Pahoinpitelyn tai kaatumisen jälkeen ei pidä pihistellä röntgenkuvien otossa, hammaslääkäri tulkitsee väitöstutkimuksensa tuloksia

Alaleukamurtuma voi tarkoittaa, että potilaan ylä- ja alaleuka joudutaan kiskottamaan yhteen viikoiksi. Hoitotulos on parempi, jos diagnoosi tehdään viipymättä ja potilas pystytään leikkaamaan päiväsaikaan.

Juttu on julkaistu Yliopisto-lehdessä 6/2024. 

Hammaslääkäri Marko Oksa seurasi opiskellessaan Töölön tapaturma-asemalla usein alaleukamurtumien hoitoa. 

Kun alaleuka, kasvojen ainoa liikkuva luu, murtuu, tarvitaan kirurgia. Leikkauksia tehdään yksin HUS-alueella satakunta vuosittain. Joskus potilaan alaleuka joudutaan kiskottamaan viikoiksi kiinni yläleukaan.

— Komplikaatiot ovat myös todella yleisiä, ja 17 prosenttia potilaista saa infektion leikkauksen jälkeen. Halusin tutkia, miten hoito- ja lääkintäkäytännöt vaikuttavat niiden esiintymiseen. 

Oksa selvitti väitöskirjassaan muun muassa sitä, miten leikkauksen jälkeinen antibioottikuuri ja sen kesto vaikuttavat infektioiden esiintymiseen.

— On näyttöä, että antibioottikuuri kannattaa, mutta lyhyt kuuri vähentää infektioita yhtä hyvin kuin pitkä.

Leuka kannattaa leikata päivällä

Valmiiksi tulehtuneiden murtumien leikkauksissa jopa kolmannes potilaista kärsii komplikaatioista. Syynä tulehdukseen on murtumien liian myöhäinen diagnosointi ja hoitoon hakeutuminen.

— Röntgenkuva pitäisi ottaa pahoinpitely- ja kaatumistapauksissa herkästi, Oksa sanoo.

Yksi kiinnostava löydös koskee haavojen repsahtamisia. Lähes joka kymmenes haava aukeaa, ja Oksaa kiinnosti, mitä asialle voisi tehdä. Tupakointi on yksi riskitekijä, mutta repsahtamiseen vaikuttaa myös leikkauksen ajankohta.

— Yöllä kirurgeilla on pitkä päivystysvuoro takana, eikä kokenutta tukea ole aina saatavilla. Jos leikkaussaleissa vain on tilaa, leuka kannattaisi leikata päivällä, Oksa arvioi.

Oksa ei ole itse suorittanut yhtään alaleukaleikkausta, vielä. Nyt hammaslääkäriä kiinnostaa erikoistuminen suu- ja leukakirurgiaan ja hoidon tutkiminen edelleen.

— Nämä ovat tällaisia soppaohjeita kirurgeille, Oksa tuumii.

Väitöskirjan tiimoilta ei voi vielä laatia hoitokäytäntöjä, mutta kaikki tutkimusnäyttö on hyödyksi kliinistä työtä tekeville.

Marko Oksan väitöskirja Perioperative surgical options and medications in mandibular fracture patients tarkastetaan 30.8. lääketieteellisessä tiedekunnassa. 

 

Yliopisto-lehti on Helsingin yliopiston tiedeaikakauslehti joka on sitoutunut Journalistin ohjeisiin.