Munasarjasyövän heikot kohdat paljastuvat yksisolu-analyysin ja ”minikasvainten” avulla

Instrumentarium tiedesäätiö on myöntänyt LT Anniina Färkkilälle 100 000 euron InstruFellow apurahan uusien hoitomuotojen kehittämiseksi munasarjasyöpään.

LT Anniina Färkkilä on vastikään palannut postdoc kaudeltaan Harvardista, Bostonista, ja on perustamassa omaa tutkimusryhmää Helsingin yliopistoon. Färkkilän keskeinen tutkimuskohde on munasarjasyöpä.

Syövän leviämisen edellytyksenä on elimistön oman immuunipuolustuksen välttäminen. Syöpäsolut ovatkin kehittäneet useita immuunipuolustusta heikentäviä mekanismeja, ja tietoa näistä mekanismeista on jo hyödynnetty uusissa syöpähoidoissa.

– Uusista hoitomuodoista huolimatta munasarjasyövän ennuste on edelleen erittäin huono. Lähes kaikilla potilailla sairaus uusiutuu ja johtaa lopulta potilaan menehtymiseen, Färkkilä kertoo.

Färkkilän tutkimuksen tavoitteena on oppia ymmärtämään syöpäkasvaimen monimuotoisuutta ja paljastaa, miten syöpäsolut piiloutuvat immuunijärjestelmältä. Kasvaimen muutoksen ymmärtäminen eri syöpähoitojen aikana voi myös paljastaa uusia heikkouksia, joita kohdentamalla voidaan auttaa elimistön omaa puolustusjärjestelmää tuhoamaan syöpäsolut.

Färkkilä hyödyntää tutkimuksessaan muun muassa uutta yksisolu-proteiinivärjäykseen perustuvaa kasvaimen kuvantamismenetelmää sekä toiminnallisia, potilaan omista syöpä- ja immunisoluista koostuvia ”minikasvaimia”, niin kutsuttuja organoideja.

– Kasvaimen monimuotoisuuden ymmärtäminen ja toiminnallisten heikkouksien paljastaminen auttavat löytämään uusia tehokkaampia yhdistelmähoitoja yleiseen ja tappavaan munasarjasyöpään, Färkkilä sanoo.

 

Yhteystiedot:

LT Anniina Färkkilä

Puh. 050 596 7786

Sähköposti: anniina.farkkila@helsinki.fi

Twitter @afarkkila

Instrumentariumin tiedesäätiö