempi tutkija Nina Mars, farmakogenetiikan professori Mikko Niemi ja yliopistonlehtori Tiina Jääskeläinen Helsingin yliopistosta. Tapahtuman juontaa Rosa Kettumäki

Lisätietoja tapahtumasta, striimi ja tallenne.

Ymmärrä aivojasi 17.4. klo 17–19

Miksi muisti pätkii ja kuinka aivoja voi huoltaa? Miksi näemme aaveita ja uskomme salaliittoihin? Miksi aikuiset eivät opi vieraita kieliä yhtä vaivattomasti kuin lapset? 

Helsingin yliopiston tutkijat auttavat sinua ymmärtämään aivojasi Tiedekulmassa keskiviikkona 17.4. klo 17–19. Ilta koostuu kolmesta haastattelusta, jotka juontaa Jari Hanska.

Illan ohjelma:

Miten muisti toimii ja miten sitä voi huoltaa? Vanhempi yliopistonlehtori Sanna Koskinen 

Mitä tiedämme kielten oppimisesta? Kognitiotieteen professori Riikka Möttönen 

Miksi aivot uskovat outoihin juttuihin? Yliopistotutkija Jukka Häkkinen

Lisätietoja tapahtumasta, striimi ja tallenne.

Päiväni lääkärinä -työpajatapahtuma 23.4. klo 16–19

Tutustu lääkärin työhön, kokeile kemistintaitojasi, kurkista aivojen sisälle tai tuo pehmolelusi terveystarkastukseen!

Tiedekulman koko perheen työpajatapahtumassa tiistaina 23.4. klo 16–19 pääset tutustumaan hyttysiin ja punkkeihin mikroskoopin avulla, askartelemaan DNA-rannekorun ja kokeilemaan tutkijoiden ja tiedekasvattajien kanssa, miten tiedettä tehdään käytännössä. 

Kokeilupisteet ovat avoinna Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4, Helsinki) koko tapahtuman ajan 23.4. klo 16–19. Katso tarkemmat tiedot työpajojen sisällöstä tapahtuman sivuilta. 

Tiedekulma tuottaa tapahtuman yhteistyössä Helsingin yliopiston tiedekasvatusverkoston kanssa.

Terveys nyt -sarjan tapahtumat ovat kaikille avoimia, ja niitä voi seurata sekä Tiedekulmassa paikan päällä (Yliopistonkatu 4, Helsinki) että striimin välityksellä Tiedekulman verkkosivuilla.  Kaikista tapahtumista työpajatapahtumaa lukuun ottamatta julkaistaan jälkikäteen videotallenteet Tiedekulman Youtube-kanavalla ja podcastit yleisimmissä podcast-sovelluksissa. 

Tutustu myös Aivokorjaamo-näyttelyyn

Aivokorjaamo-tutkimusryhmä (BRAINREPAIR) tutkii uusia tapoja korjata hermorappeumaa ja aivojen vaurioita. Sen tavoitteena on löytää uusia tapoja mitata sairauden etenemistä ja kohteita lääkeaineille, jotta aivohalvaukseen ja Parkinsonin tautiin voidaan kehittää parempia hoitoja.

Tiedekulmassa esillä olevat tutkimuksen visualisoinnit tarjoavat kurkistuksen ryhmän tutkimukseen ja aivojen toimintaan. Tule tutustumaan!

Lue lisää näyttelystä Tiedekulman sivuilta.