Runsaiden kuukautisten hoitoon käytetään nykyään yleisesti hormonikierukkaa tai kohdun limakalvon tuhoamista eli endometriumablaatiota. Näiden hoitojen ansiosta kohdunpoistot ovat monessa maassa vähentyneet huomattavasti. Hoitojen mahdollisesta vaikutuksesta myöhempään syöpäriskiin ei kuitenkaan vielä tiedetä paljon; ei myöskään tunneta tekijöitä, jotka lisäävät riskiä joutua kohdunpoistoon endometriumablaatiosta huolimatta.
LL Tuuli Soini selvitti väitöstyössään runsaiden kuukautisten vuoksi hormonikierukkaa käyttäneiden tai endometriumablaatiolla hoidettujen suomalaisten naisten myöhempää syöpäriskiä. Lisäksi hän arvioi, mitkä tekijät ennustavat endometriumablaation jälkeistä kohdunpoistoa.
Tutkimus perustui kansallisiin rekistereihin. Aineistossa oli 93 843 naista, jotka olivat 30 – 49-vuotiaina käyttäneet hormonikierukkaa sekä 5 484 naista, jotka oli hoidettu endometriumablaatiolla runsaiden kuukautisten takia.
Hormonikierukkaa käyttäneillä naisilla oli lisääntynyt riski sairastua rintasyöpään, mutta pienentynyt riski kohdunrungon- ja munasarjasyöpään.
– Tämä tarkoittaa 2-4 ylimääräistä rintasyöpää 1 000 hormonikierukan käyttäjän joukossa 10 vuoden seuranta-aikana ja 3-6 ehkäistyä kohdunrungon syöpää ja 3-6 ehkäistyä munasarjasyöpää 10 000 hormonikierukan käyttäjän joukossa 10 vuoden seurannassa, Soini havainnollistaa.
Endometriumablaatiolla hoidetuilla naisilla riski kohdunrungon- tai rintasyöpään oli vastaava kuin samanikäisellä muulla väestöllä.
Yli 80 prosenttia endometriumablaatiolla hoidetuista ei tarvinnut myöhempää kohdunpoistoa. Kohdunpoistoa ennakoivia riskitekijöitä olivat kohdun myoomat, nuori ikä, aiemmat keisarileikkaukset tai sterilisaatio.
– Runsaat kuukautiset on yleinen ongelma, joka vaikuttaa haitallisesti jopa joka kolmannen naisen elämänlaatuun. Sekä hormonikierukka että endometriumablaatio ovat tehokkaita menetelmiä runsaiden kuukautisten hoidossa, mutta riskien ja hyötyjen punnitseminen potilaskohtaisesti on tärkeää ennen hoitopäätöstä, Soini toteaa.
LL Tuuli Soini väittelee 29.9.2017 kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Cancer risk among women treated with levonorgestrel-releasing intrauterine system or endometrial ablation for heavy menstrual bleeding". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Naistenklinikka, Seth Wichmann -sali, Haartmaninkatu 2. Vastaväittäjänä on professori Ulla Puistola, Oulun yliopisto, ja kustoksena on professori Juha Tapanainen. Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa https://helda.helsinki.fi/handle/10138/215226
Väittelijän yhteystiedot: