Suolistobakteerikanta yhteydessä lapsen terveyteen

Katri Korpela tarkastelee tuoreessa väitöstutkimuksessaan lasten suoliston mikrobitasapainon kehittymistä ja yhteyksiä terveydentilaan. Antibioottien vaikutus bakteerikantaan näyttäisi lisäävän lasten ylipainoriskiä.

Katri Korpelan tutkimuksessa selvitettiin lapsen suolistossa elävän bakteeriston ja painoindeksin kehittymisen yhteyksiä.

Hän tutki suomalaisten ja hollantilaisten lasten ulostenäytteiden bakteeristoa DNA:han perustuvilla sekvensointi- ja mikrosirumenetelmillä. Tulokset osoittivat, että ainakin osa imetyksen immuunipuolustusta tukevista ja ylipainolta suojaavista hyödyistä saadaan bakteeriston kautta.

Pitkäkestoinen imetys oli yhteydessä bakteeriston hitaaseen kehittymiseen, normaaliin painoindeksiin ja vähäiseen antibioottien käyttöön päiväkoti-ikäisillä lapsilla, jos bakteeristoa ei häiritty antibiooteilla imetyksen aikana.

Sen sijaan bakteeriston nopea kehitys kohti aikuismaista koostumusta oli yhteydessä lapsen nopeaan kasvuun vauvaiässä ja kohonneeseen painoindeksiin päiväkoti-iässä. Tässä antibioottien käyttö oli keskeinen bakteeristoa muokkaava tekijä. Myös äidin stressi raskauden aikana näytti häiritsevän vauvan bakteeriston normaalia kehitystä ensimmäisten elinkuukausien aikana.

– Äidin hyvinvointi raskauden aikana, imetys lapsen ensimmäisen elinvuoden ajan, tarpeettomien antibioottikuurien välttäminen ja mahdollisesti maitohappobakteerien käyttö tukevat lapsen suolistobakteeriston luonnollista kehitystä, Korpela sanoo.

Hänen tutkimustulostensa perusteella Lactobacillus rhamnosus GG -maitohappobakteerin antaminen päiväkotihoidossa oleville lapsille näyttää estävän joitain penisilliini-tyyppisten antibioottien aiheuttamia muutoksia bakteeristossa. Sen sijaan makrolidi-antibioottien aiheuttamaa bifidobakteerien vähenemistä maitohappobakteerin antaminen ei ehkäissyt.

Pitkäaikainen päivittäinen maitohappobakteerilisä vähensi kuitenkin lasten antibioottien käyttöä.

 

Katri Korpela väittelee 17.6.2016 kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Intestinal microbiota development in childhood: Implications for health and disease". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Haartmaninkatu 3, luentosali 1.

Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa: https://helda.helsinki.fi/handle/10138/162735.

Väittelijän yhteystiedot: Katri Korpela, katri.korpela@helsinki.fi