Mitä on hyvä plastiikkakirurginen leikkaushoito?

Etsin vastaamattomia kysymyksiä sanoo plastiikkakirurgian professori Virve Koljonen.

Mitä tutkit?

Plastiikkakirurgina minua kiinnostaa laajasti tekemiemme leikkaushoitojen vaikuttavuus. Tutkimuksissani yritän yhdistää kaksi näennäisesti vastakkaista näkökulmaa, potilaan ja yhteiskunnan. Kliinisen tutkimuksen lisäksi teen perustutkimusta harvinaisista ihosyövistä.  

Mihin ja miten tutkimuksesi aihe vaikuttaa?

Mediasta välittyvä kuva plastiikkakirurgiasta ei vastaa sitä, mitä ala julkisessa terveydenhuollossa sisältää. Plastiikkakirurgia ei keskity rajattuun anatomiseen alueeseen, vaan me korjaamme, ennallistamme kudospuutoksia ja palautamme toiminnallisuutta koko kehon alueella. Siksi voi olla vaikeaa hahmottaa, mitä me teemme.

Tutkimuskysymykseni nousevat kliinisestä plastiikkakirurgin työstä, joten ne ovat potilaan ja potilaan hoidon kannalta hyvin merkityksellisiä asioita, joihin ei ole olemassa vastausta – vielä. Esimerkiksi nuoret laihdutusleikkauksen jälkeen massiivisesti laihtuneet naiset kysyivät minulta vastanotolla, onko vatsanalueen ihopoimuja korjaava leikkaus turvallinen, jos he haluavat vielä lapsia. Tartuin aiheeseen, ja yhdessä tutkimusryhmäni kanssa osoitimme, että laihtumisen vuoksi tehdyn korjaavan leikkauksen jälkeen raskaus on normaali ja turvallinen syntyvälle vauvalle.

Mikä alallasi inspiroi sinua erityisesti juuri nyt?

Uudet terveysteknologiset ratkaisut tulevat kovaa vauhtia kirurgiaan, myös omalle alalleni. Toinen trendi on yksilöllistetty lääketiede ja sen soveltaminen plastiikkakirurgian alalla. Uusiin trendeihin ei pidä heittäytyä kritiikittömästi ja uskoa niitä myyvien puheisiin. Tarvitaan tutkittua tietoa siitä, mikä todella hyödyttää potilasta ja on yhteiskunnallisesti vaikuttavaa. On tärkeää, että me, jotka kohtaamme potilaat, teemme leikkaukset ja kannamme vastuun, teemme tutkimusta, jota voidaan sitten käyttää hyväksi päätöstenteossa.

 

Virve Koljonen on plastiikkakirurgian professori lääketieteellisessä tiedekunnassa.

Tutustu muihin uusiin professoreihin.