HOITO
Antakaa minulle valta aiheuttaa kuume, niin parannan kaikki maailman sairaudet, uhosi kreikkalainen filosofilääkäri Parmenides 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua.
Vielä 1900-luvun alkupuolella keinotekoisen kuumeen avulla hoidettiin monia sairauksia. Yleensä lämpötilaa nostettiin kylpyjen, peittojen tai höyryn avulla. Jos ei sauna, viina ja terva auta, niin sitten kaivetaan hauta, sanottiin Suomessakin.
PARANE TAI KUOLE
Kuumetta on nostatettu myös ruiskuttamalla potilaaseen malarialoisia tai bakteerimyrkkyjä. Kuppapotilaiden malariaterapiasta myönnettiin jopa Nobelin palkinto vuonna 1927. Hoidot tosin olivat varsin vaarallisia ja tappoivat suuren osan potilaista.
OIRE
Kuumeterapiat loppuivat, kun käyttöön saatiin sulfat, penisilliini ja muut antimikrobiset lääkkeet. Nykyaikainen lääketiede luottaa kohdennettuihin lääkkeisiin yleishoitojen sijasta. Kuume on nyt sairauden oire, ei hoitokeino.
VASTA-AINEET
Palaavatko kuumeterapiat käyttöön, jos antibiootit menettävät tehonsa? Professori Seppo Meri ei usko näin käyvän. Parempi korvike antibiooteille ovat esimerkiksi vasta-aineet eli immunoglobuliinit, joita voidaan kerätä taudin sairastaneilta tai rokotetuilta ihmisiltä. Tätä on jo käytettykin esimerkiksi jäykkäkouristuksen, tuhkarokon ja hepatiitti B:n hoitamisessa.
ELÄIMET
Useimmat eläinlajit nostavat lämpöään sairastuessaan tulehdukseen. Tämä pätee niin selkärankaisiin kuin selkärangattomiin, niin tasa- kuin vaihtolämpöisiin.
Eräät liskot koettavat parantaa itsensä tulehduksesta hakeutumalla lämpöön. Jos se ei onnistu, lisko kuolee.