Apollonia-palkinto luovutettiin Hammaslääkäripäivien avajaisissa 22.11.2018.
Professori Timo Sorsa on tehnyt kansainvälisesti tunnustettua translationaalista hammaslääketieteellistä tutkimusta 1980-luvulta lähtien. Hän aloitti tutkijanuransa molekyylibiologisen tutkimuksen parissa Helsingin yliopiston lääketieteellisen kemian laitoksella jo opiskeluaikoinaan. Kiinnostuksen kohteena oli jo tuolloin parodontologian ja hampaiden kiinnityskudossairauden syntyyn vaikuttavat tekijät.
Väitöskirjassaan Sorsa osoitti MMP-8-entsyymin eli ”kudostuhoentsyymin” yhteyden iensairauksiin ja tutki entsyymin aktivoimista. MMP-8-entsyymi toimii nykyään kansantautina pidetyn parodontiitin merkkiaineena.
Vuosien aikana perustutkimuksesta käynnistynyt tutkimustyö on kasvanut käytännön kliinisiksi sovelluksiksi.
– Merkittävin saavutukseni on ollut koko se tutkimustyö, jolla on kehitetty keino mitata MMP-8-pitoisuus suusta ja joka on lopulta johtanut maailman ensimmäisen MMP-8-tuolinvierustestin kehittämiseen, Sorsa sanoo.
Tutkimusryhmä on myös kehittänyt matala-annoksisen doksisykliinin käyttöä vaikea-asteisen parodontiitin hoidossa. Kaikkiaan tutkimuslinja on poikinut satoja julkaisuja, kymmeniä väitöskirjoja ja useita patentteja. Ryhmä on myös selvittänyt MMP:n aktivaatiokaskadien roolia infektioissa, inflammaatioissa sekä syövissä.
Sorsa tekee laajaa kansainvälistä yhteistyötä hammaslääketieteen ja lääketieteen tutkijoiden kanssa. Hän toimii vierailevana professorina Karoliinisessa Instituutissa Ruotsissa, Yhdysvalloissa ja Chilessä. Hänelle on myönnetty lukuisia merkittäviä tieteellisiä tunnustuksia ja apurahoja. Hänet on myös palkittu mm. Jens Warhaug -palkinnolla parodontologisesta tutkimuksesta 2010 ja pohjoismaisella Bensow–Äyräpää-palkinnolla translationaalisesta tutkimuksesta 2012.
Ensimmäinen Apollonia-palkinto jaettiin vuonna 1997. Nyt jaettava palkinto on järjestyksessään 12. Apollonia-palkinto. Palkinto on arvoltaan 10 000 euroa.