Suuret antioksidanttiannokset vaaraksi hermoston kantasoluille?

Kantasolut ovat erityisen herkkiä hapen yhdisteille ja antioksidanteille, osoittaa Helsingin yliopistossa tehty tuore tutkimus.

Mitokondriot ovat solun energialaitoksia, jotka käyttävät happea toimintaansa. Samalla sivutuotteena syntyy reaktiivisia hapen muotoja, happiradikaaleja.

Liiallinen happiradikaalien määrä voi vaurioittaa soluja, mutta pieninä määrinä ne ovat kuitenkin tärkeitä solunsisäisiä viestijäaineitaHappiradikaalien yksi merkittävä tehtävä on säädellä kantasolujen toimintaa

Happiradikaalien aiheuttamia vaurioita vastaan yritetään taistella antioksidantti-ravintolisillä, ja niiden tehoa on pyritty lisäämään kehittämällä antioksidantteja, jotka kertyvät mitokondrioihin.

Akatemiatutkija Riikka Martikaisen johdolla tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että pieni happiradikaalilisä ei suoranaisesti vaurioita soluja, mutta se voi sekoittaa kantasolujen solunsisäisen viestinnän ja vähentää niiden kantasoluominaisuuksia.Näitä ominaisuuksia antioksidantit parantavat.

Tutkijat havaitsivat kuitenkin yllättäen, että mitokondrioihin kertyvällä antioksidantilla on annoksesta riippuen myrkyllisiä vaikutuksia erityisesti hermoston kantasolujen toimintaan.

– Antioksidanttien käyttö ravintolisänä on hyvin yleistä, mutta niiden vaikutuksista kantasoluihin tiedetään vähän. Nyt julkaistun tutkimuksen perusteella suuret antioksidanttiannokset voivat olla haitallisia hermoston kantasoluille, Martikainen sanoo.

– Mitokondrioihin kertyvien antioksidanttien vaikutuksista hermoston kantasolujen toimintaan tulisikin käynnistää lisätutkimuksia.

Tutkimus on julkaistu Cell Reports -lehdessä 28.5.2015. Martikainen työskentelee professori Anu Wartiovaaran tutkimusryhmässä.