Kannabiksen laillistamista ajavat sen käyttäjät, populistipoliitikot ja markkinavoimat. Justin Trudeau laillisti vaalilupauksensa mukaisesti kannabiksen Kanadassa. Saksassa ja Tanskassa poliitikot ajoivat kannabiksen lääkkeeksi lääkärikunnan vastustuksesta välittämättä.
Näin kävi myös aiemmin vahvojen opioidien kohdalla Yhdysvalloissa, katastrofaalisin seurauksin: noin 45 ihmistä kuolee päivittäin alun perin lääkkeeksi määrättyjen opioidien yliannostukseen.
MYÖS KANNABIKSELLA TUHOISIA SEURAUKSIA
Kannabiksen tuomista korvaavaksi aineeksi perustellaan muun muassa opioidihaittojen torjunnalla. Kannabista pidetään vähemmän vaarallisena kuin hengitystä lamaavia opioideja. Uudessa-Seelannissa on kuitenkin vastikään havahduttu kriisiin: synteettinen kannabis on tappanut vuodessa 45 ihmistä, kun vastaavia kuolemia oli edeltävien viiden vuoden aikana kaksi. Ratkaisuna poliitikot pitävät kannabiksen laillistamista.
Yhdysvalloissa lääkkeenä määrättyjen opioidien runsas käyttö johti entistä vahvempien synteettisten opioidien levitykseen — ja kuolemiin. Opioidikriisin tapaan synteettinen kannabis tuhoaa yhden sukupolven yhteisöissä, joissa isovanhemmat joutuvat ottamaan lapsenlapsistaan vastuun.
Laillisen kannabiksen markkinoiden on arvioitu kasvavan noin 150 miljardiin dollariin vuoteen 2025 mennessä. Coloradon osavaltion verotulot ovat kasvaneet merkittävästi aineen laillistamisen jälkeen. Kanadalaisfarmareiden toimeentulon uskotaan pelastuvan kannabiksella. Myös Israel ja Libanon luottavat kannabisteollisuuden tuomaan mirhaan.
LÄÄKKEEKSI OHITUSKAISTAA MYÖTEN?
Kannabiksen kasvatus vaatii runsaasti energiaa ja vettä. Vuonna 2012 pelkästään laillisen kannabiksen kasvatuksen arvioitiin kuluttavan Yhdysvalloissa prosentin kansallisesta energiantarpeesta ja maksavan noin kuusi miljardia dollaria vuodessa. Yhden kannabissavukkeen tuottaminen aiheuttaa 1,5 kilon hiilidioksidipäästön. Tämä on ristiriidassa ilmastonmuutoksen jarruttamisen kanssa.
Kannabiksen käytön lisääminen saattaa tuoda poliitikoille ääniä ja teollisuudelle voittoja. Maksajiksi joutuvat hauraimmat yksilöt ja yhteisöt, veronmaksajat ja ympäristö. Voiko näin ollen hyväksyä sen, että kannabis huristaa lääkkeeksi ohituskaistaa ilman muilta lääkkeiltä edellytettävää tutkimusta?
Kirjoittajan aiheeseen liittyvät sidonnaisuudet: konsultointipalkkiot Orion Pharmalta ja Pierre Fabrelta.
Kolumni on ilmestynyt Yliopisto-lehdessä Y/09/18.
Coloradon osavaltion nimi on korjattu ja kirjoittajan sidonnaisuudet lisätty tekstin yhteyteen 10.12.2018 kl 13.45.