Suurperhe voi suojata lemmikkikoiraa allergioilta

Lemmikkikoiran läsnäolon tiedetään varjelevan lapsia allergioilta, mutta suojelu voi toimia toisinkin päin. Kaupunkiympäristö vaikuttaa olevan sekä ihmisille että koirille allergian riskitekijä.

Suomalaistutkimus osoittaa lähes kuuden tuhannen koiran aineistoon perustuen, että rodusta riippumatta lemmikkikoirat ovat kaupungeissa selvästi allergisempia kuin maaseudulla. Ihmisillä kaupunkilaiselämän on jo pitkään tiedetty johtavan allergioiden yleistymiseen, mutta koirien osalta tutkimus on ensimmäinen laaja kuvaus aiheesta.

– Erityisesti yllätyimme siitä, että koirilla ja niiden omistajilla vaikuttaa olevan allergiaa yhtäaikaisesti. Tämä kertonee siitä, että kaupunkiympäristö on yleisemmin nisäkkäillä allergian riskitekijä, kertoo tutkijatohtori Jenni Lehtimäki Helsingin yliopistosta.

Lemmikkikoiran on jo aiemmin todettu suojaavan lapsia allergioilta.

– Tutkimuksemme osoittaa lisäksi, että suuri lapsiluku voi suojata myös koiraa. Sen vuoksi allergialta suojaava vaikutus näyttää olevan kaksisuuntainen, Jenni Lehtimäki tarkentaa.

Monet elämäntapatekijät, kuten asuminen omakotitalossa, koiran pitäminen ulkona ja altistuminen maatilan eläimille suojasivat lisäksi koiria allergisilta sairauksilta.

Tutkijat ovat yhä kiinnostuneempia hyödyntämään lemmikkikoiria elintasosairauksien, kuten syöpien, allergioiden ja diabeteksen, tutkimuksessa.

– Koirat kärsivät samanlaisista sairauksista kuin ihmisetkin. Ihmisten elintasosairauksia vastaavat sairaudet ovat viime vuosina huolestuttavasti yleistyneet eläinlääkärin vastaanotolla, kertoo professori Hannes Lohi.

Tutkimus tehtiin usean Helsingin yliopiston tiedekunnan yhteistyönä. Siinä hyödynnettiin koirien biopankkia ja siihen liittyvää koiraharrastajaverkostoa laajan aineiston keräämiseksi. Jatkotutkimuksissa kartoitetaan lisää riskitekijöitä. Suunnitteilla on myös uusia hoitokokeiluja yhdessä lääketeollisuuden kanssa.

 

Hakanen E, Lehtimäki J, Salmela E, Tiira K, Anturaniemi J, Hielm-Björkman A, Ruokolainen L and Lohi H. Urban environment predisposes dogs and their owners to allergic symptoms. Sci Rep, 2018. DOI: 10.1038/s41598-018-19953-3