Helsingin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin sinkki-imeskelytablettien vaikutusta flunssaan Helsingin kaupungin työntekijöillä. Koehenkilöt saivat kotiinsa pakkauksen, jossa oli sinkkitabletteja tai lumetabletteja, jotta viive flunssan alkamisen ja hoidon aloituksen välillä olisi mahdollisimman lyhyt. Koehenkilöitä ohjeistettiin ensimmäisten flunssaoireiden ilmaannuttua imeskelemään kuusi tablettia päivässä mahdollisimman hitaasti viiden päivän ajan. Sinkkiryhmässä päivittäinen sinkin annos oli 78 milligrammaa.
Tutkimuksen aikana 88 koehenkilöä sairastui flunssaan. Viisipäiväisen hoidon aikana toipumisessa ei ollut eroa sinkkiryhmän ja vertailuryhmän välillä.
Sinkki-imeskelytablettien yksi haitta on maku. Osa ihmisistä kokee sinkkitablettien maun niin epämukavana, etteivät he voi käyttää niitä. Helsingin yliopiston tutkimuksessa 37 prosenttia sinkkiryhmän koehenkilöistä ei kokenut minkäänlaisia haittavaikutuksia sinkkitableteista. Imeskelytablettien käytön määrällä ei ollut eroa ryhmien välillä, joten maku ei vähentänyt keskimääräistä käyttöä.
Ainakin kahdeksassa aiemmassa tutkimuksessa sinkki-imeskelytabletit ovat lyhentäneet flunssan kestoa, mutta monissa muissa tutkimuksissa sinkki on ollut tehoton. Tulosten ristiriitaisuus voi selittyä sinkkitablettien eroilla. Nyt tehdyssä tutkimuksessa käytettiin suomalaisissa apteekeissa myytäviä 13 milligramman sinkkiasetaattitabletteja, joista sinkin on todettu liukenevan hyvin.
– Emme voineet osoittaa sinkki-imeskelytabletteja tehokkaaksi, mutta tutkimuksemme ei myöskään kumoa kahdeksan aikaisemman tutkimuksen havaitsemaa hyötyä, dosentti Harri Hemilä sanoo.
Lisätietoja:
Dosentti Harri Hemilä, Helsingin yliopisto
Puh. 041 532 9987
Sähköposti: harri.hemila@helsinki.fi
Viite: Harri Hemilä, Jari Haukka, Marianne Alho, Jussi Vahtera, ja Mika Kivimäki. Zinc acetate lozenges for the treatment of the common cold: a randomized controlled trial. BMJ Open 2020. https://bmjopen.bmj.com/content/10/1/e031662.full