Professori Timo Otonkoskelle vuoden 2018 Matti Äyräpään palkinto

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on myöntänyt vuoden 2018 Matti Äyräpään palkinnon professori Timo Otonkoskelle. Otonkoski on Helsingin yliopiston lääketieteellisen kantasolututkimuksen professori.

Professori Timo Otonkoski on Suomen arvostetuimpia kantasolututkijoita. Hän on jo yli neljännesvuosisadan ajan tutkinut haiman beetasolujen toimintahäiriöitä, jotka voivat johtaa muun muassa tyypin 1 diabeteksen kehittymiseen. Tutkimuksen painopiste on jo pitkään ollut monikykyisissä kantasoluissa ja niiden käyttömahdollisuuksissa erilaisten sairauksen hoidossa.

Erityisesti Otonkosken tutkimus on kohdistunut siihen, miten monikykyisiä kantasoluja voitaisiin erilaistaa insuliinia tuottaviksi haiman saarekesoluiksi. Otonkosken tutkimusryhmä hyödyntää kantasoluteknologian ja genomin muokkauksen edistyneimpiä mahdollisuuksia ja biolääketieteen uusimpia menetelmiä, ja siten hän on avannut uusia lähestymistapoja lääketieteelliseen tutkimukseen, todetaan palkinnon perusteluissa.

– Otonkoski on tehnyt translationaalista tutkimusta, joka hienolla tavalla vie perustutkimuksessa tehtyjä edistysaskeleita kliinisen tutkimuksen puolelle. Lääketieteen kehittymiselle on tärkeää perustutkimuksen saavutusten ja kliinisestä kokemuksesta kumpuavan osaamisen yhdistäminen potilaiden parhaaksi. Tässä työssä Timo Otonkoski on onnistunut erinomaisesti, sanoo palkinnon myöntäneen valiokunnan puheenjohtaja professori Markku Savolainen.

Palkinto luovutetaan Otonkoskelle Helsingin Lääkäri 2018 -tapahtuman avajaisissa 10.1.2018. Hän pitää avajaisissa myös Matti Äyräpää -luennon.

Matti Äyräpää -palkinnon saajan valitsee valiokunta, jonka puheenjohtajana toimii Duodecim-seuran hallituksen puheenjohtaja ja johon lisäksi kuuluu Duodecimin, Finska Läkaresällskapetin ja Suomen jokaisen lääketieteellisen tiedekunnan nimeämät edustajat. Palkinnon saajan luento julkaistaan Aikakauskirja Duodecimissa.